Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Soluții de încălzire pentru baie. De ce este baia atât de friguroasă și cum poți remedia

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Baia ca și încăpere este unică:  este aproape tot timpul utilizării umedă și aburită, o folosim de obicei dezbrăcați și uzi, cu picioarele goale pe o pardoseală rece și umedă. În plus, este primul loc în care mergem dimineața, după ce ne dăm jos din patul cald și uscat și este și cea mai mică dintre încăperile din casă.

Ținând cont de condițiile speciale din baie și că pe timpul sezonului rece acestea se simt și mai acut, ar trebui să luăm în calcul și alte soluții de încălzire pentru baie decât pentru restul casei.

Mai întâi: de ce este baia atât de rece?

Există 4 motive pentru care baia este cea mai rece cameră din casă:

  1. Utilizarea încăperii: Este singură cameră din casă unde nu porți haine pe tine ȘI ești ud într-o proporție mai mare sau mai mică
  2. Camera este placată (adesea) integral cu materiale dure și reci, din ceramică, sticlă, porțelan, crom, inox, s.a., care înmagazinează și apoi radiază temperatură aerului din cameră.
  3. Efectul de evaporare: se produce atunci când picăturile de apă de pe pielea fierbinte de la duș încep să se evapore în aerul mai rece și efectul este senzația de răceală accentuată la nivelul pielii.  Senzația este și mai accentuată dacă merge ventilatorul sau este deschisă o fereastră. De aceea simțim nevoia să ne înfofolim în halat imediat ce ieșim din duș.
  4. Dimensionarea radiatoarelor și poziționarea lor în schema instalației casei poate fi un alt motiv pentru care baia nu este încălzită suficient sau se încălzește ultima.  Faptul că cele mai des instalate tipuri de radiatoare încălzesc aerul, în timp ce faianța, gresia și toate elementele de sticlă și metal rămân în continuare reci, accentuează senzația de răceală.

Acestea sunt motivele pentru care baia este adesea cea mai rece încăpere din casă.  Preocuparea excesivă pentru gresie, faianță și hidroizolare, fără analizarea judicioasă a nevoii de încălzire și aerisire, are rezultate neplăcute pe termen lung.

Soluții de încălzire pentru baie

1. Încălzirea în pardoseală

Încălzirea în pardoseală este perfectă pentru încăperile placate cu ceramică și cea mai bună recomandare dintre aceste soluții de încălzire pentru baie. Căldura agentului termic se transferă către plăcile ceramice și este înmagazinată o perioadă în acestea, astfel încât senzația de căldură la nivelul picioarelor este minunată. Desigur, încălzirea în pardoseală, fie ea cu agent termic sau electrică,  trebuie să o instalezi după ce ai termoizolat placa de beton de sub pardoseala băii, pentru că altfel vei încălzi și apartamentul de dedesubt sau un alt tavan la întâmplare.

Încălzirea în pardoseală cu agent termic apa este o soluție mai eficientă energetic decât un radiator clasic și este foarte potrivită pentru sistemele cu centrale în condensație sau pompe de căldură: sistemele de încălzire în pardoseală au nevoie de agent termic încălzit până la 45-50 grade Celsius, față de 70-80 grade cât necesită apa dintr-un sistem cu radiatoare clasice.

Pentru o eficiență sporită, sistemele de încălzire se pot separa pe zone – zonă cu radiatoare și zona cu încălzire prin pardoseală –  fiecare având termostatul său, astfel încât încălzirea pardoselii din baie să nu se facă decât atunci cadn este nevoie de încăperea respectivă: seara și dimineață cel mai probabil.

Pentru mai multe detalii despre sistemele de încălzirea în pardoseală electrică sau cu agent termic vedeți și răspunsurile de la specialiști de aici sau acest articol

Solutii de incalzire pentru baie: incalzire electrica prin pardoseala

2.Radiatorul port prosop

O altă opțiune bună pentru o baie este radiatorul port prosop sau radiatoul vertical. Nu numai că acest tip de radiator este o soluție mult mai practică într-o baie decât un radiator clasic – prosoapele tale categoric vor fi tot timpul calde și pufoase –  dar sunt și o adiție foarte reușită în materie de design al băii.

În băile moderne, minimaliste, un radiator port prosop este o apariție care accentuează stilul și sporește confortul. Deși va ocupa o suprafață semnificativă din peretele băii, radiatorul port prosop  este în același timp și o soluție care va salva spațiul băii, dat fiind că sunt lipite de perete și sunt concomintent și suport pentru prosoape.

Fiind și mai mari decât un radiator obișnuit, radiatoarele port prosop au șanse mari să încălzească tot spațiul băii, deși dacă este vorba despre o baie mai mare, s-ar putea să fie necesară ocazional și o altă sursă de căldură.

Solutii de incalzire pentru baie
Solutii de incalzire pentru baie : radiator port prosop

3.Panoul radiant pentru baie

Panourile radiante au un design discret și elegant prin natura lor, deși s-ar putea să ocupe destul de mult loc pe perete dacă încăperea de încalzit este mai mare. Principiul de funcționare este simplu și eficient, radiația infraroșie emisă încălzind obiectele și corpurile din încăpere (inclusiv al tău!) în mod foarte plăcut.

Unele modele sunt o combinație de încălzire prin tehnologia IR și convecție și cele mai avansate modele permit setări sofisticate prin intermediul ecranelor LCD, au senzori de prezență și chiar de fereastră deschisă.

Variantele de panouri radiante pentru baie includ chiar și bare pentru prosoape! Faptul că sunt programabile și au tot felul de senzori, le face niște consumatori eficienți de energie electrică.

Solutii de incalzire pentru baie
Solutii de incalzire pentru baie : panou radiant

4. Aeroterma electrică pentru baie

Ca la orice altă aerotermă, și aeroterma pentru baie este de fapt o siguranță electrică care încălzește aerul aspirat din încăpere pe o parte și îl elimină apoi prin cealaltă. Eficiența sa sporește odată cu gradul său de sofisticare: dacă îți cumperi una programabilă, cu senzori de detectare a prezenței, timmer, funcție antinghet, filtre de praf și altele asemănătoare, îți este garantat un consum corect de energie electrică. Adică aparatul va consuma energie doar atunci când este programat sau când te afli în baie.

Bara pentru prosoape este un bonus bine-venit la o aerotermă proiectată pentru baie.

Solutii de incalzire pentru baie
Solutii de incalzire pentru baie : radiator electric pentru baie

Pompe submersibile si de drenaj

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.