Scaunele tip Kneeling Chair: sunt ele o soluție viabilă pentru birou?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Un scaun ergonomic ar trebui să fie construit spre a susține corpul uman și a încuraja mișcarea, fără restricții și fără disconfort. În această idee, un scaun ergonomic bun permite ajustări ale înălțimii, ale cotierelor dar și a înclinației spătarului, astfel încât să-ți poți ajusta poziția cât de des simți nevoia.

Mergând un pas mai departe, scaunele tip kneeling chair reprezintă o formă de încurajare a mișcării în timpul lucrului, imitând cumva poziția călărețului în șa: în timp ce șezutul și picioarele au parte de sprijin, coloana se adaptează în permanență mișcărilor calului. În cazul scaunului, evident că este vorba despre ajustarea liberă a coloanei funcție de nevoile corpului și sarcinile de lucru, în timp ce șezutul este sprijinit solid pe scaun.

Prin folosirea unui kneeling chair, este încurajată mișcarea torsului în toate planurile, ai libertate absolută de  mișcare, iar scaunul este extrem de ușor de adaptat la orice înălțime de birou. 

În fond, nimic nu este mai ergonomic decât libertatea totală de mișcare!

Ce este un Kneeling Chair

Scaunele pentru îngenuncheat, sau kneeling chairs, au pătruns în cultura de birou acum câțiva ani, și în ciuda denumirii cumva restrictive, promit să rezolve o serie întreagă de problema de ținută și susținere a corpului în timpul lucrului la birou.

Un kneeling chair sau, pe românește, scaun de stat în genunchi, este acel scaun care oferă sprijin pentru șezut, sprijin pentru genunchi și, în unele variante, un spătar scurt pentru zona lombară.

Astfel, în timp ce genunchii sunt fixați pe elementele statice ale scaunului, șezutul este împins puțin oblic și înainte, pentru a forța o poziție mai dreaptă și o aliniere naturală a acestuia cu spatele, umerii și gâtul.

Sunt scaunele de îngenuncheat bune pentru noi?

Depinde.

Mișcarea regulată este cel mai bun lucru pentru noi. Ridicatul de la birou sub orice pretext este bun: să mergi personal să ridici hârtiile de la imprimantă, să duci personal ce ai de dus în orice parte a clădirii, să te duci să îți faci încă o cană de ceai, în loc să o ceri altuia, etc. Sau dacă sarcinile de serviciu nu sunt de așa natură, atunci ridicatul de pe scaun și mișcările de mâini și picioare sunt esențiale.

Asta pentru ca statul pe scaun pentru perioade lungi încetinește metabolismul, ceea ce pe termen lung reduce capacitatea organismului de a regulariza cantitatea de zahar din sânge, tesiunea arterială și arderile, plus probleme cu digestia și depuneri de grăsimi pe tors, în special pe abdomen. În plus, șederea prelungită pune presiune pe partea de jos a spatelui, dar și asupra umerilor și gatului, ducând la contracturi, dureri permanente de cap și stări de oboseala accentuată. 

Ținând cont de toate aceste neajunsuri ale nemișcării, folosirea unui kneeling chair la birou este un mijloc bun de a încuraja mișcarea. Scaunele pentru îngenuncheat promovează “șezutul activ”, deoarece oferă suport solid în zona șezutului, mușchii spatelui si ai abdomenului sunt solicitați permanent să mențină poziția dreaptă sau să facă justari funcție de nevoia ta de mișcare.

Sursa imagine: https://www.insertcoinmovie.com

Tipuri de activități pentru care se poate folosi un kneeling chair

Scaunele de îngenuncheat sunt perfecte pentru sarcini de scurtă durată care presupun aplecare înainte, cum sunt scrisul de mână, lucrul la planșa de proiectare, desen&pictura, cusut, țesut, tastat, etc.

Aceasta deoarece scaunele de îngenuncheat, ca orice scaun, au neajunsul lor: blochează genunchii într-o singură poziție și asta afectează circulația din partea de jos a picioarelor. Aceste efect se resimte cu atât mai mult cu cât ești o persoană mai înaltă.

Din acet motiv, chiar dacă vrei să folosești un kneeling chair, schimbă-ți des poziția sau alternează-l cu un alt tip de scaun ergonomic sau un scaun simplu. 

Cum si unde se folosește un kneeling chair?

În primul rând, se poate folosi oriunde: la biroul de acasă, la biroul de la birou, în camera arhivei cea plină de dulapuri metalice, în ateliere de lucru manual, la planșa de proiectare.

În al doilea rând, ai grijă ca greutatea ta să se sprijine majoritar pe șezut, iar genunchii și tibiile să suporte doar o mică parte din presiune. Astfel, când te așezi, poziționează-te mai întâi pe șezut și abia apoi sprijină genunchii pe pernuță specială.

În al treilea rând, schimbă poziția de-a lungul zilei de lucru, pentru ca scaunul de îngenuncheat nu reprezintă rezolvarea tuturor problemelor. Astfel: întinde câte un picior complet în fată, sprijinit pe podea, în timp ce celălalt rămâne pe pernuța pentru genunchi, apoi alternează. Sau așează ambele picioare pe podea, în timp ce șezutul rămâne fixat pe scaun.

Nu uita de pauze!  Și dacă crezi că mai ai nevoie și ai spațiu, păstrează și scaunul clasic prin zonă.

kneeling chair folosiri variate
Sursa imagine: https://www.ebay.com.au

Vei simți beneficile unui scaun de îngenuncheat de la început?

Posibil să nu fie așa. Dacă până în momentul achiziționării unui kneeling chair ai stat doar pe scaune obișnuite, corpul tău s-ar putea să aibă nevoie de 3-4 zile de acomodare.

Pe măsură ce îl vei folosi, mușchii spatelui vor fi stimulați să susțină, nu doar să se sprijine de un spătar, și astfel vei beneficia din plin de schimbarea de postură și creșterea rezistenței spatelui. 

Tipuri de scaune de îngenuncheat

Există 2 tipuri de scaune de îngenuncheat: cu spătar și fără. Diferențele dintre ele nu se opresc aici:

  • Kneeling chairs cu spătar au și un design mai complex, ce presupune ajustarea înălțimii șezutului cu ajutorul unui filet poziționat sub scaun
  • Kneeling chairs fără spătar sunt extrem de simple, dar foarte solide, ajustarea înălțimii făcându-se simplu, prin fixarea șezutului pe una dintre cele 3 trepte de înălțime.

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi vesti de la noi oricand scriem ceva nou, sau cand avem o oferta atractiva in magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre amenajări, construcții și arhitectură la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu 20 de proiecte de amenajare pe care le poți finaliza într-un week-end.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!