Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Ce poți face cu cei mici în casă, când nu au școală

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Când nu au școală, nu avem concediu planificat și nici un milion de cursuri suplimentare la dispoziție, ce poți face cu cei mici în casă, mai ales dacă și tu ai de lucru măcar o parte din zi? Ei bine, pentru unii dintre noi aceasta este o perioadă în care ne reamintim că înseamnă să trăim pur și simplu în familie.  Nu să supraviețuim de la o activitate extrașcolară la alta, ci să trăim cu adevărat împreună, cu toate cele bune și cele rele laolaltă. 

Disciplina

Fiți disciplinați, chiar dacă nu vă mai fac alții programul zilele acestea. Cine lucrează de acasă frecvent cunoaște valoare autodisciplinei și a separării activităților. Cei care nu sunt obișnuiți, e momentul să învețe.

Chiar dacă nu avem de plecat nicăieri, tot trebuie să ne facem toaleta de dimineață, să strângem paturile, să facem ordine. Încercați să faceți aceste lucruri împreună cu copiii, păstrând evident proporțiile cu vârsta acestora. E un bun moment să afle că o casă, pentru a fi o entitate funcțională are nevoie de disciplină și multă muncă.

Tot acum pot afla că trebuie să lucreze câte puțin pentru a se menține în formă chiar și dacă a dat vacanța peste ei pe neașteptate, sau că dacă lucrează mama și tata de acasă, nu înseamnă că serviciul lor este o joacă.

E greu, știu. Limitele, explicațiile și  suprapunerea activităților este grea și pe alocuri cu asperități, dar copiii au o mare capacitate de a învață obiceiuri bune (dar și rele). E un bun prilej să le arătăm că și în condiții speciale, trebuie să fim responsabili.

apartament amenajat de MISO Architects - birou

Mâncarea

Gătitul este una dintre cele mai satisfăcătoare activități umane, atât ca proces proces – lucrăm împreună,  cât și ca rezultate – mâncare delicioasă și prin efecte conexe – adună oamenii împreună.

Să știi să gătești înseamnă implicit să știi cum să cheltui banii familiei cât mai eficient. Uneori a ști să gătești face diferența dintre a folosi tot ce ai prin dulapuri și a cumpăra tot timpul alimente pentru a găti aceleași lucruri la infinit. Să știe să gătească va însemna pentru tânărul adult de mai târziu diferența dintre “a face foamea” până vine alocația de la părinți și a ști să se descurce cu câteva legume și o felie de cașcaval. Sau între a mânca fast food pe banda rulantă și a-și găti un fel simplu și delicios cu ce are prin frigider.

Cumpărăturile de alimente și gătitul pot învață copiii de astăzi lecții valoaroase pentru adultul de mâine, dar și despre valoare banilor și bugetarea lunară. 

Dacă sunt copii mai mari, îi poți învăța să gestioneze cămara și să planifice achizițiile. Dacă sunt mai mici, îi poți pune să spele legume, să bată un șnițel, să strângă cojile de cartofi.

Ai răbdare, va fi și mai bine 🙂

Haine

Intrăm încet-încet în primăvară, iar hainele de iarnă trebuie să treacă în spatele dulapului, în pod sau într-o zonă mai puțin circulată a casei.

Fă cu copiii aceasta sortare – e un bun prilej să îi înveți despre ce și în care sezon se poartă, astfel încât să decidă singuri când va fi cazul. E un bun prilej să învețe despre îngrijirea și păstrarea hainelor în general, chiar dacă se va lăsa cu un adevărat carnaval (mai ales dacă aveți fetițe). Ai răbdare, va fi și ordine, doar că peste 3-4 ore :).

Cu această ocazie poți sorta și hainele pentru donații și copilul poate învăța despre valoarea carității și a compasiunii.

masa de calcat pliabila dressing
Dressing Sursa imagine: laclosetdesign.com

Reparații, meșterit, lucru manual

Aici depinde de înclinația fiecăruia spre DIY. Inventariați trusa, analizați, sortați și puneți în ordine.

Poate că multele ore de stat în casă vă fac să descoperiți că robinetul acela de la lavoar care se mișcă trebuie fixat mai bine, că siliconul de pe marginea căzii ar putea fi înlocuit, sau că taburetele de bucătărie se balansează de pe un picior pe altul.

Cereți copilului să vă asiste la acestea mici reparații, exemplificați, explicați, rugați-l să vă ajute.

Va trece timpul mai ușor, iar el mai învață câte ceva despre ce înseamnă să ții o casă în stare de funcționare, dar și despre valoare refolosirii, a reparațiilor și a reciclării.

inlocuire oglinda baie

Curățenia și igiena

Despre măsurile de igienă personală, mai ales în perioadele dificile, este bine să vă informați de pe site-urile de specialitate sau de la medicii dvs. Iată aici 2 surse de informații de la Ministerul Sănătății : sursa 1, sursa 2 .

Despre curățenia casei, ei bine, aici poate contribui fiecare membru al familiei. Puteți stabili împreună ce se face, de câte ori se face, cum se face, cine și unde face. Copiii pot fi implicați în ordinea și curățenia din camerele lor, din living, poate bucătărie și hol.

Dvs personal aveți grijă mai ales la zonele cele mai greu încercate: lavoarul, vasul de toaletă, chiuveta de la bucătărie. Știm ce aveți grijă să fie curate, dar în această perioadă spălați-le mai des, cu produse de încredere, sau cu clor (cu excepția bucătăriei).

Interziceți plimbarea prin casă cu pantofii de afară – tălpile acestora ar fi bine să fie dezinfectate cu clor la fiecare intrare în casă, sau măcar să nu treacă de o anumită zonă.

Sport și distracție

Faceți vreun sport de sală? Aveți pe acasă vreo saltea de yoga, vreo minge de gimnastică? Știți exerciții de efectuat la sol (nu foarte gomotoase)? Puneți-le în practică.

În joacă puteți face și dvs o mulțime de exerciții și îl puteți învață și pe cel mic valoarea mișcării organizate, chiar și la interior. În loc de ore întregi petrecute pe canapea sau în fata ecranelor, faceți mișcare: exerciții pentru abdomen, yoga, streching, genoflexiuni diverse.

Scoateți toate jocurile copilului de prin dulapuri și de pe rafturi, vedeți ce mai este de actualitate și jucați-le. Le-ați primit sau ați dat bani pe ele, acum e un bun moment să valorificați investiția.

Învățați-vă copilul cu această ocazie despre importanța respectării regulilor (legilor), fairplay și răbdare.

camera de joaca copii

Grădinărit

Este una dintre cele mai plăcute activități, dacă aveți spațiul necesar și este minunată pentru că se desfășoară în aer liber. Dacă vremea vă permite ocupați-vă de copaci și arbuști, pregătiți terenul pentru plantare, puneți semințele pentru răsaduri, curățați pomii fructiferi și trandafirii, transplantați copăceii și arbuștii, separați tufele prea dese.

Faceți un mic strat și puneți ceapă, pătrunjel și alte ierburi aromatice.
Începeți să vă ocupați de gazon: scarificați ai aerați, îndepărtați mușchiul și buruienile.

Puneți plante cățărătoare, pregătiți jardinierele, vopsiți gardurile.

Grădina este o sursă minunată de inspirație și energie pozitivă, așa că folosiți-o la maxim dacă o aveți! Chiar dacă locuiți la oraș și aveți o curte de câțiva metri păstrați, folosiți-o și pe aceea. Grădina într-un container este o soluție în orice curte.

Satisfacțiile grădinăritului sunt nenumărate: activitatea constantă, cu rezultate etapizate, fructe și legume delicioase, curte îngrijită, sănătate fizică și mentală, libertatea de a proiecta, a planifica și a executa după bunul plac.

Cei mici pot învăța enorm de la noi din planificarea și organizarea unei grădinii: despre priorități, despre îmbinarea utilului cu plăcutul, despre răbdare, despre influența factorilor de mediu, despre respondabilitate, și multe altele.

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi 5% reducere la prima comanda din Magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

INTREABA SPECIALISTUL

VEZI INTREBARILE

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Reducere 5%
la prima comanda!
Primești pe email ultimele articole publicate pe https://sporulcasei.ro/. Plus: abonații primesc oferte exclusive și noutăți despre produsele listate în magazin.
Vă respectăm confidențialitatea. Datele dvs. vor fi folosite exclusiv pentru a vă trimite ofertele sporulcasei.ro. Vă puteți dezabona oricând.