Casa in casa, un concept tot mai utilizat in arhitectura interioarelor

In ultimul an s-au evidentiat doua tendite importante si tot mai des manifestate in amenajari si arhitectura: interioarele tip Transformers, ideale pentru imobile mici, cu spatii si mobilier multifunctionale, prezentate pe larg aici, si conceptul “casa in casa”.

Imaginati-va casa sau apartamentul in care locuiti ca pe o cutie mare fara pereti interiori, in care este introdusa o cutie mica, mai intima si ai carei pereti pot fi folositi pe ambele parti. Folosind spatiul astfel, arhitectul creeaza un spatiu intim, de obicei zona de noapte, cuprins intre peretii exteriori ai imobilului, iar zona publica a casei, de obicei multifunctionala, se desfasoara liber in jurul acestei cutii mici, private, dand impresia de spatiu mult mai larg decat in realitate.

Senzatie de spatiu, in ciuda suprafetei utile mici

In ciuda compartimentarilor clare si foarte practice – exista si aici depozitari, bucatarii, camara, hol, etc – acestea nu sunt realizate cu ajutorul peretilor, ci sugerate cu ajutorul mobilierului, rezultatul fiind spatiul deschis, aerisit, luminos, atat pe orizontala si cat pe verticala, desi suprafetele desfasurate ale imobilelor in cauza nu sunt foarte mari.

In aceasta casa din piatra senzatia de spatiu larg este obtinuta prin exploatarea interiorului atat pe orizontala cat si pe verticala.

casa_de_piatra06

sheme_pertot_eng

In acest apartament din New York, spatiul fara sfarsit este creat prin inducerea impresiei ca dormitorul este suspendat intre dusumea si tavan.

Hubert-Street-Residence-LYNCH-EISINGER-DESIGN-1

Peretii „cutiei” se pot folosi pe ambele parti si functiile se pot comasa

Desi structura imobilului este una deschisa si avem la dispozitie teoretic doar peretii exteriori, defapt  numarul de pereti este dublu, pentru ca se pot folosi in mod creativ si nerestrictionat si exterioarele peretilor „cutiei” interioare.

Structura deschisa permite amenajarea, interconectarea si chiar comasarea  diferitelor functiuni ale spatiilor, efectul fiind similar unei  coji de portocala intoarsa pe dos: interiorul cojii inchise da senzatia de claustrofobie, in timp ce in noua forma desfasurata, ofera largime si volume nebanuite pentru fiecare dintre functiile amenajate de-a lungul ei.

De exemplu, in cazul acestui apartament , sunt folositi 5 pereti din 6: lateralele pentru deschiderea spatiului si ca birou+biblioteca, iar acoperisul ca loc de joaca.

Separatie_de_camera2

Separatie_de_camera4

In cazul acestei casute ieftine si mici din containere, sunt folosite atat spatiile deschise dintre containere, cat si acoperisul acestora, ca si loc de joaca.

casa_containere3

casa_containere5

Iar in cazul acestui mic apartament din Paris, unde s-a exploatat inaltimea neobisnuita a spatiului, este deschisa pentru public zona din jurul, dar si de sub „cutie”, fiind vorba despre un dormitor suspendat.

apartament_Paris_renovare_bucatarie_etaj

Se conserva si totusi de poate locui in conditii moderne in cladirile istorice. Plus izolatie termica si fonica

Un alt avantaj al acestui concept este ca pastreaza structura de baza, importanta mai ales in cazul cladirilor istorice, cu semnificatie, dar si in cazul cladirilor unde nu ia cum sa intervii in structura externa – la bloc. Acest fost arsenal din muntii Elvetiei a fost reamenajat in cabana de schi si proprietarul a dorit mentinerea cladirii istorice, asa ca arhitectul a propus o cutie cu pereti partial din sticla, partial din dulapuri, pentru a crea conditii bune de utilizare a spatiului pe timp de iarna.

Defapt aici este vorba despre 3 cutii una in alta: cea mai mare, din sticla, are rol izolator, dar si estetic, iar cea mai mica gazduieste baia pe interior si dormitorul si dulapurile de la bucatarie pe exterior.

Tot in cazul acestui proiect se evidentiaza foarte bine una alt avantaj: potentialul izolator al unei astfel de structuri, mai ales termic, dar si fonic.

cabana_arsenal11

cabana_arsenal10 cabana_arsenal14

In acest apartament din New York s-au lasat la vedere peretii exteriori, texturati si ferestrele inalte, de la inceputul secolului trecut, dar amenajarea noua ofera toate conditiile unei vieti moderne, pentru o persoana tanara.

Hubert-Street-Residence-LYNCH-EISINGER-DESIGN-6

Obtii maxim de la spatiul de zi

Maximizezi spatiul de zi, ai suficient loc pentru mobilier incastrat si in acelasi timp zonele private ale casei sunt ordonate si nu trebuie sa fie foarte mari pentru a fi eficiente. Aceasta casa de piatra de 92 de metri patrati are tot ce ii trebuie pentru o familiei de 4, iar spatiile sunt perfect organizate pe cele 2 nivele.

casa_de_piatra07

Amenajarile sunt versatile, customizate si multifunctionale

Spatiul deschis permite amenajari versatile si multifuntionale. Fiecare functie cu spatiul dedicat este idealul, dar putine case sunt suficient de mari pentru asa ceva. Incercarea de a aduce mai multe functii intr-o singura camera mica se poate solda usor cu haos, asa ca solutia oferita de sistemul casa in casa – un spatiu mare, deschis cu functiuni intrepatrunse si mobilier multifunctional, permite o organizare mai buna.

Apartamentul din New York ne ofera un bun exemplu de amenajare: exteriorul cutiei este bucatarie, care se deschide spre living, iar peretii livingului sunt organizati ca si depozitari, birou si camera de oaspeti cu pat rabatabil. Folosite pe rand, toate aceste functii comasate in interiorul unui singur spatiu deschis, mai mare, reusesc sa pastreze apartamentul organizat si elegant.

Hubert-Street-Residence-LYNCH-EISINGER-DESIGN-5

Poți comanda din Magazin Sporul Casei:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.