Casa care produce mai multa energie decat consuma

Locuinta din apropierea Berlinului a fost desemnată cea mai avansata constructie energetica din Germania, in cadrul competitiei Energy Award 2013. Principalul furnizor de produse si unul din initiatorii acestui proiect a fost Xella, alaturi de compania de constructii Elbe-Haus, iar proiectul a fost finantat de Ministerul Federal de Transport, Constructii si Dezvoltare Urbana din Germania, in cadrul programului “Case Energy-Plus”.

Conceptul aduce in mod inteligent laolalta tehnologii avansate de managementul cladirilor, materiale de constructii cu o buna eficienta energetica si o arhitectura de top, iar rezultatul este o cladire ce poate fi construita si locuita intr-o maniera sustenabila.

Designul si arhitectura, o provocare

Ca si design si arhitectura, casa a fost o provocare, pentru ca a construi o casa eficienta energetic presupune imbinarea inteligenta a suprafetelor, compartimentarea, grosimea si alcatuirea zidurilor, umbra, radiatia solara, marimea acoperisului si a ferestrelor. Telul final a fost construirea unei case simple, compacte si cu costuri mici, iar rezultatul este o casa unifamiliala tipica de 1 etaj si jumatate ale carei trasaturi distinctive sunt intrarea, evidentiata cromatic cu portocaliu si acoperisul asimetric, conceput astfel pentru a face loc unui sir de panouri fotovoltaice.

M1
Materialele de constructie

Elementul de constructie cheie este blocul de BCA Energy+ produs de Xella. Folosit in Danemarca de cativa ani deja, acest bloc de zidarie a fost pentru prima data utilizat in Germania la proiectul M1 si este format din 2 straturi de BCA la exterior si unul de termoizolatie Multipor la interior, iar grosimea totala este de 40 cm. Datorita structurii acestui bloc, nu mai este necesar un strat suplimentar de termoizolatie la exterior. ƛ = 0.06 W/mk, iar U = 0.15 W/m²k.

In Romania sunt disponibile blocurile Ytong A+ care pot fi achizitionate acum in grosimi de pana la 50 de centimetri precum si placile izolatoare Multipor. Cele doua produse pot fi folosite impreuna pentru a obtine date tehnice care sa permita constructia unei case pasive.

Un alt material esential pentru eficienta energetica este sapa folosita in toata casa, cu proprietati izolatoare, special conceputa pentru acest proiect de catre compania de constructii Elbe-Haus.

baustoff_01

Echipamente si dotari eficiente

Pentru a fi eficienta energetic si pentru a indeplini criteriul Energy+, o casa nu trebuie doar sa economiseasca, ci si sa produca si sa stocheze energie. Obiectivul a fost acela de a produce suficienta energie pentru consumul propriu, alimentarea de la reteaua clasica fiind pe locul II, si de aceea echipamentele si dotarile casei sunt selectate tocmai pe criterii de eficienta si reducerea costurilor.

Casa incorporeaza urmatoarele sisteme:

  • Pompa de incalzire aer-apa Thermia ATEC
  • Tanc pentru incalzirea apei KWS 1000 –– se conecteaza la sistemul de panouri fotovoltaice
  • Sistem de ventilatie Reco-Boxx 300
  • Sistem de panouri fotovoltaice Solaranlage pentru producerea apei calde si caldurii
  • Sistem de vntilare Aerex
  • Sistem de stocare a surplusului de energie produs de Energiesysteme. Acesta poate stoca pana la 48 kwh de energia produsa de sistemul fotovoltaic si o poate elibera treptat catre consumatorii casnici, pe masura cererii.
M1_camera_tehnica
Camera tehnica

In completatrea casei, proiectul include si o statie de alimentare a masinii electrice cu energie regenerabila, ceea ce sporeste independenta locatarilor fata de combustibilii fosili.M1_casa_si_garaj

Locuinta unifamiliala, amenajata pentru o familie de 4 membri

Proiectul M1 Energy-Plus este locuinta unifamiliala, cu o suprafata desfasurata de 130 mp, distribuita pe 2 nivele, asa cum se vede in schitele de mai jos. A fost construita pe un teren de 900 mp, fiind proiectata pentru o familie de 4 persoane.

Schita parterCasa_Energy_Plus1Schita etajCasa_Energy_Plus2
Parterul gazduieste o bucatarie generoasa, care se deschide spre spatiul de zi, o camera ca poate fi atat dormitor cat si birou, baia de serviciu si camera tehnica, suficient de mare pentru a putea gazdui elementele de stocarea a energiei provenite de la panourile solare.

Dormitoarele si baia familiei sunt situate la etaj, si, pentru ca spre deosebire de casa germana traditionala, aceasta nu are subsol, tot aici se afla si spatiul de depozitare.

Energie regenerabila, dotari pentru consum minim

Toate dotarile casei au fost alese pe ideea de consum minim si conservare a energie: lumini LED, obloane la ferestre pentru pastrarea camerelor racoroase vara si calduroase iarna, dotari la bucatarie de tip A+++, ferestre si usi cu grad ridicat de protectie termica.

O fatada si acoperisul sunt aproape complet acoperite cu panouri fotovoltaice, iar bateriile de stocare se afla in camera tehnica.

Surse informatii si foto: Xella

Poți comanda din Magazin Sporul Casei:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.