Ce să urmărești atunci când alegi o canapea extensibilă

O canapea extensibilă reprezintă una dintre cele mai bune opțiuni atunci când nu beneficiezi de o locuință prea mare, sau pur și simplu când dorești să ai încă 2 locuri de dormit în plus pentru oaspeți. Evident, principalul ei avantaj este că se poate extinde, transformându-se în pat. Dar există o serie întreagă de parametri de care trebuie să ții cont pe lângă acest atu. Pe lângă estetica camerei de zi – în mod obișnuit spațiul public al casei, în care primești musafirii – o canapea extensibilă trebuie să îndeplinească toate condițiile pentru un somn odihnitor pe timpul nopții. Îi trebuie o saltea cu susținere bună, o structură solidă din lemn și mecanisme ușor de manevrat.

Dimensiunile canapelei

Câte persoane vreu să stea pe ea când nu este extinsă? Ai și fotolii asortate pentru a suplimenta? Care este locul ei în cameră și care îi sunt dimensiunile în raport cu camera atât închisă cât și extinsă? O canapea masivă nu este o idee bună, dacă încăperea nu este suficient de mare: ai nevoie de un spațiu de manevră pe lângă ea. În plus, trebuie să ai în vedere și manevrele pe care trebuie să le faci că să o închizi-deschizi: cât spațiu îți trebuie pentru asta? Ca și la paturile clasice, există și aici mai multe lățimi: de la 160 cm până la 200 cm, cu variante de extindere și grade de confort diferite.

Cele mai căutate modele sunt acele canapele extensibile suple, cu 2 sau 3 locuri, acestea fiind folosite ușor pe post de pat, fără a avea un cadru sau brațe prea masive și decorative.

Canapea de 2 locuri, extensibila prin rulare+pliere. Sursa imagine: http://jinanhongyu.com/

Extinderea canapelei

Iată un alt aspect important, de care să ții cont atunci când alegi un produs pe care să îl strângi și desfaci în fiecare zi. Materialele folosite pentru sistemul de extensie trebuie să fie de cea mai bună calitate, oferind rezistență canapelei.

Cea mai utilizată canapea extensibilă este cea de 3 locuri și cel mai utilizat sistem de extensie este sistemul click-clack. Pentru desfacere se ridică șezutul și se împinge în sus până ce se aude click, apoi se lasă în jos până la orizontală. Pentru închidere, se procedează similar, dar invers: șezutul se ridică până se aude click și apoi canapeaua poziționată în unghi se împinge la loc în cadru. Aceste modele pot include și spațiu de depozitare sub șezut.

Un alt model foarte utilizat de extindere pentru canapelele cu 3 locuri, folosit mai ales la canapelele cu linii moderne, fără brațe, este cel în care șezutul este tras în față, iar spătarul este rabatat înainte, până ce saltelele se unesc perfect. Acest model include și o lada de depozitare sub șezut, de obicei.

Sistem de extindere cu spatar rabatabil si lada depozitare. Sursa imagine: http://www.akoom.ro

Pentru canapelele mai mici, de 2 locuri, există 2 tipuri de extensie: unul pesupune pliere + culisare și alăturarea saltelelor pentru a obține o suprafață continuă, iar celălalt presupune rabatarea șezutului și extinderea saltelei pliate sub acesta, cu tot cu cadrul metalic de sprijin. Acesta din urmă însă prezintă o saltea subțire, cu nivel scăzut de confort.

Canapeaua Futon este cea la care structura este foarte simplă și perfect vizibilă, în timp ce pernă este amplasată deasupra și se pliază funcție de nevoi. Aceste canapele pot avea 2 sau 3 locuri si se poate rabata numai spătarul, sau spătarul și brațele – depinde de numărul de locuri. Futonul nu este nici foarte gros nici foarte elastic.

Canapea Futon in stil scandinav. Mai multe canapele si fotolii in stil scandinav aici.

Cadrul canapelei și sistemul de susținere

O canapea solidă se simte că atare: ori de câte ori o extinzi și o strângi, ori de câte ori copiii sar pe ea sau o muți, cadrul său rămâne la fel de solid. De obicei cadrul înglobează cea mai mare cantitate de lemn masiv de esență tare, sau metal. Acesta se poate completa cu plăci solide de MDF sau OSB, iar scopul este că părțile moi ale canapelei, precum și mecanismele de extindere să se fixeze pe aceste structuri solide.

Cu cât vei folosi canapeaua ca pat mai des, cu atât mai importantă este structura și mecanismul de extindere. La fel de important este sistemul de sprijin, atunci când canapeaua este strânsă, dar mai ales când este extinsă. Oferă stabilitate în ambele situații? Verificați încă din magazin.

Canapea extensibila cu 3 locuri, cu sistem de extindere click-clack si cutie depozitare. Sursa imagine: https://www.e-monalisa.ro

Salteaua canapelei

Pe lângă cadrul fix și suportul solid, salteaua de calitate este esențială pentru un somn sănătos. Ca și în cazul saltelelor clasice, arcurile sunt esențiale pentru o bună susținere în timpul somnului, dar si cantitatea și calitatea buretelui sau spumei aplicate peste ele. De asemenea, modul în care cele 2 părți ale canapelei se îmbină garantează un somn împreună sau separat, pe un pat sau pe o jumătate de pat. Dacă te atrage designul unui șezut cu locuri delimitate clar, ține cont că acele delimitări le vei simți și când canapeaua va fi extinsă.

Canapea cu 2 locuri, cu extinderea saltelei pe structura metalica. Sursa imagine: http://sleepyhollowbedcentre.co.uk

Forma și stilul canapelei

Iată un alt lucru pe care trebuie să îl ai în vedere, formă și stilul fiind importante pentru un ambient armonios stilistic, pe lângă aspectul practic. Dacă livingul este mobilat în stil clasic, o canapea cu spătar înalt și cu brațe rulate grațios spre exterior se potrivește perfect.

Pentru un interior în stil scandinav, o canapea cu futon ca aceasta este perfectă, iar pentru interiorarele moderne, oricare dintre canapelele cu linii drepte, cu sau fără brațe laterale, este perfectă.

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

X