Termoizolarea acoperişului tip terasă cu plăci din vată minerală bazaltică

Locatarii ultimelor etaje din clădirile acoperite cu terase ştiu că infiltraţiile de apă din precipitaţii sunt o ameninţare permanentă, costisitoare şi stresantă.

O altă problema resimţită acut de locuitorii de la ultimul etaj este cea a consumurilor mai mari de energie destinate încălzirii pe timp de iarnă.

Normativul în Construcţii C 107/1, care prevede valorile minime ale rezistenţei termice corectate pentru diferite elemente de construcţie ale unei clădiri de locuit, stabileşte că rezistenţă termică cea mai mare ar trebui s-o aibă elementele de construcţie care limitează clădirea superior şi inferior, iar dintre acestea, cea mai mare valoare revine planşeului peste ultimul etaj, respectiv acoperişului: 5.

Valoarea ne ajută la calculul grosimii minime a termoizolaţiei – am explicat AICI cum – dar mai important este că această valoare ne indică pierderea de energie care se produce prin tavane/acoperişuri neizolate: cea mai mare din toată clădirea.

O bună izolaţie la acoperiş începe cu proiectarea corespunzătoare, ţinând cont de condiţiile concrete ale clădirii.

Un acoperiş terasă bine proiectat şi executat trebuie să îndeplinească mai multe funcţii, toate extrem de importante:

  • Să suporte nivelul de trafic necesar pe acoperişul tip terasă
  • Să asigure protecţia la incendiu
  • Să asigure izolarea acustică
  • Să asigure hidroizolaţia, dar şi captarea şi direcţionarea apelor pluviale
  • Să asigure termoizolaţia şi să controleze gradul de condens al vaporilor de apă

Toate acestea au legătură cu cea mai importantă componentă a sistemului termoizolant pe care îl vom prezenta în continuare: vata minerală bazaltică. Să vedem cum.

 Termoizolarea acoperişului cu plăci din vată minerală bazaltică

Pentru termoizolarea acoperişurilor terasă se recomandă utilizarea materialelor dure, cu rezistenţă ridicată la compresiune.

Vata minerală bazaltică este un astfel de produs, recomandat de Knauf Insulation pentru lucrări de termoizolare la terase, deoarece:

  1. Rezistă foarte bine la compresiune pentru a susţine traficul.
  2. Este incombustibilă şi îşi păstrează calităţile termoizolante până la temperaturi de 800 – 1000 °C.
  3. Contribuie semnificativ la izolarea acustică.
  4. Plăcile sale cu înclinaţii speciale contribuie la crearea înclinaţiilor şi jgheaburilor necesare pentru o bună colectare şi un drenaj eficient al apelor pluviale, dacă înclinaţia existentă nu este suficientă.  Knauf Insulation are în portofoliu plăci cu o singură înclinaţie (formă de trapez în secţiune) şi plăci cu 2 înclinaţii, care, combinate, pot crea următoarele tipuri de scurgeri pentru acoperiş.
tipuri_drenaj_acoperis
Tipuri de drenaj al apelor pluviale, create cu ajutorul placilor din vata bazaltica
  1. Vata bazaltică este un excelent material termoizolant, care folosit împreună cu bariera de vapori corectă asigura atât termoizolarea clădirii, cât şi protejarea acesteia împotriva condensului. 

Consensul si punctul de roua

Umiditatea în construcţie provine, în principal, din spaţiul încălzit. Dacă temperatura de suprafaţă a pereţilor, la interior, scade sub valoarea punctului de rouă (temperatura la care vaporii de apă din aer condensează) se ajunge la apariţia de condens în structură.

Condensul acesta iese în mod natural prin pereţii din zidărie (pereţii „respiră“), dar problema este că aceşti pereţi neizolaţi pierd şi căldură, odată cu umiditatea.

Condensul este o problema majoră în clădirile în cu structură de lemn sau metalică. Pereţii respiră şi aici, dar în timp umiditatea distruge lemnul sau fierul.

Prin aplicarea unei termoizolaţii corecte la exterior, se elimină practic posibilitatea condensului în interiorul peretelui, care, în loc să aibă o faţă caldă şi una rece, va avea 2 feţe calde.

Astfel punctul în care se formează condensul este „mutat” la exterior, în stratul termoizolant, şi de aici nevoia unei bariere împotriva vaporilor montată pe suprafaţa externă a plafonului, aşa cum veţi vedea în imaginile de mai jos.

Umiditatea care se va forma în interiorul clădirii, urmare a activităţilor noastre, va trebui eliminată prin aerisire cu ajutorul ferestrelor sau a mijloacelor mecanice. 

Structuri de acoperiş termoizolate cu vată mineral bazaltică 

Structură de acoperiş fără  trafic. Se pot utiliza plăci: SmartRoof Base şi SmartRoof Norm

Knauf_structura_acoperis_fara_trafic

 

Structură de acoperiş cu trafic ocazional. Se pot utiliza plăci: SmartRoof Top şi SmartRoof Thermal.

Knauf_structura_acoperis_trafic_ocazional

 

Structură de acoperiş cu trafic frecvent. Se recomandă utilizarea plăcilor de vată minerală bazaltică SmartRoof Top şi DDP X.

Knauf_structura_acoperis_trafic_frecvent

Structură de acoperiş verde. Include stratul termoizolant şi sistemul de acoperişuri verzi Urbanscape.

Knauf_structura_acoperis_verde

Sursa:

Knauf_Insulation_logo

Vezi Produsele recomandate

3 Comentarii

  1. Va rog sa-mi dati pretul pe metru patrat la un acoperis cu astereala de lemn si invelitoare din membrana bituminoasa.

    Va multumesc Florian Morar

  2. Elisabeta Gyure 31/03/2016 Răspunde

    Buna ziua ,sper ca veti primi aest email
    Va rog un pret informativ la Structură de acoperiş cu trafic ocazional la m patrat unde se pot cumpara aceste materiale si firma care se ocupa cu montarea lor. Mentionez ca sant administrator de bloc si anul acesta facem acoperisul eu personal stau la ultimul etaj.
    Cu stima si respect
    Elisabeta Gyure
    Aras
    0770 283122

    • Buna ziua, stimata doamna

      Reprezentantul Knauf Insulation va ofera raspunsul de mai jos. Fie ne oferiti noua informatii mai detaliate despre lucrarea de executat, fie le scrieti direct lor, pe una dintre adresele de aici, pentru a vi se oferi o cotatie de pret.

      Avem nevoie de localitatea de unde este lucrarea și o cantitate estimata de izolatie.
      Astfel de cereri se pot trimite prin formularul nostru de contact de pe site.
      Noi nu comercializam direct, ci prin intermediul partenerilor locali..avem nevoie de detaliile de mai sus pentru a ii pune în legătură cu un partener. Nu efectuam lucrări de montare, suntem doar producător de vata, putem putem oferi consultanta pentru punerea în opera a produselor noastre.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

X