Lucrările de tăiere la pomii fructiferi

Lucrările de tăiere la pomii fructiferi se fac fie toamna, după căderea frunzelor, fie primăvara, până la pornirea în vegetaţie, adică în perioada de repaus a copacului.

Tăieri de întreţinere

În perioada de creştere, tăierile care se fac sunt cele pentru formarea coroanei. De obicei, formarea unei coroane se obţine în 3-4 ani de la plantare, prin tăieri şi diverse operaţii de modificare a poziţiei de creştere a ramurilor şi lăstarilor (aplecare, arcuire etc.).

La pomii fructiferi aflaţi în plină rodire se urmăreşte normarea încărcăturii cu muguri floriferi în raport cu potenţialul acestor pomi.

Prin tăierile de întreţinere se urmăreşte echilibrarea vegetaţiei între baza şi vârf şi în plus, se ştie că în coroanele dese, în care nu pătrunde destulă lumina, bolile şi dăunătorii se dezvoltă mult mai repede.

Vezi Produsele recomandate

La pomii care au coroana deasă, stropirile se fac mult mai greu existând şi riscul că soluţia cu care se stropeşte să nu poată fi aplicată pe toate ramurile.

Tăieri de întinerire

Pe măsură ce pomul îmbătrâneşte, are creşteri vegetative mai slabe precum şi producţii scăzute. Pentru creşterea duratei de viaţă şi a potenţialului productiv se aplică la aceşti pomi tăierile de întinerire (regenerare).

Aceste tăieri sunt necesare deoarece trebuie redusă încărcătură excesivă cu muguri a pomilor fructiferi, atunci când este nevoie, pentru a se stabili mărimea ramurilor, pentru a se stabili alungirea şi întrepătrunderea lor.

Tipuri de tăieri aplicate pomilor fructiferi

tipuri_de_taieri
Sursa: Agro Romania

Atenţie! Este greşit să tăiaţi pomii primăvară târziu, după ce pornesc în vegetaţie.

Paşi de urmat pentru o tăiere corectă

taieri_pasi_de_urmat
Sursa: Agro Romania

Pentru menţinerea sănătăţii pomului, respectaţi aceste reguli:

  • Toate tăieturile trebuie netezite bine cu un cosor ascuţit.
  • Rănile rezultate în urmă tăierilor se ung cu mastic sau cu vopsea pe baza de ulei vegetal.

Uneltele necesare pentru întreţinerea pomilor fructiferi:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

X