Piese simbol: scaune şi fotolii în stil scandinav

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Frumoase, delicate, având la bază principiile minimaliste ale şcolii daneze de design, toate modelele de scaune şi fotolii în stil scandinav vorbesc despre stil, atitudine şi confort.

Se potrivesc mai ales în interioarele în stil modern şi contemporan, simple şi aerisite, dar şi în cele eclectice, nonconformiste. Cert este că în orice decor le-am regăsi, au capacitatea unică de a decora şi de a se pierde în decor în acelaşi timp.

Originile daneze  ale stilului scandinav

Întreg mobillierul în stil scandinav se distinge prin liniile simple, pure şi designul special conceput pentru confortul corpului omenesc, şi îşi are originile în principiile minimaliste ale şcolii Bauhaus (Şcoală de arte din Berlin, 1919-1933), preluate apoi de către Kaare Klint – arhitect şi designer danez, cunoscut drept părintele stilului danez modern.

Kaare Klint a reunit în creaţiile sale principiile de baza alea artizanilor danezi, cunoştinţe solide despre materiale, despre proporţiile ideale şi nevoile corpului omenesc. Noul stil a prins contur clar în deceniile următoare şi în anii 1960 deja se producea în masă şi se livra peste tot în lume.

Putem vorbim astăzi despre stilul scandinav, pentru că principiile de bază stilului danez s-au extins treptat în toată regiunea scandinavă, unde s-au produs în ultimul secol piese remarcabile, indiferent dacă sunt din lemn, plastic sau metal.

"J" House
Livingul Casei J din Bucuresti – scaune simple in stil scandinav.

Scaunul Furnică şi variaţiunile sale foarte practice

În imaginea de mai jos: Scaunul Furnică, variantă a scaunului modelul 3107 creat de Arne Jacobsen şi produs prin curbarea placajului, vândut în milioane de exemplare din 1955 până azi. Este numit astfel datorită siluetei subţiate la mijloc şi spătarului, care dse ridică precum capul unei furnici.

casa_din_lemn_Japonia8

Scaunul Panton, mereu la modă

Designerii scandinavi sunt responsabili pentru unul dintre scaunele simbol ale culturii pop: scaunul Panton – primul scaun turnat dintr-o singură bucată de plastic, scos pe piaţă în 1965 de către Verner Panton. Iniţial cu vânzări modeste, este astăzi reluat în proiecte din toată lumea, indiferent de tema amenajării, mai ales datorită statutului sau de „icon”.

stilul_danez_sufragerie_dining2
Livind in stil scandinav amenajat cu scaune Panton si Ghost

Egg Chair

Un alt scaun arhicunoscut este Egg Chair (Sscaunul Ou), creat în 1958 de către Arne Jacobsen pentru hotelul Radisson SAS. Există astăzi nenumărate variante, dar designul iniţial a trecut proba timpului.

scaun-in-stil-scandinav-egg-chair
Sursa imaginie: Wikipedia.

Swan Chair

Rudă apropiată cu scaunul ou, şi creat de acelaşi Jacobsen, este Swan Chair (Fotoliul Lebădă). Graţios şi preţios, conceput pentru interioarele hotelurilor de lux, el are astăzi suficiente variaţiuni pentru a fi accesibil şi interioarelor noastre.

scaun-in-stil-scandinav-swan-chair
Swan Chair – un scaun simbol pentru designul scandinav. Sursa imagine: Wikipedia.

Tulip chair

Scaunul Lalea este o creaţie a designerului şi arhitectului de origine finlandeză Eero Saarinen şi este încă folosit în amenajări datorită siluetei lui remarcabile şi suple, cu perne strălucitor colorate.

apartament-culori-neutre-si-accente-violet1
Scaunul Lalea dupa designul original al lui Eero Saarinen, aduce o pata de culoare in acest hol in nuante neutre.

Womb Chair

O variaţiune a sa este Womb chair (Scaunul-Pântece în traducere mot a mot). Saarinen l-a conceput cu gândul la confort şi a lucrat mai ales asupra scoicii, pentru a o face cât mai confortabilă şi încăpătoare, indiferent de poziţia ocupantului. Există în varianta simplă şi cu taburet pentru picioare şi este tapiţat elegant şi eficient, pentru confort maxim.

scaun-in-stil-scandinav-womb-chair
Womb Chair – conceput pentru confort in orice pozitie

Acestea sunt variantele cele mai cunoscute şi mai spectaculoase scaune şi fotolii în stil scandinav, dar liniile simple şi elegante ale stilului sunt reluate an de an în noi şi noi modele.

Ultimele produse listate in magazin:

Newsletter Sporul casei

Primesti noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Intreaba Specialistul

Recomandari Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.