5 lucruri pe care ar trebui să le hotărăşti înainte de a pleca să cumperi perdele şi draperii

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Plimbarea printr-un magazin de perdele şi draperii fără să ai nici o idee despre ce anume cauţi, sperând în acelaşi timp să-ţi vină inspiraţia pe parcurs, te poate aduce în stare de confuzie şi enervare mai repede decât crezi.

Primul motiv şi cel mai frustrant dintre toate este oferta incredibil de variată: una mai frumoasă decât alta, perdelele şi draperiile disponibile în  zilele noastre depăşesc cu mult imaginaţia şi deschid o multitudine de opţiuni de decorare.

Cheia pentru a evita starea de confuzie şi a aduce armonie interioarelor tale este să ştii ce vrei. Iată 5 lucruri pe care trebuie să le ştii înainte de a pleca să cumperi perdele şi draperii.

05_perdele

 1. Ce doreşti de la perdelele şi draperiile tale?

Intimitate, lumina, izolaţia termică şi fonică sunt cele mai des întâlnite criterii, aşa că ia-le în considerare şi tu.

Poziţia casei şi funcţiile camerelor determină nivelul de intimitate pe care îl vrei. Ai vecini indiscreţi, clădiri prea apropiate sau eşti prea aproape de stradă? Lucrurile acestea pot influenţa opacitatea şi forma draperiilor sau storurilor şi perdelelor.

Cât de multă lumina naturală vrei, unde şi când? Pentru dormitoare ai nevoie să blochezi complet lumina peste zi? Pentru living vrei o perdea transparentă sau poate una care să dea o nuanţă mai plăcută luminii?

Anumite jaluzele, dar cele cu structura de fagure în special, şi draperiile groase, au capacitatea de a creşte gradul de izolaţie termică în dreptul ferestrei.

Tocmai ai stabilit:

 • Grosimea perdelei şi
 • Ce fel de protecţie preferi: draperii, jaluze sau obloane.
amenajare_apartament_cu_2_camere_the_park9
Jaluzea romana la fereastra bucatariei unui apartament de bloc de 2 camere
 1. Măsurători obligatoriu de făcut acasă

Majoritatea caselor şi apartamentelor au înălţimi ale camerelor de 2.5 metri maxim, dar indiferent de lăţimea camerei, este recomandat ca perdeaua şi draperia să fie prinse cât mai aproape de tavan, dacă nu direct pe acesta.

În ceea ce priveşte lăţimea camerei: dacă nu este foarte mult spaţiu pe laterale, atunci perdeaua, dar mai ales draperia, dacă este dintr-un material mai gros, va ocupa o parte din spaţiul ferestrei chiar dacă este complet deschisă.

Dacă vrei ca galeria să permită ferirea completă a draperiei, aceasta trebuie să fie cu minim 25% mai lată decât fereastra, iar pentru perdea, este suficient un 10-15% în plus. Desigur, acelaşi spaţiu trebuie să fie liber şi pe podea, pentru ca perdelele să nu se ancoreze de mobilier când sunt îndepărtate de pe geam.

Deci, ce măsurători sunt obligatoriu de facut acasă?:

 • Înălţimea totală a camerei
 • Înălţimea de la şină/galerie până la podea
 • Lăţimea golului de fereastră
 • Cât spaţiu ai în stânga şi în dreapta golului de fereastră
 • Dacă sunt deja montate: lungime şinei sau a galeriei între punctele extreme de prindere în perete
apartament_Paris_renovare_structura_loft
Draperii diafane, care se pot extinde pe intreaga suprafata a peretelui, adauga textura acestui spatiu atipic, cu suprafete vitrate de mai multe marimi.
 1. Cât de lată va fi perdeaua pe care o cumperi?

Funcţie de modelul pe care ţi-l alegi, de grosimea materialului, de spaţiul disponibil pe lateralele ferestrei şi de cât de încreţită îţi place perdeaua, trebuie să ştii că cele mai întâlnite lăţimi de perdea sunt acestea:

 •  o lungime egală cu 2X lăţimea şinei sau galeriei – pentru perdelele mai groase
 • o lungime egală cu 3X lăţimea şinei sau galeriei – pentru perdelele mai subţiri, la care se doresc falduri bogate.

Dacă ai stabilit anterior un buget total pentru perdele, tocmai ai aflat preţul maxim pe care îţi permiţi să îl plăteşti pe metrul liniar de perdea.

casa_scandinava_caramida9
O tendinta tot mai des intalnita in amenajarile moderne: ferestre mari pentru maximizarea luminii naturale pe timpul zilei si protectie cu ajutorul draperiilor groase pe timpul noptii
 1. Ce vrei să scoţi în evidenţă? Ce vrei să ascunzi?

 • Ai o fereastră frumoasă, înaltă, în stil franţuzescAtunci poate că draperiile lejere, care o acoperă parţial în timpul zilei şi complet în timpul nopţii sunt suficiente, ca în imaginea de mai jos.
draperii-ferestre-atipice
Draperii lejere pentru ferestre frantuzesti
 • Ai mai multe ferestre de diferite dimensiuni, sau golul de fereastră este de o formă atipică, greu de administrat? Atunci poţi opta pentru o perdea albă, semi-transparentă şi fără modele complicate, care creează un fundal frumos pentru întreagă cameră şi permite trecerea luminii naturale în timpul zilei.
perdea-alba-cu-dungi
Perdele diafane, care mascheaza ferestre atipice
 • Ai mai multe ferestre înşiruite una după cealaltă şi o singură perdea ar da senzaţia de cortină care ascunde ceva? Alege nişte frumoase jaluzele romane şi în felul acesta poţi folosi mai mult din pereţii de lângă şi dintre ferestre.
jaluzea-romana
Materiale pentru jaluzele si draperii AICI.
 1. Stilul

În acest punct, pe lângă măsurătorile de mai sus, ştii deja, probabil, ce mobilier vei alege, cum arată covorul şi corpurile de iluminat din cameră. Aria de căutare s-a micşorat considerabil pentru că ai nişte idei destul de clare despre stilul de amenajare: clasic, modern, rustic, etc.

Mai aruncă o privire în cameră – fie ea şi imaginară – şi pe lista de criterii şi măsurători de mai sus şi apoi decide spre ce magazin de perdele porneşti.

Şi ţine cont de faptul că, dacă nu ţi permiţi sau nu ştii unde să găseşti un designer de interioare care să te ajute să te decizi, atunci cei de la magazin ar trebui să ştie să-ţi pună măcar problemele pe care le-am abordat aici şi să te ajute să iei o decizie satisfăcătoare.

draperii-stil-clasic
Faldurile şi drapajele bogate ocupă foarte mult spaţiu vizual aşa că nu arată foarte bine într-o camera mică, dar arată minunat intro cameră generoasă, amenajată în stil clasic. Sursa imagine: Houzz.com.
perdea-modele-mari
In stil modern: pentru modelele mari, mai ales cu forme geometrice, ai grijă cum se aşează perdeaua atât închisă cât şi dechisă. Sursa imagine: Houzz.com
bucatarie-stil-rustic-perdele
Desene simple, materiale naturale, aranjare nesofisticata. Uneori perdeaua singura este suficienta pentru a te duce cu gandul la stilul rustic. Sursa imagine: Housediz.com.

Ultimele produse listate in magazin:

Newsletter Sporul casei

Primesti noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Intreaba Specialistul

Recomandari Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.