Octombrie in gradina este o luna destul de aglomerata: se trang recoltele tarzii, se pregatesc florile pentru iarna, incep plantarile de toamna, se sapa, se curata, se repara si, in general, se pregateste gradina pentru iarna si pentru anul ce vine. Sa vedem cum.
Florile si partenerii lor
- se scot plantele anuale din straturi si jardiniere si se adauga la compost;
- trandafirii se musuroiesc, iar spre sfarsitul lunii se protejeaza cu vreascuri;
- acum, dupa caderea frunzelor, se pot planta arbori si arbusti, trandafiri, plante din gradina de piatra, plante anuale si biennale care infloresc primavera;
- dupa primul inghet se scot tuberculii de dalie si se depoziteaza in locuri racoroase si uscate. Tuberculii gladiolelor si begoniilor se aduna si se depoziteaza in ladite cu nisip, pentru a impiedica putrezirea;
se pregatesc jardinierele pentru balcon: crizantemele, erica, diferite specii de iarba, arbusti mici si conifer - gazonul se tunde pentru ultima data inainte de intrarea in perioada de repaos
- se asterne compostul pe jumatate descompus pe straturi si la baza arborilor
- frunzele ramase sub arbori constituie un bun adapost pentru vietuitoarele mici (vaca domnului, carabida etc.) si sunt foarte potrivite pentru mulcire
- se golesc toate instalatiile de apa din gradina, inclusiv furtunul de udat
Legumele si plantele aromatice
- se pregateste solul pentru anul urmator, prin arare sau sapare cu harletul. Bulgarii mari si regizi ii va inmuia frugul iernii pana la stadiul de sol moale si sfaramicios
- se imprastie compotul (semi-descompus) si ingrasamintele natural
- se poate planta arpagicul pentru ceapa verde
- legumele sensibile ce nu sunt pregatite pentru recoltare se protejeaza. Varza, conopida, prazul si sfecla pentru petiol si frunze rezista la temperaturi scazute
- este momentul despartirii tufelor si plantarii reventului (rubarba).
Livada
- se culeg merele, perele, nucile si speciile de mur cu coacere tarzie
- se aduna fructele putrezite dar nu se adauga la compost
- este momentul plantarii arbustilor baciferi (coacaz, afin)
4. Protectia plantelor
- se fixeaza inelele cu clei ca protectie impotriva cotarului brun al pomilor
- trunchiul pomilor se curata si se varuieste, pentru ca razele soarelui sa nu produca crapaturi pe scoarta. Cu aceasta ocazie se starpesc si daunatorii.
5. De ce isi schimba frunzele culoarea?
Schimbarea culorii frunzelor este doar semnul vizibil al capacitatii de refolosire si regenerare a naturii. Arborii extrag toate substantele nutritive din frunze si le inmagazineaza in radacini pentru a avea astfel in primavara urmatoare, suficienta energie pentru a porni in vegetatie.
6. ”Aurul gradinaritului biologic”, lasat pe loc
De multe ori, la vederea frunzelor, apelam la grebla, dar mai bina sa ne gandim cum am putea valorifica aceste frunze, „aurul gradinarului biologic fiind o binecuvantare in gradina. Putem sa le lasam in sub arbori si arbusti, acolo unde insecte folositoare isi vor gasi cu siguranta adapost pe parioada iernii. In acest context, folosirea unui aspirator pentru frunze este daunatoare, deoarece aspira si insectele folositoare. Pentru a le fixa in jurul tulpinii arborilor, se poate folosi in strat de compost sau mulci din scoarta. In acest fel se va forma un humus de buna calitate, iar insectele isi vor gasi un adapost pentru iarna.
7. Se curata doar gazonul
De pe suprafata gazonului se vor indeparta frunzele cazute, deoarece iarba nu se aeriseste si putrezeste. Frunzisul adunat nu se arunca ci se duce la compostare.
8. Castanul si nucul – frunzis cu probleme
Castanul ajuta la raspandirea moliei miniere, iar compostarea frunzelor sale ajuta la conservarea larvelor acesteia de pe un an pe altul. Deci cel mai bine este ca frunzele de castan sa se arda.
Datorita continutului mare de taninuri, frunzele nucului se descompun greu, dar nu sunt fitotoxice. In cantitati mici se pot adauga la compost, dar in cazul unor cantitati mari este bine sa se composteze intr-un recipient separat. Frunzele de nuc se descompun intr-o perioada mai mare de timp, dar humusul rezultat este excelent, deoarecre impiedica dezvoltarea buruienilor
9. Sa lasam ramele sa-si faca treaba
Solul se fertilizeaza cu compost sau gunoi de grajd, iar ramele trebuie lasate sa-si faca treaba, deoarece imbunatatesc calitatea solului, aerandu-l si carand nutrineti de pe un nivel pe altul.
10. Pregatirea balconului pentru primavara
Acum este momentul plantarii bulbilor in jardinierele de pe terasa sau balcon.
11. Plantarea trandafirilor
Se ot achizitiona transafiri la ghiveci sau cu radacini libere. Se aseaza pentru o noapte cu rdacinile in apa, dupa care se fasoneaza si se planteaza. Se acopera cu un amestec de pamant de gradina, compost si faina de oase.
12. Grabirea procesului de compostare a frunzelor
Daca groapa de compost este deja plina, frunzele se depoziteaza la umbra, intr-un sac gaurit, care se uda din cand in cand. Dupa 6 luni compostul este gata.
13. Dovleacul de copt agreeaza caldura
Daca se lasa pentru maturare la temperatura camerei, formeaza o coaja groasa. Se depoziteaza in locuri calduroase, pentru mai multe lumi la rand.
14. Lucrarile de taiere se aplica cu regularitate
Cutitul de altoit este unealta de baza folosita la altiorea trandafirilor si a pomilor fructiferi, dar lama sa ascutita este utila la orice taieri din gradina.
