Plantele perene vs anuale si bienale

A sti diferenta dintre plantele perene, cele anuale si cele bienale face diferenta dintre a avea o gradina de flori si de legume frumoasa (si rodnica) si a munci fara rost si fara rezultatele mult-asteptate. 

Concret, asa afli de ce patrunjelul este numai bun de pus in ciorba in primul an si in al doilea stratul se umple de tije florale si frunzele sunt mult mai lemnoase.

Daca stii ca sunt anuale, nu mai esti surprins cand constanti ca florile pe care le-ai semanat din plic anul acesta nu mai apar si la anul. 

Daca afli cum germineaza si se inmultesc florile, ieburile si legumele pe care le iubesti, le vei ingriji mai bine si cu rost. Sa vedem aceasta scurta clasificare de mai jos, cu principalele caracteristici ale fiecarei categorii de plante.

Plantele perene

In primul rand, plantele perene traiesc mai mult de 2 ani. Perene este denumirea data plantelor ne-lemnoase care au o durata de viata mai mare de 2 ani, pentru a le deosebi de copaci si arbusti – tot plante perene si ei.

Plantele perene care cresc si infloresc in timpul primaverii si verii, mor in timpul toamnei si iernii si revin la viata primavara urmatoare din rezerva de energie din radacina, se numesc perene erbacee.

O planta care este perena in habitatul sau originar, poate fi tratata ca si o planta anuala intr-un habitat mai rece de catre gardinar, care, pentru a nu o pierde, o planteaza in fiecare primavara din seminte, tulpini sau divizarea radacinilor. O astfel de planta este tomata/rosia, care traieste cativa ani in climatul tropical/subtropical originar, dar in gradinile din zona temperata este plantata anual pentru ca nu rezista peste iarna.

Majoritatea perenelor se inmultesc prin reproducere vegetativa: bulbi, tuberculi, radacini, rizomi, etc, mai rar prin semite. Multe dintre ele si-au dezvoltat diferite adaptari pentru a trece peste perioadele de iarna sau cele secetoase.

Viata lor dureaza cativa ani, iar perioadele de crestere depind de climatul in care traiesc: intr-un climat cald si/sau umed cresc continuu, iar in cel temperat/rece, cresc doar atat timp cat temperaturile sunt ridicate si nu este seceta.

Majoritatea perenelor sunt plante salbatice, dar se incearca si crearea de specii de cereale perene, precum orezul peren.

Plante perene ce produc fructe: marul, parul, prunul, piersicul, caisul, bananierul, afinul, capsunul, zmeurul, rosia, vita de vie, kiwi, ananasul.

Ierburi perene: busuioc (anumite soiuri), fenicul, usturoi (unele soiuri), ghimbir, isop, hrean, lavanda, menta, anumite soiuri de ceapa, oregano, rozmarin, salvie, cimbru, valeriana.

Legume perene: sparanghel, arpagic, cartof, cicoare, rubarba, cartof dulce.

Plantele anuale

Planta anuala este acea planta al carui ciclu de viata incepe primavara, odata cu germinatia semintei, si se incheie in cursul aceluiasi an, toamna sau iarna. Ciclul poate incepe primavara si se incheie in toamna (mazarea, fasolea, anumite flori) , sau pot germina toamna si se maturizeaza si mor in primavara sau vara urmatoare (de exemplu graul).

Spre deosebire de perene, semintele sunt garantia supravietuirii plantelor anuale si din aceasta cauza produc foarte multe.

Unele plante, datorita conditiilor climaterice secetoase, au un ciclu de viata foarte scurt, de numai cateva saptamani. Altele, supuse unui tratament intensiv –  caldura + irigatii + ingrasaminte – germineaza mai repede decat in conditii naturale. Amintiti-va cand, pentru proiectele scolare, puneati fasole la incoltit iarna, in vata cu apa, in bucatarie.

In conditii climaterice extrem de favorabile, o planta anuala poate produce un asemenea numar de seminte si se poate inmulti atat de mult incat poate sa dea impresia ca este perena.

Foarte multe plante pe care le consumam sunt anuale: toate granele, salata verde, mazarea, pepenele verde, fasolea, galbenelele, multe plante aromatice.

O parte dintre legumele care de altfel sunt bienale (morcovul, patrunjelul, telina, varza) sunt tratate ca si anuale pentru ca sunt comestibile funzele, respectiv radacinile. Semintele apar in anul al doilea, in cazul lor.

inmuirea trandafirilor prin butasi

Trandafirul – planta perena. Vezi aici cum se inmulteste trandafirul prin butasi.

Planta bienala

Plantele bienale sunt plantele al caror ciclu de viata dureaza 2 ani: in primul an planta dezvolta radacini, tulpini si frunze, intra in repaos pe timpul iernii , iar in anul urmator produce seminte si apoi moare. Cele mai cunoscute bienale sunt: patrunjelul,  morcovul, telina, varza.

Bienalele au nevoie de frigul iernii pentru a le fi stimulata inflorirea si producerea semintelor, de aceea unii gradinari, pentru a grabi procesul, tin semintele in congelator si apoi in frigider inainte de plantare. Astfel, ciclul vietii poate fi redus de la 2 ani la cateva luni, in mod artificial, iar unele plante bienale sunt tratate ca si anuale.

Gradinarii in general, functie de conditiile climaterice si nevoile de hrana, manipuleaza conditiile micro-climaterice pentru a induce semintelor si plantelor starea dorita.

Vezi Produsele recomandate

5 Comentarii

 1. Eristiana 15/10/2016 Răspunde

  Ce sunt plantele bienale

  • Buna ziua

   Este vorba despre plantele care traiesc 2 ani. In primul an dezvolta radacini si frunze, iar in anul al doile flori si fructe. A se vedea patrunjelul.

 2. mihai 15/02/2021 Răspunde

  Da voi sunteti normali ? De cand ceapa, cimbrul, busuiocul… sunt ierburi perene… ? (comentariu publicat partial)

 3. Tănase Diana 06/02/2022 Răspunde

  Am plantat acum in februarie seminte de Myosotis alpestris. Uitandu-mă pe plic, văd ca este plantă bienală. Inseamnă că nu ma voi bucura in vara asta de florile ei. Oricum, foarte utile informatiile din articolul dvs .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

X