O casă pe structură de lemn, încălzită de soare

Casa se află în prefectura Hokkaido, Japonia – a doua insulă ca mărime din arhipelagul nipon, situată în partea de nord a acestuia, şi am ales să o prezint din mai multe motive:

  •  Hokkaido este poziţionată geografic pe acelaşi meridian cu România (Bucureşti 44 lat N, Hokkaido 43 lat N), deci temperaturile medii sunt similare ca variaţie iarnă-vara, deşi în Hokkaido tinde să fie mai frig şi mai umed datorită influenţei oceanului şi a climei reci  din taigaua continentală.
  • Casa este pe structură de lemn – cel mai bun izolator dintre toate materialele de construcţii
  • Casa nu are sistem de încălzire, bazându-se doar pe poziţia sa faţă de traseul soarelui şi camera solară din policarbionat pentru a se încălzi şi pe izolaţia foarte bună pentru a-şi menţine climatul intern.

În plus, dimensiunile ei sunt destul de mici – 84.73 mp construiţi, 78.13 mp utili – iar interiorul este destul de auster pentru gusturile unui european, cu structura din lemn expusă, neajuns care se poate însă compensa prin mobilier şi decoraţiuni.

casa_din_lemn_Japonia2

Vezi Produsele recomandate

Privită din exterior, structura casei este simplă, dreptunghiulară, cu acoperiş în 2 ape, ca şi o seră. La o privire mai atentă, se observă că unul dintre capete este învelit complet în policarbonat. Acesta acoperă terasa casei, care pe timpul verii face parte din spaţiul locativ, iar pe timpul iernii este folosită că şi cameră solară şi este separată de structura principala prin uşi culisante de sticlă.

Deşi suprafaţa utilă este relativ mică, senzaţia de spaţiu disponibil este mult mai mare datorită pereţilor transparenţi şi luminii oferite de terasa închisă din policarbonat şi ferestrele spre exterior, dintre spaţiile interioare şi uşile mari din sticlă dinspre terasă.

casa_din_lemn_Japonia12 casa_din_lemn_Japonia9 casa_din_lemn_Japonia4

Arhitectul vorbeşte despre senzaţia de continutate şi discontinuitate pe care o oferă concomitent această terasă: continuitatea vizuală datorată suprafeţelor vitrate face un spaţiu mic să pară mare, iar discontinuitatea dată de uşile culisante contribuie la izolarea termică pe timp de iarnă.

Casa este şi economică: amprenta la sol este de doar 53 mp, pentru a ţine costurile construcţiei sub control, iar 26 mp din aceştia sunt ocupaţi de terasa închisă.

Tot pentru a simplifică lucrurile, intreagă structură internă a casei este organizată funcţie de caroiajul structurii de lemn, atât pe orizontală, cât şi pe verticală, iar finisajele interioare sunt simple, chiar sobre.

casa_din_lemn_Japonia1

Parterul este de tip open space, cu scara spre etaj în zona  centrală. În partea dinspre terasă se află micul living şi baia, iar în parte cealaltă se află intrarea principală şi sufrageria, iar bucătăria este poziţionată în zona din spatele scării.

În orice nişă disponibilă s-au organizat mici depozitări.

casa_din_lemn_Japonia7casa_din_lemn_Japonia11 casa_din_lemn_Japonia10

Etajul constă în 3 dormitoare mici, construite pe sistemul casă în casă şi un mic birou între acestea, organizat pe palierul etajului, sub un luminator generos. Pentru mai multă lumină şi senzaţia de spaţiu, cele două zone cu dormitoare comunică prin ferestre laterale cu spaţiul deschis din restul casei.

casa_din_lemn_Japonia5 casa_din_lemn_Japonia6 casa_din_lemn_Japonia3

Sursa:  Yoshichi Katakagi&Associates

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

X