Nu lăsa apa să-ți strice fațada: 4 tipuri de picurătoare pentru terase și balcoane

Terasele și balcoanele sunt permanent expuse umidității și intemperiilor și la rândul lor, în timp, afectează restul clădirii. În anotimpul cald, apa de la ploaie se scurge de pe terasă, antrenând peste margini praful și particulele prezente acolo. Iarna, apa se infiltrează încet și sigur pe la rosturile și marginile suprafețelor placate și  îngheață, iar mai multe cicluri îngheț-dezgheț afectează atât siguranța placării, cât și estetica întregii fațade.

Până la apariția unor produse dedicate – picurătoarele sau lăcrimarele pentru balcoane și terase – una dintre soluțiile folosite în trecut era scoaterea plăcilor din margine spre exteriorul balconului, pentru a se crea astfel o mică streașină. Soluția s-a dovedit doar parțial viabilă, pentru că streașina astfel creată nu era continuă, ci întreruptă de rosturile dintre plăci, iar sub aceste rosturi apar în timp șiroaie de murdărie verticale.

În plus, dată fiind poziţia orizontală a plăcii care iese spre exterior, mai ales atunci când sunt ploi puternice, apare fenomenul de întoarcere a apei pe sub placă spre peretele pe care se sprijină.

Așa arată balcoanele cu margini neprotejate de scurgeri:

picurator_terasa_problema1 picurator_terasa_problema2

Soluția: picurătorul sau lăcrimarul pentru marginea terasei

Rolul său este de a prelua apa care se curge de pe terasă/balcon și a o direcționa spre pământ, dar fără a atinge marginile structurii construite.

Practic, montând un astfel de profil, creați o mică streașină verticală, paralelă cu peretele, care îndepărtează apa de canturile terasei sau de pe fațadă, așa cum acoperișul casei îndepărtează apa de pereți.

1. Profilul Bordertec BCO: preia apa de pe terasă și pe cea infiltrată sub gresie

Se montează înainte  de aplicarea hidroizolației și este perfect pentru terasele placate cu plăci de maxim 12.5 mm grosime, pentru că astfel finisează elegant și marginea placării. Înălțimea fustei care preia apa și o îndepărtează de perete este de 50 mm.

Spuneam că este cel mai performant dintre profile pentru că, pe lângă faptul că preia toată umezeala care se prelinge de pe terasă, este prevăzut cu o serie de orificii în banda metalică ce intră sub plăcile de gresie, care preia eventuala umezeală de acolo și o ghidează spre fusta de scurgere.

Profilul este din aluminiu și se poate vopsi în alte 3 nuanțe, are 2.7 m lungime și poate fi dotat cu elemente de legătură, precum și colțare exterioare de 90°.

picurator_terasa_Bordertec_BCO3 (2) picurator_terasa_Bordertec_BCO2 picurator_terasa_Bordertec_BCO 1

2. Pentru terase cu piatră naturală: picurătorul cu înălțime variabilă Bordertec BTR 

Profilul se poate folosi și pentru placări cu plăci normele de gresie, dar este singurul care se poate folosi pentru plăci mai groase, de până la 2 cm.

Fusta verticală este de 30mm înălțime, dar profilul este format din 2 părți, și de aici provine flexibilitatea sa pe înălţime: o parte este fixă, are o înălțimi între 4.5 și 20 mm și  se montează în adeziv, sub plăcile ceramice și o parte este mobilă – picurătorul sau fusta și se fixează prin culisare pe cea fixă.

picurator_terasa_Bordertec_BTR3 picurator_terasa_Bordertec_BTR2

3. Pentru balcone și terase curbate: profilul curbabil Bordertec BBS

Se produce pe mai multe înălțimi ale fustei care coboară pe fațadă, cea mai populară fiind cea de 42 mm, dar cea mai importantă trăsătură a sa este adaptabilitatea la balcoanele și terasele curbe.

Acest lucru este posibil prin tăierea din loc în loc a părții care se montează sub gresie, cu un foarfece de tablă, până la punctul în care această parte se întâlnește cu buza verticală. Frecvența tăieturilor depinde de cât de strânsă este raza balconului.

Profilul poate fi dotat cu colțare exterioare și interioare la 90 grade și elemente de prelungire, toate metalice și în aceeași nuanță ca și picuratorul. Este disponibil într-o gamă de 7 nuanțe diferite.

picurator_terasa_Bordertec_BBS1 Bordertec_BBS6picurator_terasa_Bordertec_BBS4picurator_terasa_Bordertec_BBS6 picurator_terasa_Bordertec_BBS3

4. Terasa deja placată? Pentru această situaţie există Bordertec BR

Bordertec BR este un profil discret, cu muchii rotunjite, elegante. Spre deosebire de profilele care coboară pe faţada, aici elementul care rupe apa şi o îndepărtează de perete este mica scobitură pătrată din partea de jos a profilului, care se observă în imaginea în secţiune.

Profilul Bordertec BR este dintr-o singură bucată şi este ideal pentru terasele gata placate şi afectate de umezeală, deoarece se poate monta împreună cu plăci ceramice mai subţiri.

picurator_terasa_bordertecBR_1 picurator_terasa_bordertecBR2 picurator_terasa_bordertecBR3

[box type=”info” align=”aligncenter” class=”” width=”250″] Informaţii suplimentare:

Adrian Dumitrescu, 0734 396 390, supertechQM@gmail.com[/box]

[contact-form-7 id=”13094″ title=”Oferta”]

Vezi Produsele recomandate

2 Comentarii

 1. Popan Ovidiu 22/08/2016 Răspunde

  Buna ziua,
  As avea nevoie de un sistem de deviere a apei care se scurge de pe balconul de sus.
  La blocul meu am balustrade de sticla cu mana curenta metalica, scoase in afara balconului cu cca 5cm, iar terasele nu au sisteme de colectare a apei.

  M-ar interesa un sistem care sa fie eventual montat sub placa/balconul de sus astfel incat sa deviez scurgerea apei cu cca 10-20 cm.

  • Buna ziua

   Pentru o discutie detaliata, rog sunati pe Adrian Dumitrescu la numarul +40 734 396 390.

   Toate bune!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

X