
Pentru cei atenţi cu calitatea materialelor din care le este construită casa şi cu efectele acestor materiale asupra mediului şi stării proprii de sănătate, vata bazaltică este poate unde dintre cele mai bune soluţii.
Vata bazaltică este un material termoizolant obţinut din roca vulcanică, şi anume din bazalt şi, în mare, procesul tehnologic prin care roca se transformă într-o…pătură din fibre moi pentru casa ta, poate fi descris aşa: bazaltul se topeşte în furnal la temperaturi la fel de mari ca cele din interiorul unui vulcan. Apoi, printr-un proces similar cu cel al producerii vatei de zahăr, lava topită este transformată în fibre microscopice, care se adună în mod firesc în mici scame.
Acestora li se adaugă adezivi, pentru a putea fi adunate într-un soi de “pături” pufoase, care se tratează cu substanţe împotriva umidităţii şi apoi sunt aşezate (mecanizat) în straturi, până ce se obţine grosimea dorită a produsului final. Vata mai are acum de trecut printr-o serie de compresoase şi cuptoare pentru a obţine parametrii doriti, apoi se taie în plăci de dimensiuni prestabilite – de obicei 100X60 cm.
Originea sa şi procesul tehnologic fac din vata bazaltică una dintre cele mai bune şi sănătoase opţiuni pentru termoizolaţia pereţilor exteriori, dar ţineţi cont de recomandările proiectantului şi de condiţiile climatice din zona voastră geografică.
Cele mai importante caracteristici ale vatei bazaltice
- Rezistă în timp foarte bine, pentru că nu oxideaza, nu este atacată de ciuperci şi microorganisme, nu constituie hrana pentru insecte şi rozătoare şi nici nu putrezeşte.
- Rezistă foarte bine la umiditate, fibrele sale fiind protejate de o substanţă hidrofobă.
- Este compatibilă cu majoritatea materialelor de construcţii, iar manevrabilitatea şi instalarea nu ridică probleme fiind similară cu cea a plăcilor de polistiren.
- Datorită compoziţiei şi punctului ridicat de topire (850°C) este incombustibilă, nu întreţine arderea şi nici nu emană gaze nocive sub acţiunea focului.
- Este una dintre cele mai apreciate soluţii de termoizolare datorită proprietăţilor sale fonoizolante.
Etapele de lucru şi materialele necesare
Etapa I: Se aplică mortarul adeziv preparat pe placa de vată minerală bazaltică.
Mortarul adeziv (folosit şi ca masă de şpaclu) trebuie să fie unul special pentru vată bazaltică.
Aplicarea se face pe margini şi în 3-5 puncte suplimentare la interior, pentru a evita dezlipirea. Suprafaţa pe care este recomandat să se aplice adeziv: minim 40% din suprafaţa plăcii.
Etapa a II-a: Montaj plăci
Montaţi plăcile decalat pe perete, astfel încât rosturile de pe 2 rânduri să nu ajungă unele deasupra celorlalte – ca şi cărămida. După fixare, este necesară nivelarea plăcilor, utilizând dreptarul, pentru a fi siguri că aţi obţinut o suprafaţă perfect plană.
Etapa a III-a: Montarea diblurilor
Se recomandă minim 5 dibluri pe metrul pătrat şi este bine să fie câte unul în apropierea colţurilor fiecărei plăci, precum şi în mijlocul plăcii. Găurile se fac cu bormaşina, iar după fixarea diblurilor, utilizaţi un ciocan de cauciuc pentru a le introduce până la capăt. Este recomandat să se pună cât un “capac” de vată peste fiecare diblu, aşa cum o să vedeţi în filmuleţul de la finalul materialului.
Grosimea şi lungimea diblurilor se alege în funcţie de tipul de zidărie şi de grosimea materialului termoizolant.
Etapa a IV-a: Finisare plăci
Vata minerală din dreptul golurilor pereţilor este îndepărtată utilizând cuţitul de vată.
Etapa a V-a: Finisarea noii suprafete
Se întinde un prim strat de mortar adeziv pe suprafaţa peretelui. Apoi se fixează plasa de fibră de sticlă, susţinută de colţari. Peste plasă se întinde un al doilea strat de mortar adeziv, pentru a fixa plasa de fibră de sticlă. Cel din urmă strat este nivelat cu ajutorul dreptarului, pentru a pregăti peretele pentru tencuiala decorativă.
Etapa a VI-a: Tencuială decorativă
După aplicarea amorsei, se aplică stratul de tencuială decorativă.
Straturile termoizolaţiei corecte din vată bazaltică
Cum se face: exemplu filmat
Pentru informaţii suplimentare, cotaţii de preţ şi detalii tehnice: Knauf Insulation.