Lucrări de îngrijire gazon în perioadele ploioase

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Deși plantele au nevoie de apă pentru a-și extrage nutrientii din sol, nici prea multă apă nu este bună pentru că:

  • Apa în exces înlocuiește oxigenul din sol, privând planta parțial sau total de acest gaz indispensabil vieții . În plus, în timpul ploii, zona în care apa băltește devine un adevărat bazin de nămol fin, care după ploaie se usucă rapid, crapă și devine extrem de dur, împiedicând din nou plantele să respire
  • Ploile repetate campacteaza solul, fenomen ce reduce și mai mult rezerva de oxigen
  • Prea multă apă prea mult timp duce la putrezirea rădăcinilor (deși acesta este un fenomen mult mai des întâlnit la plantele la ghiveci)
  • Prea multă apă “spală” nutrienții din sol, fi ei naturali, fie îngrășăminte adăugate.

Există însă și perioade cu ploi abundente, așa că iată cum poți să ai grijă de gazon în perioadele ploioase.

1.Nu circula pe gazonul imbibat cu apa

Nu conduce vehicule, nu plimba cărucioare, nu căra lucruri grele. Dacă vei face unul dintre aceste lucruri, nu numai că vei culca și înnămoli toată iarba, dar vei strica și pământul, lansând urme adânci care sa vor întări ca atare după ce apele se scurg. Așteaptă până ce apa s-a drenat complet și pașii tăi nu mai lasă urme umede.

2.Nu cosi gazonul cât este saturat cu apă

Cositoarele, indiferent de tipul lor, pot smulge o parte din iarbă, mai ales dacă este foarte umed solul, ceea ce va duce la stricarea aspectului general și la uscarea unei părți din gazon. În plus, iarba tăiată, dacă rămâne pe gazon, va usca și iarba de dedesubt. Așteaptă, de asemenea, să se dreneze bine solul și setează mașina de cosit gazonul la înălțimea cea mai mare.

3.Aerează solul

După perioade ploioase îndelungate, solul se compactează puternic și oxigenul din el este redus drastic, așa că are nevoie de o aerare bună. Solul se tasează puternic după multe ploi și afectează rădăcinile, și în plus este posibil ca în multe zone să fi apărut și mușchiul, care trebuie îndepărtat pentru a nu se înmulți și mai mult.

Folosește orice fel de aerator sau scarificator pentru a pătrunde cât mai adânc și eficient la rădăcină. Un scarificator manual este foarte bun pentru suprafețele mici și pentru zonele cu geometrie mai aparte. Pentru suprafețele mari, mergi pe un scarificator electric.

De asemenea, aerarea se face după ce solul s-a drenat bine, dar fără să se fi uscat prea tare.

4.Umiditate permanentă?  Schimbă destinația terenului

Urmărește dacă ai zone în care apa stagnează mai mult timp după ploi și gazonul este mai firav. Acolo trebuie lucrat la drenaj, înclinația parcelei sau schimbată destinația terenului (strat de flori, pietriș, alee, etc).

Aici: Cum se planteaza gazonul (inclusiv pregatirea terenului).

Ultimele produse listate in magazin:

Newsletter Sporul casei

Primesti noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Intreaba Specialistul

Recomandari Sporul casei:

Aboneaza-te la newsletter si primesti 5% reducere la prima achizitie din magazin.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.