Locuița off grid: ești pregătit să te deconectezi de la rețea?
0 comentarii

Viața bazată pe energie verde, locuința off-grid cum îi spun vorbitorii de limbă engleză, este în primul rând o stare mentală. Pe măsură ce am discutat cu partenerii noștri și ne-am documentat pentru diferite articole despre energia verde sau eficientizarea consumurilor casnice, am constatat că nu este vorba atât despre o schimbare de tehnologie, cât despre setarea unui sistem de gândire, ba chiar reîntoarcerea la niște obiceiuri ce pot fi considerate învechite de către unii dintre noi.

Totul pornește de la setările și așteptările pe care ni le-am făcut vis a vis de noțiunea de confort. Dacă totul în casa și în viața noastră trebuie să pornească la o apăsare de buton, atunci trebuie să ne așteptăm să plătim facturi consistente: fie pentru achiziționarea celor mai performante și eficiente echipamente pentru economisirea energiei, fie pentru a capta și a folosi suficientă energie din surse regenerabile, pentru toate acestea.

Dacă ne trebuie câte un aparat pentru orice activitate casnică, de la răcorirea casei pe timp de vară până la prepararea fiecărui tip de aliment sau orice distracție, dacă dorim întotdeauna ultima ediție din fiecare gadget, atunci trebuie să ne asumăm costurile. Iar acestea nu vor fi mici, nici dacă ne hotărâm pentru investiții în aparatură eficientă energetic, nici pentru plata facturilor de energie primară.

Dacă însă ne definim noțiunea de confort în termeni mai puțin complecși și nu ne impresionează ce gadgeturi afișează vecinii, atunci totul devine brusc mai simplu.

Vezi Produsele recomandate

Să vedem ce schimbări ar trebui să adoptăm mai întâi mental, pentru a le putea pune în operă, în timp util, în viața noastră. 

Mărimea casei

Dacă veți merge prin satele izolate de munte din România, pe văile idilice (acum pustii) aveți mari șanse să găsiți niște căsuțe incredibil de mici. Cam cât o cameră de mici. Dacă nu le-au dărâmat vremea și vremurile, alături de ele veți găsi niște clădiri mult mai mari destinate îngrijirii animalelor și treburilor pe timp de iarnă. Regula era: pentru oameni – clădiri mici,  bine închegate, care consumă puțină energie (lemne/gaz lampant), iar pentru treburi și animale – clădiri mai mari, în care să se poate lucra și pe timp de iarnă.

Din aceasta imagine, greu de pus în practică în zilele noastre, rețineți doar gândul acesta: stilul nostru de viață s-a schimbat într-atât, încât de la clădirile mici și ușor de întreținut, în care se creșteau și câte 3-5 copii, am ajuns acum la niște clădiri de 3-4 ori mai mari, în care locuim cu doar 1, maxim 2 copii. Gospodăria modernă nu mai produce nimic, dar este extrem de costisitoare ca și construcție și întreținere. Și asta fie că este vorba despre apartament, fie despre casă.

Poate că ar trebui să reconsiderăm spațiul de care avem într-adevăr nevoie, sau modul în care îl folosim. Putem încorpora un atelier, un birou, o mini-fermă, care să producă sau sa economisească bani, nu doar să consume, în clădirea, apartamentul său pe terenul pe care le plătim poate cu mari eforturi?

Conservă energia, nu consuma de dragul consumului

Numărul de gadgeturi din fiecare casă vă dă măsura consumului. Concepții gen “las’ să aibă copiii de toate, dacă eu n-am avut” o întăresc. Să ne înțelegem, nu vă dorim să trăiți fără confort, dar responsabilitatea față de resursele existente este zilele acestea un lucru comun. Nici cea mai eficientă clădire nu-și atinge scopul fără oameni avizați și resonsabili. Dacă vă ajută, amintiți-vă câteva dintre măsurile pe care le luau părinții noștri când eram mici – ei erau experți în conservarea resurselor și nici măcar nu și-au propus acest lucru: 

  • Stingeți lumina în camerele pe care nu le folosiți (asta chiar dacă ați instalat peste tot becuri economice);
  • Folosiți draperii și jaluzele (în loc de aer condiționat) pentru a ține căldura soarelui afară pe timp de vară
  • Folosiți-vă de lumina soarelui pentru cât mai multe activități, de la încălzirea și luminarea unor încăperi până la uscatul rufelor
  • Dacă locuiți la casă, folosiți cel puțin o sobă / șemineu pentru încălzire și faceți focul, în loc să măriți temperatura la termostat.
  • Folosiți ferestrele pe timp de noapte pentru a răcori casa;
  • Imprimați obiceiuri sănătoase și responsabile și copiilor – vă vor ajuta în demersurile voastre și vor învăța o lecție prețioasă pentru viitor.

Construiește sau cumpără imobilul cu principiile casei pasive în gând

Orientarea și construcția casei sau apartamentului poate furniza ea însăși energie și lumină pe gratis:

  • Orientarea spre sus/est oferă lumină și căldură pe timp de iarnă, iar pe timp de vară căldura excesivă se poate ține la distanță cu draperii și obloane/rulouri exterioare.
  • Anumite materiale folosite la interior pot funcționa ca masă termală, colectând și eliberând treptat energia solară.
  • Termoizolarea bine făcută și ferestrele triple pot conserva energia pe timp de iarnă, oferind reduceri consistente pe facturile de gaze naturale sau energie electrică.
  • În general, eficiența energetică și arhitectura pasivă sunt elemente pe care trebuie să le ai în vedere încă din faza de construcție sau achiziție, pentru a le putea valorifică în avantajul tău. 

Colectează și folosește apa de ploaie

A trăi sustenabil prespune a folosi tot ce îți oferă natura, în mod responsabil,  fără să o distrugi, iar din acest “tot” face parte și apa. Colectarea și utilizarea apei de ploaie este minimul pe care îl poți face pentru curtea și casa ta. Varianta avansată presupune, ca și în cazul energiei, “producerea” apei necesare, adică săparea unui puț și extragerea apei din pânza freatică.

Folosirea responsabilă a apei presupune și reciclarea apelor uzate și folosirea lor în gradină.

Generează singur energia de care are nevoie casa ta

Acesta este cea mai avansată dintre soluțiile care îți scad dependența de rețelele clasice de energie și gaze, și nu exclude nici unul dintre sfaturile de mai sus. Acestea reduc consumurile, indiferent de sursa energiei, dar instalațiile pe bază de energie verde te ajută să te debranșezi complet de la rețele.

O astfel de instalație, pentru a fi eficientă în timp ce satisface toate nevoiele locatarilor, trebuie proiectată cu atenție. Am scris despre numeroase exemple de instalații ce utilizează energie verde, de la arhicunoscutul panou fotovolatic, până la aerul condiționat pe bază de energie solară și turbinele eoliene pentru instalat pe bloc. Explorează secțiunea de Energie verde de pe site-ul Sporul casei, pentru a afla toate noutățile noastre despre subiect.

Iar dacă te hotărăști pentru o instalație pa bază de energie verde, ia legătură cu o firmă specializată în astfel de echipamente, pentru a investi banii cu folos.

Te gândești să explorezi subiectul traiului sustenabil și al tehnologiilor bazate pe energie verde, pentru a trece la locuința off-grid? Începe de aici, cu mindset-ul corect. Stabilește-ți prioritățile în acest sens, și celelalte decizii vor veni de la sine.

Un rotopercutor oricand de ajutor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

X