Inmultirea trandafirilor prin butasi

Inmultirea trandafirilor prin butasi este cea mai simpla, la indemana si populara metoda de inmultire a frumoaselor flori.

Cel mai bun candidat pentru inmultire este o crenguta lemnoasa, care a produs o floare si are cam 4-6 frunze sanatoase.

Foloseste mai multe astfel de crengi, pentru ca este posibil sa nu se prinda toate. Ai primit un buchet de trandafiri frumosi, pe care ai vrea sa ii ai si in gradina? Inseamna ca deja ai, mai mult ca sigur, candidatii perfecti pentru inmultire.

Recoltarea butasului de trandafir

Se face in timpul verii sau la inceputul toamnei, dupa ce florile s-au ofilit. Un butas viabil si cu sanse mari de prindere a produs deja o floare si are cateva randuri de frunze sanatoase. De asemenea, este ideal ca plata-mama sa fie sanatoasa si bine udata inainte de recoltare.

Pregatirea butasului pentru plantare

Crenguta trebuie taiata in partea de jos (cea care va intra in pamant) in unghi de 45 de grade. Taietura trebuie sa fie curata si facuta sub ultimul rand de frunze.

Varful cu floarea ofilita trebuie taiat si el, iar crengile – mai putin 2 randuri dinspre varf – trebuie indepartate usor prin rupere cu mana. Unele recomandari spun ca inclusiv frunzele ramase trebuie taiate la jumatate – cele mai de sus.

Dupa ce ati facut aceste operatii, butasul este gata de plantat. Optional, si pentru a-i creste sansele de reusita, se poate inmuia intr-o solutie cu hormoni de crestere.

Plantarea in gradina

Daca plantati butasii de trandafir in gradina, faceti o groapa generoasa (pentru ca viitoarele radacini sa aiba loc sa se extinda) si puteti pune pe fundul ei nisip sau pietris fin pentru drenaj. De asemenea, daca solul este sarac, puteti amesteca pamanul scos cu ingrasamant natural sau compost, astfel incat solul rezultat sa fie moale si afanat.

Groapa, ca si in cazul copaceilor, se uda o zi, doua inainte de plantare. Umpleti-o la loc cu pamanul scos si faceti cu un bat sau creion gaurele pentru infingerea butasilor pregatiti anterior.

Infingeti butasii in gauri, astfel incat numai partea cu frunze sa ramana afara. Udati pamantul bine.

Daca este vreme rece, butasul trebuie acoperit cu o sticla de plastic cu fundul taiat sau un borcan infipt in pamantul din jurul lui, pentru a se crea microclimatul umed si calduros (efect de sera) de catre plantuta are nevoie pentru a creste radacini.

Cand este cald afara, sticla va produce arsuri, nu este recomandata folosirea ei!

Daca folositi sticla de plastic pe timpul iernii, aceasta sa aiba dopul pus. Daca peretii recipientului protector sunt “aburiti” de umezeala, butasul nu trebuie udat – are toata umiditatea necesara. Daca umezeala de pe peretii recipientului nu se mai formeaza, udati pamantul din jurul acestuia, fara sa exagerati.

Plantarea in ghiveci a butasilor de trandafiri

Daca plantati butasii in ghivece, va vor trebui pamant si ingrasamant pentru flori, ghivece si sticle de plastic/borcane. Butasii pregatiti ca mai sus plantati-i in ghivecele umplute cu pamant si ingrasamant pentru flori/compost udate bine.

Pe timpul iernii nu tineti ghivecele afara si nu exagerati cu udatul. Nu se tin afara iarna, pentru ca pot ingheta atat pamantul cat si butasul.

Atentie!

  • Butasii pusi la incoltit nu trebuie plasati in zone insorite – in acest caz sticlele si borcanele care trebuie sa creeze efectul de sera vor contribui la arderea lor. Locurile umbroase din casa sau gradina sunt mai potrivite pana ce butasii s-au prins si sunt gata de transplantare in locul dorit.
  • Evitati si udarea excesiva, si nici nu-i tineti acoperiti mai multe zile la rand daca observati ca sticla care ii acopera este permanent umeda: apar mucegaiurile si tulpina va putrezi.
  • Nici temperatura excesiva de inalta nu le prieste, asa ca nu ii tineti in casa, acolo unde locuiti si dvs. Mai degraba in locuri mai racoroase.

Primele semne bune

Dupa plantare, urmeaza o perioada de asteptare, care poate dura cateva saptamani sau luni, in care se formeaza noile radacini. Semnul ca radacinile s-au format si plantuta s-a prins, este aparitia noilor frunzulite. Puteti si verifica sin cand in cand, trangand usor de butas. Daca rezista sau se vad deja frunzulitele, incepeti aclimatizarea noii plantute la mediul exterior: indeparati mai intai dopul sticlei de plastic si lasati asa pentru cateva zile, apoi indepartati sticla cu totul.

Daca plantuta a stat in casa, in ghiveci, aclimatizati-o treptat la mediul exterior, prin mutarea treptata spre zonele insorite ale casei si apoi in gradina. Daca nu este un moment bun pentru plantarea in gradina (v-a prins gerul cu un butas incoltit) descoperiti ghiveciul complet si lasati-l in casa sau pe o terasa inchisa, pana ce conditiile climaterice permit plantarea afara.

foarfeca pomi si arbusti wolf garten

Magazin.sporulcasei.ro/blog – Unelte si utilaje pentru gradinari pasionati

Vezi Produsele recomandate

5 Comentarii

  1. Doru 14/06/2016 Răspunde

    Ma mut la bloc si as vrea sa imi iau trandafiri din gradina si sai pun in ghivece in sufragerie si sa le pun ceva lumina artificiala adica bec ceva ca supliment de la lumina care intra pe geam …se poate?

    • Buna ziua

      Trandafirii au nevoie de soare.
      Am cerut si parerea celor de la Famousroses.eu si ne-au raspuns asa:

      “Nu-i poate tine in casa cu lumina artificiala. Trandafirii au nevoie de minim 5 ore de soare direct pe frunze. Altfel nu se dezvolta si chiar mor.”

    • Alina 30/07/2016 Răspunde

      Buna Doru, sfatul meu e sa incerci..eu am plantat in ghiveci un trandafir din gradina pt ca in curte se faceau anumite lucrari si riscam sa il calce cineva. Nu am vrut sa il pierd pentru ca era un soi parfumat. L-am mutat in ghiveci toamna trecuta si anul acesta in februarie a inflorit, nu mi-a venit sa cred ca se poate. Ideea este ca eu stau la casa si nu stiu daca la bloc rezista la fel de bine. Mult succes !!

  2. Iulia 13/05/2017 Răspunde

    Bună ziua! Am primit un buchet de trandafiri iar pe tulpina lor s-au format alte frunzulițe,cum as putea sa fac sa ii plantez? Ce trebuie făcut în cazul acesta? Vă mulțumesc anticipat!

    • Buna ziua,

      Daca frunzulitele noi s-au format la baza frunzelor mari, acelea sunt viitoare crengute.
      Pentru plantare procedati asa cum am descris in articol.

      Succes!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

X