Încălzirea în pardoseală: electrică sau cu agent termic?

Când temperaturile de afară încep să scadă, bucătăria şi baia sunt primele încăperi care îţi dau fiori reci dimineaţa şi începi să porţi papuci: pardoselile reci, de obicei din plăci cermice sau piatră naturală înmagazinează temperaturile mai scăzute din cameră şi acţionează apoi ca un radiator. Acesta este şi motivul pentru care pardoselile din granit (de preferat) sau gresie, sunt foarte potrivite pentru a fi folosite împreună cu încălzirea în pardoseală: transmit căldura sau răcoarea de la tubulatura instalaţiei într-un mod foarte eficient şi plăcut.

Principalele diferenţe dintre cele 2 metode de încălzire în pardoseală sunt: eficienţa energeticăsuprafeţele la care se pretează, complexitatea instalării. Să le vedem pe rând.

Eficienţa energetică a sistemului electric

Încălzirea în pardoseală cu sistem electric foloseşte, evident, energie electrică. Din cauza poziţionării sub materiale care înmagazinează căldură şi o distribuie treptat şi uniform (beton, granit, ceramica), sistemul este mai eficient decât o centrală electrică cu agent termic apă.

Avertizare! Deşi sunt utilizate cabluri cu ecranaj sau sistem cu peliculă de carbon, există studii care arată că încălzirea electrică prin pardoseală nu este sănătoasă datorită câmpului electromagnetic generat. De aceea se recomandă a se încălzi spaţiile în perioadele în care nu sunt ocupate şi să se folosească acest tip de sisteme doar în zonele de trafic (hol, baie) sau împreună cu senzori de prezenţă, dacă se folosesc în bucătărie, living, etc.

Vezi Produsele recomandate

Energia electrică este o resursă scumpă, aşa că sistemul de încălzire prin pardoseală care o foloseşte poate fi eficientizat prin:

 • Contoar şi contract de energie diferenţiat zi-noapte
 • Alimentare din sistem Photovoltaic
case pasive
2 case langa Amsterdam cu incalzire in pardoseala. Vezi proiectele aici.

Eficienţa energetică a sistemului cu agent termic

Încălzirea în pardoseală cu agent termic (apă încălzită) poate folosi mai multe tipuri de energie primară într-un mod mult mai eficient:

 • pompele de căldură cu COP peste 4 (adică consumă 1kWe şi produce 4kWt), folosesc tot energie electrica, dar temperatura pentru acest sistem de încălzire este de 27⁰C– pentru perete şi 35⁰C pentru pardoseală
 • noile centrale în condesatie folosesc gazul, care oricum este mai ieftin decât energia electrică, într-un mod mult mai eficient şi sunt ideale pentru instalaţiile de încălzire în pardoseală, din cauză că acestea au nevoie de agent termic încălzit doar până la 35⁰C pentru pardoseală şi 27⁰C pentru perete. Vezi mai multe detalii aici.
 • se mai pot folosi: instalatii electrice cu sisteme Peltier sau cu inducţie magnetică

Toate sistemele decrise mai sus, pentru a avea eficienţa scontată, este necesar a fi utilizate cu sisteme de acumulare, dimensionate corespunzător puterii instalate a sistemului de producere de energie şi a cantităţii de agent termic din instalaţia interioară.

Urmează linkul pentru sisteme complete pentru degivrare şi încălzire în pardoseală.

Dintre sistemele comune de producere a energiei termice, cele mai eficiente împreună cu încălzirea în pardoseală sunt centralele termice în condensaţie.

casuta pasiva de paie

La aceasta casuta din baloti de paie incalzirea este asigurata de soare si de un sistem de panouri fotovoltaice corelat cu un sistem de incalzire in pardoseala si pereti. Proiectul intreg aici.

Corelarea cu nivelul de izolare al casei

Ca şi în cazul celorlalte sisteme de încălzire, cu cât casă este mai bine izolată, cu atât sistemul va funcţiona mai eficient. Dacă izolaţia este slabă, sistemul va funcţiona tot timpul încercând să compenseze pierderile de căldură spre experior.

Este foarte importantă şi izolaţia la nivelul pardoselii: ce tip de izolaţie utilizăm peste placa de beton, grosimea ei, unde se montează tubulatură de încălzire, grosimea şapei şi tipul ei.

În ce încăperi poţi folosi fiecare tip de încălzire în pardoseală

Încălzirea electrică prin pardoseală este perfectă dacă vă doriţi să o instalaţi pe suprafeţe mici – numai în baie şi zonele de trafic, sau în perete, unde este cea mai eficientă. Se instalează uşor, asigură tot confortul dorit şi este mult mai eficientă pe suprafeţe mici decât în toată casa. În plus, este mult mai bine să instalezi aceste sistem în camere cu pardoseală liberă, cum este baia: mobilierul greu poate afecta firele pe termen lung.

Încălzirea prin pardoseală cu agent termic este perfectă pentru instalare în toată casă, mai ales că se poate combina cu cea pe radiatoare sau ventiloconvectoare în camerele în care se doreşte asta, şi se pot instala termostate pentru a regla consumurile. Pe lângă faptul că este mai eficientă, încălzirea prin pardoseală pe bază de apă poate fi folosită şi la răcirea casei nu numai la încălzire – dar nu dacă aţi instalat radiatoare clasice.

casa pasiva Gut Felling

La aceasta casa ingusta de doar 4 metri, incalzirea este asgurata prin pardoseli si pereti, iar energia provine de la panouri fotovoltaice. Proiectul intreg aici.

Instalarea

Pentru a instala un sistem electric de încălzire prin pardoseală ai nevoie:

 • În primul rând de o instalaţie electrică care poate prelua toată sarcina sistemului de încălzire, care la o casă mare, poate ajunge şi la 48kWe.
 • De un ing. proiectant, un electrician şi o persoană care să se ocupe de instalarea gresiei. Cei 2 trebuie să execute întocmai proiectul întocmit şi să conlucreze pentru a fixa unde trebuie plasa cu firele de încălzire cu adeziv. Peste plasa cu cabluri electrice fixată cu adeziv se fixează plăcile de cermica sau piatră naturală (de preferat) şi de cca. 30mm grosime.

Pentru un sistem pe bază de agent termic, este nevoie de:

 • un proiect întocmit conform normativelor în vigoare şi apoi de o instalare corectă.
 • un ing.proiectant şi o echipă de instalatori profesionişti, cu experienţă în domeniul încălzirii în pardoseală
  la fel că la încălzirea electrică, sistemul de ţevi care transmite agentul termic are nevoie de un strat de sapă de minim 1 cm de la marginea de sus a ţevii, peste care se poate monta pardoseală dorită.

Pardoseala potrivită

Conform purmo.ro, cele mai bune materiale pentru încălzirea în pardoseală cunt cele cu rezistenţă termică mai mică decât 0,15 m²K/W, adică din piatră sau plăci ceramice. Un alt avantaj al acestui tip de pardoseală este că în cazul unei intervenţii, nu trebuie ridicată toată pardoseală, ci doar placa unde a apărut umezeala.

Parchetul nu este la fel de eficient în a transmite energia termică, dar dacă se preferă acest tip de încălzire este bine de ştiut că parchetul este bine să rămână liber, şi să nu fie foarte gros (maxim 5 mm), nici din lemn masiv, pentru că va suferi de la variaţiile de temperatură.

Atenţie la şapă! Utilizându-se o şapă improprie sistemului de încălzire în pardoseală, adică granulaţia, umiditatea, lipsa aditivului special şi unui material care îi conferă o mică elasticitate, întregul sistem pierde din eficientă şi pot apărea inclusiv fisuri şi rupturi ale ţevilor.

casa pasiva din panouri sandwich
O casa pasiva din panouri sandwich, construita dupa principiile arhitecturii vernaculare, dar cu instalatii moderne si incalzire in pardoseala. Proiectul intreg aici.

Siguranţă şi durabilitate

Sistemele electrice au o durată de viaţă estimată de 40-50 de ani, iar cele pe baza de agent termic la fel. Ţevile cu agent termic beneficiază şi de prezenţa stratului gros de şapă, care le protejează de eventuale lovituri.

Costuri

În cazul sistemului electric, am găsit chituri complete de încălzire electrică prin pardoseală, gata de montat sub parchet, la un cost de 40 euro/mp fără TVA. Dar şi un covoraş de 2 mp gata de montat sub gresie de 341 lei inclusiv TVA. 

În cazul încălzirii în pardoseală cu agent termic, am găsit tarife între 17 şi 30 euro/mp, fără costul şapei, al pardoselii şi al manoperei, aceasta din urmă estimată şi ea în jur de 8-10 euro/mp.

Costul trebuie privit însă din două puncte de vedere: costul instalării şi costurile de exploatare. Chiar dacă instalarea unui sistem de încălzire în pardoseală pe baza de apă este mai costisitoare decât instalarea unui sistem clasic, cu radiatoare, se estimează că va aduce economii de minim 25% la facturile de energie, datorită eficienţei sale – agentul termic necesar într-o astfel de instalaţie trebuie încălzit până la maxim 27-35˚C, în timp ce în sistemul clasic trebuie încălzit până la minim 65˚C-75˚C.

ATENŢIE! – dacă necesarul termic al încăperii/clădirii va indica 24kWt ÷ 48kWt, la încălzirea electrică prin pardoseală, chiar şi izolată termic corect, consumul REAL de energie va fi de minim 50% din acest necesar.
La celelalte sisteme, cu agent termic APĂ şi sisteme de acumulare, consumul de energie primară nu va depăşi 30% din necesar.

Material realizat cu sprijinul Ing.Aurel Miclea de la Smart Instal SRL Deva.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

X