
Se întâmplă ca abia după ce ai terminat amenajarea bucătăriei să îți dai seama că ai probleme cu iluminarea blatului: spațiul de lucru este întunecos mai tot timpul, în special in zilele înnorate, iar după ce aprinzi și lumina din tavan, propria umbră te împiedică să vezi foarte bine ce faci.
Dacă n-ai prevăzut surse de lumină pentru zona de preparare încă din construcția corpurilor de bucătărie, urmărește lista de soluții de mai jos, care te ajută să îmbunătățești iluminarea blatului de lucru. Cu siguranță poți aplica surse de lumină pentru blat și acum, după ce ai amenajat bucătăria, și asta fără să faci modificări majore. Anumite corpuri de iluminat pot fi amplasate chiar de tine, pentru altele s-ar putea să ai nevoie de un electrician, dar vestea bună este că îți poți îmbunătăți iluminarea blatului de lucru și după ce ai terminat amenajarea bucătăriei.
Efectele imediate ale suplimentării iluminatului sub dulapurile suspendate vor fi:
- ți se vor îmbunătăți condițiile de lucru: vei putea citi rețeta, prepara ingredientele și găti în același timp fără să faci eforturi de a vedea clar. Te vei bucura și de culorile alimentelor, nu doar de arome și texturi.
- din punct de vedere estetic, aspectul general al bucătăriei se va îmbunătăți considerabil, deoarece aceste lumini amplasate sub dulapurile suspendate elimină zonele de umbră create de mobilier, deschid întreaga încăpere și contrabalansează frumos lumina puternică amplasată (de obicei) pe tavan
- dacă sunt alimentate la priză, aceste corpuri de iluminat pot fi o sursă de lumină de veghe pe timp de noapte.
Să vedem de ce trebuie să ținem cont pentru a alege cele mai bune soluții pentru iluminarea blatului de lucru după ce ai terminat amenajarea bucătăriei.

Ce tip se corp de iluminat este mai potrivit pentru zona de sub dulapurile de bucătărie
Depinde ce îți dorești: o zonă luminată continuu și uniform, insule de lumină bine direcționate, sau ambele. Funcție de aceasta se aleg corpurile de iluminat:
- Spoturile, fie ele alimentate la priză, fie pe baterii, creează mici insule de lumină pe blatul de lucru și dacă nu sunt puse la distanța optimă, efectul poate fi unul neplăcut și ineficient, alternând zonele de lumină cu cele de umbră. Însă sunt perfecte pentru zonele mici sau colțuri.
- Benzile sau corpurile de iluminat longitudinale tip LED: sunt elegante, suple și asigură un iluminat continuu de-a lungul întregului blat, dacă asta îți dorești. Cu cât sunt mai lungi, cu atât asigură un iluminat uniform pe o suprafață mai lungă, dar cu cât este zona mai mare, cu atât este mai bine să le racordezi la o priză, altfel vei înlocui sau vei încarcă bateriile foarte des.
Concret, poți alege intre:
- Bandă LED alimentată la priză
- Spot sau lampă LED pe baterii
- Spoturi LED alimentate la priză
- Corpuri LED alimentate la priză

Instalarea corpurilor pentru iluminarea blatului
Dacă nu ai proiectat de la bun început bucătăria cu lumini de lucru incorporate în mobilier, corpurile de iluminat alimentate la priză sau pe baterii sunt ceea ce îți trebuie.
Dată fiind că dulapurile sunt deja instalate și nu dorești să strici aspectul, trebuie să te orientezi spre o instalare cât mai simplă, cu un minim de fire sau pe baterii.
Pentru zone mai mari de lucru și pentru utilizare îndelungată, este indicat să alegi spoturi, corpuri de iluminat sau benzi LED alimentate la priză.
Pentru prinderea acestora de dulap este nevoie de obicei de câteva șuruburi și o bormașină, dar ține cont că trebuie să fixezi cât mai bine și mai discret și firele de alimentare. De asemenea, trebuie să găsești un loc și pentru întrerupător și să ții cont de lungimea firului de alimentare – acesta trebuie să ajungă până la o oriza sau la un prelungitor. Pentru o instalare și mai ușoară, există și benzi LED autoadezive, dar acestea tot au nevoie de alimentare la priză.
Pentru spații mici / colturi, de cele mai multe ori este suficient doar de un spot mic, pe baterie, care se fixează pe dulap cu ajutorul benzii autoadezive.
Dacă îți place să meșterești, aceste chituri sau corpuri de iluminat interior nu sunt deloc dificil de instalat, dar dacă crezi că te pun în dificultate și nu ai reuși să duci treaba la bun sfârșit și cu un rezultat estetic satisfăcător, atunci cere ajutorul unui electrician.

Amplasarea corpurilor de iluminat
Indiferent dacă alegi spoturi, lămpi LED pe baterii sau benzi LED, amplasează-le în jumătatea din fată a dulapului, pentru că și tu lucrezi mai ales în jumătățea din fată a blatului. În plus, dacă există o bordură de mascare la dulapurile suspendate, cu cât corpurile de iluminat sunt mai aproape de aceasta cu atât sunt mai puțin vizibile, atât când stați în picioare, cât și atunci când stați jos.
O altă problemă de amplasare apare în raport cu lungimea suprafeței de lucru. Dacă preferi sporturile, dar ai de iluminat o suprafață mare de blat, ține cont de cât de des trebuie să le amplasezi. Decât să montezi prea puține și să obții pete de lumină alternând cu zone de umbră, mai bine montezi o bandă LED sau un corp de iluminat mai lung, pentru un iluminat uniform.

Temperatura luminii
Pentru zonele de lucru în general se alege lumina albă, fiind cea mai potrivită pentru ochi și pentru starea de spirit. Ca și temperatură a luminii, lumina albă este indicată pe ambalajul becului cu temperaturi între 3000K – 3500K. Temperaturile mai mici de atât (2700K) sunt mai potrivite pentru zonele de noapte, iar cele mai mari (peste 4500K) indică o lumină foarte rece, cu tentă albăstruie, nepotrivită pentru casă în general.