Cum se face corect montajul placilor de gresie
2 comentarii
Rigola dus cu montaj in perete placabila cu faianta Deante KOW_003A
  1. Masurati

Masurati podeaua ce trebuie acoperita, aflati ce dimensiuni are placa cu designul favorit si calculati necesarul de placi. La acest lucru va pot ajuta si vanzatorii de materiale de constructii, daca stiti dimensiunile incaperii.

2. Cata gresie cumpar? Legatura cu modelul de montaj

Cand faceti achizitia va trebui sa stiti deja ce tip de montaj doriti : drept/clasic sau unul in diagonala – in acest ultim caz va trebuie ceva mai multe placi (cam 15%-20% in plus) si este bine sa aveti o rezerva si pentru eventualitatea unor erori de taiere sau alte incidente la montaj.

3. Unelte si accesorii necesare

Daca doriti sa faceti montajul placilor de gresie singuri, inainte de a pleca la cumparaturi, faceti si inventarul uneltelor si accesoriilor necesare si achizitionati ceea ce lipseste:

  • nivela cu bula de aer,
  • rigla
  • echer
  • spaclu
  • drisca zimtata pentru nivelarea adezivului
  • ciocan de cauciuc
  • spatula cauciucata pentru aplicarea chitului de rosturi
  • cruciulite – distantiere pentru rosturi
  • burete pentru finisarea rosturilor

4. Punctul de incepere a montajului gresiei. Montajul drept si montajul in diagonala

La montajul drept, alinierea se face la pereti si se urmareste taierea cator mai putine placi: asezati-le de proba mai intai, pe uscat, pentru a va da seama unde vor fi placile taiate. Tineti cont si de pozitionarea mobilierului pentru a masca placile taiate.

In cazul placarii cu gresie in diagonala, se stabileste axa longitudinala si cea transversala a spatiului, se traseaza liniile si apoi se incepe montajul in una dintre cele 3 variante de mai jos:

a) Plasati prima placa la intretaierea medianelor si apoi, cu ajutorul riglei, aliniati-le si pe celelalte

b)Lipiti pe o latura a incaperii jumatati de placa, ca in figura b) si apoi continuati cu randurile urmatoare

c)Ȋn cazul acesta incepeti cu 2 jumatati de placa, precum in imagine si continuati sa aliniati urmatoarele placi la acestea.

5.  Pregatirea suportului

Suprafata pe care se vor aplica placile ceramice trebuie sa fie perfect plana, compacta si curata. De asemenea, se foloseste un smirghel fin pentru frecarea acesteia astfel incat sa devina aderenta, iar praful rezultat se aspira.

Rigole de dus incorporabile.

6. Hidroizolarea

In cazul aplicarii placilor ceramice in zone cu umezeala ridicata, precum baile, este necesara realizarea unei hidroizolari, care poate fi facuta cu o membrana lichida, pentru a preveni deformarile puternice, cresterea in volum prin expansiune, torsiuni care dau tensiuni mari exteriorizate prin aparitia de fisuri si chiar distrugerea placarii.

7. Prepararea adezivului

Daca se achizitioneaza adeziv praf, se va adauga apa curata respectandu-se indicatiile producatorului in ceea ce priveste amestecul si dozele.

8. Aplicarea adezivului si montajul placilor de gresie

Adezivul se aplica folosind mistria si se niveleaza cu drisca dintata, pentru obtinerea suprafetei striate si a unui strat recomandat de producator.

La aplicarea placii pe stratul suport, se foloseste bula de aer pentru ca aceasta sa fie plana. Apoi, la aplicarea fiecarei placi, se folosesc distantierele de plastic si ciocanul de cauciuc pentru o lipire sigura.

9. Aplicarea chitului pentru rosturi

Chitul pentru rosturi se obtine prin adaugarea apei peste praf, respectand indicatiile producatorului. Apoi acesta se aplica intre placi cu ajutorul mistriei, iar resturile ramase se vor indeparta cu buretele umed. Cand incepe sa se usuce, se poate apasa cu o bagheta rotunda pentru a-l presa in vederea obtinerii unei suprafete netede.

Pentru o lipire sigura, hidroizolanta si fonoizolanta a gresiei, Sika recomanda SikaBond-T8 : un adeziv elastic monocomponent, pe baza de poliuretan, utilizat pentru lipirea si hidroizolarea pardoselilor din placi ceramice din bai, bucatarii, logii, balcoane si terase, expuse la actiunea apei. SikaBondA®-T8 lipeşte placile ceramice pe beton, mortare, si chiar pe placari ceramice existente. De asemenea, are o rezistenţa foarte mare la variatii termice, de aici recomandarea de a-l utiliza pe terase si balcoane. Fiind un adeziv cu elasticitate mare, va compensa diferentele de nivel din stratul suport.

Avantajele utilizarii Sikabont T8 la montarea placilor de gresie

  • Monocomponent, gata pentru utilizare
  • Adeziv elastic cu intarire rapida ƒ
  • Reduce transmisia zgomotelor
  • Lipeste direct pe vechile placi de gresie
  • Adeziune pe substraturi variate
  • Reduce solicitarile asupra substratului: adezivul elastic reduce tensiunile transversale dintre placi si substrat
  • Hidroizolare si lipire intr-un singur produs

Poți comanda din Magazin Sporul Casei:

2 Comentarii

  1. alexe marian 10/11/2016 Răspunde

    Va multumesc!
    O sa apelez de cate ori va fi nevoie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.