Cum scapi de mușchiul din gazon

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Mușchiul este o plantă primitivă care se reproduce prin spori și se dezvoltă aproape pe orice suprafață: lemn, sol, piatră și orice altă suprafață umbrită și umedă. Pe noi ne interesează astăzi mușchiul din gazon: de ce apare și cum îl putem combate eficient.

Ce face mușchiul să apară

Nu mușchiul este cel care ucide iarba, dar se dezvoltă foare bine în condițiile care fac iarba să sufere:

  • umiditate prea mare cauzată de irigații excesive sau un sezon prea ploios,
  • umbră permanentă,
  • sol compact și nedrenat,
  • aciditate mare a solului (pH mic),
  • utilizarea soiurilor nepotrivite de iarbă pentru condiții umbroase.

Mușchiul este un indicator că gazonul tău nu o duce foarte bine oricum, și apare doar acolo unde iarba a dispărut deja. Poți încerca să scapi de mușchi, dar până ce nu elimi cauzele pentru care iarba nu crește sau este foarte rară, încercările sunt zadarnice.

La început nu îl remarci, dar pe măsură ce iarba se rărește, devine tot mai vizibil și este un bun indicator că gazonul sau peticul tău de fâneață au nevoie de întreținere adecvată de urgență.

Îngrijire gazon: cum scapi de mușchi

Soluții care fac mușchiul să dispară se găsesc la magazinele fito-sanitare stradale sau online și se vând fie ca atare, fie în combinații cu îngrășăminte, pentru a se face o singură aplicare.  După minim 1 săptămână de la aplicarea soluțiilor (citește prospectele, fiecare are alt timp de acțiune!) mușchiul se va fi uscat și îl poți îndepărtă ușor cu o grebla scarificatoare.

Acum poți începe să te ocupi de problemele gazonului, astfel încât mușchiul să nu mai apără!

1.Seminte gazon din soiul potrivit

Este iarba din gazon din soiul potrivit pentru condițiile tale? Dacă la tine în curte este umbră permanent sau semiumbra, trebuie alese semințe de gazon care o duc bine în aceste condiții.

Sau poate renunți complet la gazon și alegi alte soluții pentru zonele umbroase.

2.pH-ul solului

PH-ul solului este foarte important pentru menținerea ierbii sănătoase și pH-ul neutru sau alcalin nu este deloc favorabil mușchiului, dar susține foarte bine iarba. Pentru a vedea dacă este cazul să iei măsuri în acest sens, află mai întâi cât de acid este solul tău.

Asta se face amestecând 20 g sol cernut cu 100 ml apă distilată timp de 30 minute. Soluția se strecoară printr-un filtru de cafea din hârtie și apoi se testează cu hârtie pH obișnuită.

Dacă ai un sol acid (valoare pH sub 7), trebuie să adaugi calcar, cenușă de lemn sau dolomită (Ca+Mg) în mod repetat, până ce pH-ul se reglează. 

3.Aerarea și drenajul solului

Îmbunătățește drenajul solului. Aerează solul cel puțin o dată pe an cu un aerator electric sau pe benzină, sau pur și simplu folosește furca pentru a face găuri dese în sol, dacă suprafața este mică. Această lucrare ajută la absorbția apei și a nutrienților necesari dezvoltării firului de iarbă.

4.Scarificarea

Scarifică gazonul. Scarificarea regulată îndepărtează iarba uscată, resturile vegetale de la tuns și alte feluri de vegetație care tind să formeze un covoraș umed la baza ierbii sănătoase, care în timp o sufocă și îi împiedică regenerarea.

5.Fertilizarea

Adaugă fertilizatorii care trebuie pentru un gazon sănătos. Testează solul mai întâi pentru a vedea ce lipsește și adaugă nutrienții respectivi. Un gazon puternic nu va ceda locul mușchilor.

6.Cosește corect și la timp

Cosește iarba la înălțimea potrivită, cu utilaje bine ascuțite. Iarba tunsă prea scurt (mai scurt de 4-5 cm) nu mai poate face fotosinteza, deci nu se poate hrăni. Iarba ferfenițită de un utilaj cu lame neascuțite se usucă și este atacată de dăunători mai ușor. Odată uscată sau slăbită face loc mușchiului, ceea ce nu este de dorit.

Ultimele produse listate in magazin:

Newsletter Sporul casei

Primesti noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Intreaba Specialistul

Recomandari Sporul casei:

Aboneaza-te la newsletter si primesti 5% reducere la prima achizitie din magazin.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.