Cum să-ți protejezi casa în timpul renovării
0 comentarii

Fie pentru că nu este un proces care afectează întreaga casă, fie pentru că lucrările se finalizează în etape, trebuie să-ți protejezi casa în timpul renovării.

Pentru că renovările să nu ne lasă un gust amar și pentru că nu este niciodată doar răspunderea meșterilor, ci și a noastră – să știm ce să cerem și să nu ne deranjăm colocatarii – iată mai jos un ghid care te va ajuta să protejezi casa în timpul renovării.

Ce trebuie să protejezi? Toate acele părți ale casei la care NU lucrezi:

  • Mobila de stropi și zgârieturi
  • Blatul de uneltele cu care schimbi chiuveta sau bateria
  • Ferestrele de stropi
  • Interiorul casei de mizeria din curte
  • Casa scării de mizeria din casă, etc.

Discută în prealabil cu firma cu care vei renova dacă oferă și aceste servicii premergătoare lucrării propriu-zise. Dacă, nu, înarmează-te cu folii de plastic, cartoane vechi și bandă adezivă și purcede la treabă.

Vezi Produsele recomandate

1. Protejează suprafețele de sticlă

Dacă unele dintre oglinzi și tablourile se pot muta, cele care nu se pot muta și mai ales sticla gemurilor, trebuie protejate împotriva stropilor de vopsea.

Înfoliază -le pentru a le proteja de stropi, și chiar dacă nu vei folosi vopsele, pentru că suprafețele de sticlă și ramele se umplu cu praful provenit de la renovări.

Dacă nu vrei să dai jos jaluzelele de la ferestre, le poți lăsa la locul lor, dar în acest caz ai grijă ca folia de plastic să treacă și peste marginea ferestrei care se deschide, și peste agățătorile jaluzelelor. Pune banda adezivă în așa fel încât plasticul de protecție să fie fixat etanș de cadrul ferestrei.

2.Acoperă pragurile tuturor ușilor

Dacă sunt și lemn sau lemn compozit se pot zgâria de la materiale sau încălțările de protecție ale muncitorilor.

Dacă sunt uși din tâmplarie termopan, culisante sau obișnuite, au toate acele lamele și garnituri se vor umple de mizerie și materiale de construcții, greu se scos ulterior.

Fixează așadar măcar câte o bucată de carton cu bandă adezivă peste praguri, pentru a proteja de zgârieturi și acumularea de praf și materiale de construcții.

3.Protejează pardoselile

După cum bine știi probabil, sculele au obiceiul să cadă întotdeauna cu partea ascuțită în jos, iar pietricelele prinse în talpa pantofilor zgârie întotdeauna partea deja fixată a parchetului.

Stabilește împreună cu meșterii care sunt etapele și mersul lucrărilor și construiți niște „poteci” din cartoane și folii, fixate cu bandă adezivă pentru a nu se deplasa. Circulați apoi cu precădere pe acelea pentru a evita zgârieturile și căderile de unelte. Dacă parchetul este deja montat și aveți o folie antistropire pusă deasupra, atunci fixați cartoanele peste folie. Cartoanele sunt foarte utile și pentru a proteja zona unde se află uneltele sau sunt depozitate materialele.

4.Protejează cada și lavoarul

Desigur, aici depinde cât de noi sau cât de scumpe sunt cada și lavoarul tău, dar chiar și în variantele cele mai ieftine, nu este deloc plăcut ca după ce ai terminat de renovat baia, să vezi o zgârietură urâtă în mijlocul căzii sau o crăpătură în mijlocul lavoarului ceramic. Tipul de protecție depinde de bugetul și implicarea ta, dar fii conștient că se pot întâmplă accidente. 

Astfel, pentru o bună protecție a căzii și lavoarului atât de murdărie cat și de zgârieturi, folosește un strat moale de protecție, format din pături vechi sau cartoane, peste care poți pune o folie groasă de plastic, pe care să o fixezi cu bandă adezivă. Iar dacă cada este funcțională în timpul renovării, nu uita să pui o sită la scurgere, pentru a bloca mizeriile mari.

De asemenea, nu permite meșterilor să se urce în cadă sau să curețe acolo uneltele și sculele. Materialele de construcție, dar și bucățile mici de metal sunt candidate ideale pentru zgârierea sau crăparea căzilor și lavoarelor, așa că ține-le la distanță de aceste suprafețe.

5.Protejează radiatoarele sau ventiloconvectoarele

Înfoliază-le ermetic pentru a nu pătrunde stropi de vopsea sau praf în ele sau printre elemenți. Desigur, nu poți face asta dacă instalația de încălzire merge!

Dacă ai sistem de ventilare centralizat, cu guri de aerisire în camere și nu îl poți opri în timpul lucrărilor, poți împiedica trecerea prafului prin tubulatură, fixând cu bandă adezivă un filtru peste gurile de aerisire din camerele în care se lucrează.

6.Protejează blaturile și suprafețele plane ale mobilei

Depunerile de pe aceste suprafețe, mai ales varul lavabil și vopselele sunt greu de îndepărtat, pentru că solvenții care le curăță pe acestea pot face rău suprafețelor lucioase, mai ales celor lăcuite. Pentru acest tip de suprafețe se folosește cel puțin o folie rezistentă din plastic, pentru a ține stropii departe.

Dacă este vorba și despre alte tipuri de lucrări, care implică unelte mai grele, atunci este înțelept să fixați pe aceste suprafețe și câte un strat de carton gros, fixat cu bandă adezivă. În acest fel, ciocanul, cheile sau nivela au șanse mai puține să ajungă la suprafața sensibilă, chiar dacă sunt scăpate.

perdele si draperii

Perdele

7.Nu permite mizeriei să părăsească casa

Acest sfat este important mai ales dacă locuiești la bloc. Praful și gunoaiele rezultate din renovarea din interiorul apartamentului tău nu trebuie să ajungă în casele vecinilor. Așadar, nu depozita resturi pe casa scării, și nu permite prafului de var și ciment să se răspândească pe casa scării. Folosește covoare îmbibate cu apă la ușă pentru a reține urmele de pași ale meșterilor și ale tale și curăță frecvent zona din fața ușii.

8.Nu permite mizeriei de afară să pătrundă în casa

Mai ales când curtea este în plină construcție și ea.

Ca să nu completezi dezordinea de la interior cu noroiul și resturile de afară, construiește o potecă curată spre intrarea în casă. Poate fi din blocuri de beton, pevele reciclate, scânduri vechi, bucăți de OSB sau cipsuri de lemn. Dacă primele soluții se pot murdări rapid la rândul lor, chipsurile de lemn prezintă avantajul că se poate întinde oricând un nou strat și la final pot rămâne în sol unde se vor descompune lent fără să dăuneze. În anumite zone, alternativa la chipsurile de lemn sunt crengile verzi de brad.

dormitor lenjerie pat

Lejerii pat

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

X