Cum poti sa-ti construiesti singur casa. Sistemul Segal

Walter Segal, fiu al pictorului evreu de origine romana, Arthur Segal, a trait intre 1907 si 1985. A crescut si si-a facut studiile in Berlin, iar in 1936 s-a mutat la Londra. A primit prima comanda in 1932, de la patronul tatalui sau, pentru o cabana mica de vacanta la Ascona. Aici se vad pentru prima data semnele stilului sau inconfundabil.

In 1963, recasatorindu-se, se vede pus in situatia de a-si reconstrui casa, in care trebuiau sa incapa acum 2 adulti si 6 copii, iar pentru perioada reconstructiei, sotii Segal si-au construit cu mainile lor, in numai 2 saptamani, o casuta ce a costat numai 800 de lire sterline. Desi s-au mutat intr-o casa noua si frumoasa, casuta din spatele curtii a facut valuri in presa vremii si a primit o serie de comenzi pentru case similare.

Arhitectul paria

Vazut ca un paria de catre colegii lui arhitecti, desi iubit de studenti si cititorii cartilor sale, dupa construirea acestei casute, Segal devine cunoscut si i se care sa se implice intr-o serie de proiecte similare. Accepta, dar o face exclusiv in calitate de consultant.

Nu a incercat niciodata sa impuna decizii celor pe care i-a ajutat, ci doar i-a informat cu privire la caracteristicile materialelor si potentialele efecte ale folosirii anumitor materiale sau a anumitor tehnici de asamblare. Nu a pantentat si nu a valorificat financiar solutia sa constructiva.

Cum poti sa-ti construiesti singur casa, dupa sistemul Segal?

Esenta este redata in paragraful de mai sus: casa Segal este casa pe care ti-o permiti, construita in timp, de tine insuti si familia ta. In varianta englezeasca, unde metoda este foarte cunoscuta, se lucreaza la nivel de mini-comunitate, cu sprijinul autoritatilor locale. Membrii comunitatii respective sunt practic forta de munca utilizata pentru ridicarea casei, iar legaturile astfel create sunt indestructibile.

Principiile dupa care este construita o casa Segal:

 • La baza ideii stau casele imigrantilor din SUA si casele japoneze, pe structura de lemn
 • Procedeul elimina procesele „umede”, indispensabile intr-o casa obisnuita, cum sunt turnarea betonului, zidaria, sapele, tencuiala, s.a., considerate de catre Segal catusi de putin necesare pentru construirea unei case bune.
 • Casa este construita pe cadre de lemn, de aceeasi dimensiune, care formeaza structura de baza. Spatiul este impartit pe camere tinand cont de aceste cadre, care sunt si vizibile in multe cazuri. Fiind vizibile, sunt usor de folosit pentru a ancora restul constructiei, daca se doreste o extindere.
 • Fundatiile sunt mici – numai la baza stalpilor verticali, sau inexistente – se poate turna doar o placa de 10-15 cm, daca este vorba despre o casa usoara si mica
 • Pentru umplutura peretilor, se pot folosi orice materiale va permiteti, de la vata de sticla pana la baloti de paie.
 • Acoperisul este plat , cu panta mica si este contruit in mai multe straturi, se preteaza si la instalarea de acoperisuri verzi
 • Casele sunt extensibile: construiti cate camere va permiteti in prima faza, pentru a va putea muta, casa putand fi marita dupa nevoi atat pe verticala (maxim 2 nivele in total) cat si pe orizontala
 • Manopera: daca lucrati cu cineva experimentat in acest sistem, veti invata rapid, din mers. Daca nu, va dura ceva mai mult, dar veti reusi. Segal a consiliat grupuri de constructori amatori, impreuna cu un tamplar profesionist, dar s-au rezumat la a le explica cum se folosesc uneltele si ce implicatii are folosirea unui anumit material, lasand toate celelalte decizii la indemana proprietarilor: materiale, buget, dimensiuni, etc.

 Pasii de lucru la o casa Segal

FundatiaNu este vorba despre o fundatie clasica, continua, ci despre stalpi de beton ingropati, pe care se vor prinde stalpii de lemn – nu se ingroapa in beton!
ScheletulSe ridica apoi structura casei, care arata astfel:segal_structura
AcoperisSe aseaza acoperisul, astfel incat sa se poata lucra la casa de dedesubt in continuare, fara a fi deranjati de vreme. Se folosesc – de jos in sus – materiale termoizolante, apoi hidroizolante, si un strat de pietris.
DusemeleSe aseaza dusumelele pe tot nivelul de jos, pentru a usura munca ulterioara.
Pereti exteriori
Sunt un sandwich format din – de la exterior spre interior – protectie la umezeala, izolatie termic si partea interioara a peretelui care se face in zilele noastre din gips carton, glet si var.
FerestreLa alegerea proprietarului, ideal cu protectie termica ridicata.
Pereti interioriGips carton si izolatie (vata minerala, de exemplu).
TavaneGips carton. Se vor putea indeparta pentru diverse interventii sau extinderi.
ScariDin lemn.
UtilitatiTrebui “trase” inainte de a se umple structura peretilor si a pardoselii instalatii electrice, termice si sanitare.

Fazele de lucru la structura unei case Segal se pot vedea si in aceste 2 filme

Pentru documentare, puteti vizita Londra

Sistemul Segal a fost implemetat pentru prima data in 1970, intr-o zona din Londra prea mica pentru a putea fi exploatata de catre dezvoltatorii mari. Casele de acolo sunt vizitate si folosite ca studii de caz de catre studenti si amatorii de constructii in regie proprie.

Strada poarta numele arhitectului – Walters Way – iar casa de mai jos este una dintre cele contruite acolo. In prezent are 103 mp utili, dar Atelierul de pictura (Studio) si Camera tehnica (Utility Room) de la parter au fost adaugate ulterior darii in folosinta.

segal2

segal1

segal3

segal4 segal5

Usurinta cu care se pot adauga noi incaperi unei astfel de case, se vede in imaginile de mai jos:

Segal_adaugire1

Segal_adaugire2

segal_bj_ext1

Alte case Segal, interior si exterior

segal7

segal8

segal9

segal10

Vezi Produsele recomandate

3 Comentarii

 1. Anghel Felicia 23/11/2016 Răspunde

  materiale de folos in activitatea mea de predare. felicitari!

 2. Sorin 08/03/2018 Răspunde

  Să nu uităm un aspect: clima din Londra este cu mult mai caldă decît la noi. Practic ei nu au treabă cu temperaturile de -20 grade Celsius, sau mai coborîte(!), astfel că pereții sînt realizați tipic pentru zone cu climă caldă. Cu o atenție mai mare acordată termoizolării, se pot realiza căsuțe și pentru zonele climatice de la noi (climă temperat-continentală). Atenție și la faptul că amplasamentul casei, fiind situat deasupra solului, podeaua va trebui foarte bine izolată termic. Ca și funcționalitate, văd un spațiu confortabil, utilizat la maxim, structura din lemn apropiindu-se mult mai bine de specificul uman.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

X