Cum poți folosi energia verde pentru răcirea și ventilarea casei. Soluții pasive și instalații cu energie verde
0 comentarii

Acum doar câteva decenii toate sistemele de mai jos erau în cel mai bun caz în stadiu experimental, dacă nu cumva în stadiu de vis, iar astăzi putem vorbi despre a folosi energia verde pentru răcirea și ventilarea casei. Deschiderea ferestrei sau a aparatului de aer condiționat erau singurele soluții pentru răcirea unui spațiu, iar astăzi, datorită cercetării și inovării continue, știm că inclusiv poziționarea casei și materialele din care este făcută sunt importante pentru o aerisire și o răcorire eficientă.

Să vedem în câte moduri putem construi și dota o casă pentru a fi plăcută și răcoroasă pe timp de vară. Vom descrie mai întâi sistemele pasive de răcire a casei și apoi pe cele active.

Diagrama de la începutul articolului aparține J House – casa sustenabila construita în mijlocul Bucureștiului.

Sisteme pasive pentru răcirea și ventilarea casei

Primele pe listă sunt sistemele pasive pentru răcirea și ventilarea casei, adică acele sisteme care nu consumă nimic în afara de materiale de construcție, de care e bine să ții cont încă din faza de construcție sau amenajare și care își vor face treaba pe nevăzute atât timp cât va fi construcția în picioare.

1.Folosirea de elemente constructive specifice, pentru a obține efecte bine determinate, cum sunt:

  • Construcția de case cu acoperișul și pereții albi. Acoperișurile albe sau argintii reflectă razele soarelui, nu le absorb, ceea ce scade cu câteva grade bune temperatura din pod sau de la etajul mansardat.
  • Ferestre care resping energia solară, dar permit luminii să intre. Puteți folosi obloane sau jaluzele și nivelul de radiație solară care va pătrunde în casă va fi minim. Dar și noi și plantele avem nevoie de lumină pentru a fi sănătoși, așa că cealalata soluție este geamul care asigură atât protecție la frig cât și la radiații. Poartă denumiri gen „Low-e”, „Patru anotimpuri”, „sticla reflexivă”, și altele. Important este ca atunci când vă instalați sau schimbați ferestrele, să țineți cont de acest avantaj pe care îl puteți obține.
  • Poduri aerisite, pentru a permite aerului cald acumulat să iasă. Este valabil atât pentru case cât și pentru blocuri cu acoperiș: vara aerul fierbinte trebuie să iasă, așa că prevedeți podurile cu sisteme de aerisire – ferestre/ lucarne.

2.Proiectarea și construcția clădirii după principiile construcțiilor pasive

Orientarea casei funcție de punctele cardinale și emisfera în care te afli, proiectarea circulației aerului pentru a obține o ventilare sănătoasă, naturală, folosire de materiale care înmagazinează și eliberează căldură în mod natural, folosirea de materiale care sporesc eficiența energetică a clădirii, toate acestea conjugate pot duce la ceea ce se numește o casă pasivă, adică o casă care nu folosește decât foarte puțin energie convențională pentru a se răci sau încălzi.

Poate fi destul de complicat și costisitor să construiești o astfel de casă sau un bloc de apartamente, dar implementarea fie și a unei mici părți din principiile casei pasive, poate aduce confort și cheltuieli semnificativ mai mici.

3.Vegetația si arhitectura peisagistică pot salva pană la 50% din cheltuielile cu răcirea casei.

Nu sunt cuvinte destule pentru a aprecia cât de mult bine ne aduc plantele, fizic și psihic. Ar trebui să ne facem un obiectiv din a ne umple casele și birourile cu plante, pentru o sănătate și o productivitate mai bune.

Dar și înglobarea plantelor în proiectele noastre de arhitectură și peisagistică ne poate aduce câștiguri imense și  confort pe termen lung.

Am mai scris despre acoperișurile verzi, beneficiile pe care le aduc atât clădirilor cât și orașelor, prin scăderea temperaturilor pe timp de vară și păstrarea umidității în limite sănătoase și vă invităm să reluați aceste subiecte:

acoperis verde ultrausor

 

Pe lângă asta, ar trebui să știți că amenajarea grădinii poate aduce avantaje considerabile în răcirea casei prin amplasarea inteligentă a arborilor și arbuștilor, funcție de punctele cardinale, vânturile dominante și felul cum circulă soarele.

S-a estimat că o planificare înțeleaptă a grădinii poate reduce costurile cu răcirea clădirilor cu 15% până la 50%.  Perdelele de copaci sau arbuști bine amplasate sau poziționarea clădirii în spatele unei ridicături naturale de pământ poate reduce și costurile cu încălzirea, prin simplă deviere a vânturilor, care la rândul lor aduc acel “real feel” negativ. 

La fel, folosirea unor specii locale de plante poate scădea mult consumul de energie și apă necesar pentru întreținerea unei peluze perfecte sau aunor arbori și arbuști exotici. Vezi cazul acestui proiect care folosește specii locale rezistente la secetă și dăunători.

În ceea ce privește amplasamentul arborilor, aceștia pot fi folosiți atât ca paravan de vânt, cât și de soare. În imaginea de mai jos puteți vedea cum s-au plantat copacii, funcție de amplasarea și condițiile climaterice, pentru a proteja casa de soare și vânt, astfel:

  • În timpul verii, coroanele înalte ale copacilor plantați lângă casă protejează acoperișul de supra-încălzire
  • Copacii mai scunzi din partea de vest blochează razele soarelui de după-amiază
  • Șirul de copaci de la extremitatea nord-vestică a proprietății protejează clădirea de vânturile dominante.

Instalații pe bază de energie verde pentru răcirea și ventilarea casei

1. Pompa de Căldură Aer-Aer alimentată 100% cu energie solară sau Hybrid

Pompa de Căldură Aer-Aer (Aer Condiționat) alimentată 100% cu energie solară, sau Hybrid (alimentată parțial cu energie solară), poate furniza atât energie pentru răcire cât și pentru încălzire. Energia solară va fi captată cu ajutorul panourilor photovoltaice. 

Aparatul AC poate avea echipamentele electrice alimentate în curent continuu (DC), sau poate fi unul classic (obișnuit), alimentat în curent alternativ (AC) printr-un inverter, sau poate fi unul hybrid, alimentat atât de la rețea cât și dintr-un sistem photovoltaic (PV).

Sistemele alimentate direct din sistemul PV sunt mai eficiente decât cele alimentate de la rețea.

Dacă se produce energie mai multă decât este nevoie pentru răcirea casei, aceasta poate fi folosită pentru:

  • Încălzirea apei (ACM)
  • Alimentarea altor consumatori electrici
  • Iluminat.

Sistemele se pot utiliza atât la casă cât și la apartament.

Sistemul AC este o soluție ideală pentru o cameră, maxim 2, gen garsonieră, iar pentru apartament cu mai multe camere se utilizează un sistem cu conectare la tubulatură.

Dacă este vorba despre o casă cu mai multe încăperi, sistemele ideale sunt Pompele de Căldură Aer-Apă, cu sau fără sisteme de stocare. Varianta cu sisteme de stocare este cea mai eficientă.

Aer consitionat energie solara

 

2. Pompa de căldură AER-APĂ

Pompa de Căldură Aer-Apă, poate furniza Încălzire-Răcire și apă caldă menajeră, alimentată 100% SOLAR, sau Hybrid. Sistemul este similar cu cel de la AC, însă mult mai eficient energetic.

3. Răcirea diabatică

Un proces diabatic este o schimbare a stării unui sistem, prin care sistemul schimbă energie cu mediu înconjurator, grație diferenței de temperatură dintre cele două.

Concret, în cazul acestor dispozitive de răcire, lucrurile se petrec astfel:

  • Aerul curat din exterior intră prin prin filtrele de celuloză udate cu apă. Datorită evaporării apei, temperatura aerului este redusă într-un mod natural și ecologic.
  • Utilizarea unui circuit de apă rece de puț/fântână (4°C ÷12°C), și distribui prin sistemul de ventilare (bateria de încălzire/racire) sau ventiloconvectori.
  • Dacă sunt utilizați senzori anticondens în sistemele de automatizare a instalației, poate fi utilizat sistemul și prin perete.
  • Se pot instala și sisteme cu panouri radiante cu apă pe tavan, pentru o răcire plăcută și constantă a încăperii.

4. Răcire prin pardoseală

Răcirea prin pardoseală este posibilă, dar nu este recomandabilă neapărat. Dacă doriți să o luați în calcul, trebuie să aveți în vedere componenta familiei și stilul dvs de viață, precum și următoarele situații:

• Poate dăuna sănătății celor care au probleme cu circulația periferică
• Nu este cel mai aficient dintre sisteme. Aerul rece va sta în permanență la nivelul pardoselii, iar cel cald sus, astfel că apare o senzație de discomfort.

5. Sistem de racire cu tubulatura, folosind energia pamantului

În această variantă se introduce un sistem de tubulatură cu fulgi de Argint, în pământ, la minim 2 m adâncime, dimensionată pentru a acoperi fluxurile de aer (cicluri) pentru schimb termic, în funcție de volumul de aer al casei, a pierderilor prin transfer termic, convecție, etc.

Colaboratori

Soluțiile de instalații pe bază de energie verde din partea a doua articolului ne-au fost oferite de Smart Instal Deva. 

Poți comanda din Magazin Sporul Casei:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Modifica Preferintele Cookies