Cum creezi o bucătărie deschisă pentru public

Dacă îți dorești o bucătărie deschisă pentru public, integrată complet în zona de zi, parcurge lista de mai jos. O bucătărie deschisă presupune o anumită amenajare, amplasare și organizare astfel încât să fie atât estetic interesantă, cât și 100% funcțională. Să vedem ce trebuie să iei în calcul dacă îți dorești așa ceva.

Open space

Bucătăriile open space pur și simplu invocă “petrecere”. Organizarea deschisă permite acomodarea unui număr mare de oaspeți și permite gazdelor să ia parte la acțiune, chiar dacă au și responsabilitatea gătitului și servirii.

apartament in culori neutre bucatarie

Spațiul disponibil și circulațiile

Nu îți trebuie un spațiu uriaș pentru a organiza o bucătărie deschisă pentru oaspeți, dar ai nevoie de spații minime pentru mișcare și lucru în siguranță. Dacă îți dorești o insulă, dar nu ai spațiu suficient pentru una, consideră o insulă mobilă, pe care o poți folosi și pentru aranjat gustări și servit băuturi, de pildă.

Dacă insula sau peninsula ies din discuție din cauza lipsei de spațiu, organizează bucătăria de-a lungul peretelui sau într-un colt al încăperii, și rezervă restul de spațiu pentru servire / spațiu flexibil. Asta îți va permie să te organizezi ad-hoc, în funcție de numărul de oaspeți și tipul de petrecere. 

Vezi Produsele recomandate

apartament amenajat de MISO Architects - living si bucatarie

Zone bine definite pentru diferite sarcini

Pregătirea ingredientelor, gătitul și spălatul vaselor sunt alte 3 sarcini, pe lângă servirea oaspeților, de care trebuie să te ocupi în timpul unei petreceri. Creează o zonă pentru debarasare rapidă, pentru a păstra spații libere pentru pregătit alte ingrediente și gustări.

Blaturile generoase sunt de mare ajutor și delimitarea unor spații clare pentru fiecare activitate ajută foarte mult în timpul unei petreceri.

De asemenea, amplasarea judicioasă a electrocasnicelor și a spațiilor de depozitare în bucătărie permite lucrul pe zone și chiar poți implica mai multe persoane în procesul de pregătire a alimentelor și băuturilor.

mobilier modular bucatarie

Barul

Un lucru important, dar nu indispensabil, pentru petrecerile mari, este zona de bar. La modul ideal, aceasta are propriul figider pentru băuturi și gheață, depozitări pentru pahare, carafe și ustensile, și este separată de aria pentru gătit.

Dacă nu ai spațiu pentru a încorpora un bar, rezervă spațiu în frigider și pe blat pentru pregătirea băuturilor.

amenajare interioara locuinta unifamiliala living
Parter: bar, intrare, casa scarii, vinoteca

Barul de cafea și ceaiuri

Acesta îl poți amenaja chiar dacă nu ești un fan al petrecerilor. O zonă delimitată clar pentru cafea și ceaiuri ajută mult la organizarea bucătăriei și permite împărțirea veselei pe activități logice și indepedente unele de altele.

Aici poate fi zona din bucătărie unde poți să folosești rafturi sau uși transparente la dulapuri, prin care să se poată vedea seturile de ceai și cafea. Îți amintești de vitrina de porțelanuri din sufrageria mamei sau a bunicii? Asta ar fi varianta modernă :).

casa si gradina renovare bucatarie
Bucataria – insula de bucatarie

Electrocasnice pe măsură

Un cuptor performant, dublu, te ajută să servești felurile calde tuturor oaspeților în același timp. Un frigider potrivit de mare ține totul la rece. O mașină de spălat vase asigură debarasarea rapidă a suprafețelor și curățarea tuturor vaselor în același timp. Pe scurt: este mult mai simplu dacă ai electrocasnice care te ajută, pe măsura sarcinilor.

casuta de 70 mp bucataria

Electrocasnicele mici separate

Până în momentul petrecerii, majoritatea activităților de pregătire a mâncării au fost terminate așa că micile electroceasnice, cum sunt mixerele, roboți de bucătărie, aparatul pentru sandwich-uri, gratare electrice și altele asemenea pot fi puse în siguranță în spatele ușilor, pentru a elibera suprafețele de lucru.

amenajare interioara locuinta unifamiliala bucatarie
Parter: bucataria

Curățare rapidă: chiuveta și bateria de bucătărie

Pe lângă mașina de spălat vase, la curățarea vaselor, dar și pentru prepararea ingredientelor, o chiuvetă adâncă și spațioasă este extrem de utilă. Una cu 2 cuve permite atât depozitarea și curățarea vaselor, cât și a legumelor sau fructelor.

Amintește-ți că în cazul unei bucătarii deschise, chiuveta și bateria sunt vizibile pentru toată lumea, așa că poți alege piese utile dar și spectaculoase, cum sunt bateriile cu duș extractibil.

Locuri suficiente

Când proiectezi bucătăria deschisă pentru petreceri, încorporează suficiente banchete, scaune de bucătărie/ sufragerie sau orice alt fel de scaun, practice și solide, pentru a putea fi folosite la nevoie.

Dacă construiești banchete, nu uita că sub ele poți încorpora spații de depozitare pentru tot felul de nimicuri care te încurcă în viața de zi cu zi!

casa cu panou de alpinism bucatarie contrablat insula

Un pic de dramă – corpuri de iluminat spectaculoase

Am tot povestit despre util până cum, dar dacă bucătăria ta este și un loc pentru întâlniri frecvente, poți adăuga și puțină dramă: niște corpuri de iluminat spectaculoase, pentru a da viață scenei.

Mai multe despre iluminatul bucătăriei aici si aici

bucatarie casa veche reamenajare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

X