
În acest material este vorba despre calitatea celor 2 sau 3 baterii baie – unele dintre cele mai utilizate din casă. Cum le alegi? Care trăsături primează? Cât de durabile să fie? Din ce materiale? Care se întrețin mai ușor? De ce unele au prețul atât de mic? Un preț mai mare înseamnă și o calitate mai bună?
Bateriile sanitare sunt unele dintre cele mai utilizate părți ale casei noastre, deși de când a început pandemia, școala online și lucrul de acasă, cam toate părțile casei sunt extrem de bine ”antrenate”. Traiul, lucrul și școala de acasă, sunt un foarte serios test de calitate pentru orice amenajare sau dotare!
Aici am scris despre cum se aleg bateriile pentru bucătărie.
Acum te vom ghida în alegerea celor mai bune baterii baie pentru tine.
Prețul unei baterii baie: Ce implică? Ce include? Cât e destul și cât e prea mult?
Orice model de baterie baie livrează apa în locul în care o montezi. Există însă și modele de baterii baie care livrează apa, dar și factorul “WOW” din amenajarea băii.
O baterie este atât de simplă pe cât vrei, dar poate fi și o mica operă de artă 100% funcțională, care livrează un mesaj unic și elegant, pe lângă apa.
Poți cumpăra o baterie baie simplă, amestecătoare, de 100-200 lei, cu o garanție normală de 24 luni, care își va servi scopul perfect. Își va face treaba câțiva ani, iar apoi va trebui să investești în ceva reparații, schimbări de cartuș sau chiar schimbarea bateriei.
Sau poți cheltui ceva mai mult și vei cumpăra un produs durabil, cu garanții extinse și mentenanță ușoară, practic fară reparații majore pe perioada vieții.
La capătul de sus al scării preturilor se află bateriile cele mai scumpe, dar și de calitatea cea mai bună, cu garanții extinse, articulații speciale, lumini LED, senzori sofisticați, unele chiar su promisiunea de a ține o viață.
Finisajele celor mai bune baterii baie: imagine + ușurință în exploatare
Regula nr.1 în alegerea finisajelor la bateriile de băi ar trebui să fie designul unitar al băii. Altfel spus, daca toate elementele de accent din baia ta sunt cromate (mânere la dulap, suport de hârtie igienică, bara de prosoape, etc), este logic să alegi și baterii cromate.
Dacă refaci baia și te tentează o baterie baie și o coloană de duș negre, atunci consideră și restul accesoriilor din baie la aceeași culoare. Culoarea și stilul accesoriilor este una dintre cele mai bune metode prin care se creează o imagine unitară în baie.
Cele care urmeaza sunt cele mai des întâlnite finisaje la bateriile de baie.
1.Cromul
Cromul este cel mai durabil finisaj metalic pentru bateriile sanitare, cel mai ușor de întreținut și din acest motiv este alegerea nr.1 atât pentru băile particulare, cât și pentru cele publice. Este acel finisaj argintiu strălucitor, pe care îl întâlnești aproape în toate băile. Dacă te gândești la durabilitate și la utilizare intensă, atunci cromul este cea mai bună alegere.
2. Nichelul
Finisajele nichelate sunt puțin mai albicioase decât cromul, și au un aspect ușor periat, matuit. Nichelul este un finisaj metalic durabil, dar poate colecționa amprente și urme de picături uscate de apă, așa că întreținerea lui s-ar putea să implice ceva mai multă muncă.
3. Bronzul
Bronzul este un alt finisaj metalic, durabil. Bateriile cu finisaj de bronz au un espect de…bronz, dar cel mai adesea se prezintă cu aspect periat sau matuit. Trebuie să verificați specificațiile bateriei, pentru că acest finisaj nu este întotdeauna strat metalic, ca în cazul cromului sau al nichelului, ci o rășină epoxidica, care are rezistența mult mai scăzută.
4. Finisaj negru, aplicat electrolitic
Bateriile de baie cu finisaj negru, mat sau lucios. Finisajul negru, mat sau lucios este o peliculă de vopsea specială, aplicată pe corpul de alamă al bateriei, de obicei intr-o baie electrolitica.
Negrul oferă niște posibilități de design excelente pentru orice baie, potrivindu-se în aproape orice décor, dar trebuie să ai grijă la montaj, să nu fie zgâriată de sculele metalice ale meșterului.
De asemenea, se pare că în timp negrul are tendinta de a-și schimba ușor nuanța, devenind ușor mai albicios, așa că ai grijă ce fel de substanțe folosești pentru curățat. În plus, ca și la haine, pe negru se vede orice, deci ai grijă la întreținere!
5. Finisaj cu aspect de granit, diverse culori
Finisajul cu asptect de granit aplicat pe pipa bateriei de obicei este o pulbere PVC colorata. Ai grija la montaj si la curățare, pentru a nu zgaria bateria.
Important despre finisajul unei baterii baie!
Când vine vorba despre finisajele bateriilor sanitare, trebuie să reținem un lucrul extrem de interesant: finisajele, oricât ar părea de prețioase, se pot aplica pe orice tip de material, inclusiv pe plastic!
Îți poți da seama că este o problemă dacă bateria este mult prea ușoară, ori interiorul pipei sau al corpului bateriei nu este metalic. Verifică să fie metal și la interior!
O baterie turnată din alamă, inox sau nichel are masă și textură metalică, simți că ții ceva în mână, cum se spune!
În plus, documentele care însoțesc bateria trebuie să ofere informații clare despre materialele din care este construită aceasta.

Magazin sporulcasei.ro/blog: baterii cu finisaj cromat
Cartușul ceramic
Bateriile cele mai durabile, cu intervenții minime în timpul vieții, au cartuș ceramic.
Cartușul ceramic garantează o viață lungă a bateriei, fară picurare necontrolată și este recomandat datorită rezistenței la schimbările de temperatură și la uzură.
De asemenea, cu un cartuș ceramic, bateria se deschide, închide și schimbă temperatura amestectului foarte ușor.

Magazin.sporulcasei.ro/blog: baterii cu finisaj negru, aplicat electrolitic
Blocarea scurgerii la nevoie – Ventilul pop-up
Vrei să stai cu dopul de cauciuc pe marginea lavoarului sau a căzii, sau preferi o varianta mai elegantă pentru blocarea scurgerii?
Dacă preferi varianta mai elegantă, atunci alege bateria de baie cu ventil pop up, adică acel dop din același material cu bateria, conectat la aceasta, care blochează apa în chiuvetă și se poate ridica ușor, cu ajutorul unei mici manete fixate pe corpul bateriei. Ai grija însă, dimensiunile bateriei trebuie să se potrivească perfect cu cele ale lavoarului.

Magazin.sporulcasei.ro/blog: baterii cu ventil pop-up pentru blocarea scurgerii
Bateria cu senzor = bateria handsfree
Bateriile cu senzor sunt alegerea nr.1 în spațiile publice aglometare din motive evidente: sunt operate fără atingere, prin urmare nu transmit nici un fel de virusuri sau bacterii către următorul utilizator.
Încet-încet, aceste baterii au început să fie cerute și pentru amenajările rezidențiale de băi și bucătării.
Sunt cool, arată bine, nu au manete sau alte elemente de reglare a debitultui și economisesc apa prin oprirea automată la îndepărtarea mâinilor din zonă.
Nu răspândesc bacteriile de la o persoana la alta în baie, iar în bucătarii le poți deschide chiar dacă ai mâinile murdare sau ocupate.
În pachetul cu bateria trebuie să fie inclus și sistemul de baterii care alimentează senzorul de pornire/opreire a apei, precum și indicații de montaj.

Magazin sporulcasei.ro/blog: baterii lavoar cu senzor
Bateria cu LED încorporat
De ce au apărut bateriile cu LED încorporate? Pentru că se poate . LED-urile sunt incluse în bateriile sanitare din următoarele motive:
- Pentru a lumina frontul de lucru, adică locul unde curge apa, când LED-ul este montat la capătul pipei
- Pentru a semnala vizual temperatura apei.
Dacă ai nevoie de această funcție sau pur și simplu îți place ideea, aceasta este bateria pe care o cauți.

Magazin sporulcasei.ro/blog: Baterii baie si bucatarie cu LED incorporat
Aeratorul = economii la apă
Aeratorul este inclus acum la aproape toate modelele de baterii baie și bucătărie de pe piață. Ba chiar există modele care oferă posibilitatea de a-l demonta ușor, fără alte unelte ajutătoare decât o monedă, pentru a-l curata periodic.
Funcție principală a aeratorului este de a introduce un flux contant de aer în jetul de apă, reducând astfel consumul de lichid. Puterea simțită a jetului nu se diminuează, dar cantitatea de apă consumată da.
Vei spăla la fel de bine mâinile, ba chiar mai plăcut și ușor, dacă ai montat un aerator la baterie, dar dacă vei încerca să umpli un vas cu apă, vei constata că acesta se umple mai greu de la un robinet cu aerator. Fluxul de aer face această diferență.
Bateriile tip cascadă nu includ această facilitate și există și pipe de baterii clasice care nu vin au aeratoare. Verifică specificațiile bateriei.
Unde ajunge jetul de apă? Lungimea și forma pipei, raza de curgere a apei
Pipa fixă sau mobilă
Pipa bateriilor de baie poate fi fixă sau mobilă.
Pipa fixă poate fi rotundă, rectangulară, cu deschidere tip cascadă, etc. În cazul lavoarului și al căzii, trebuie să știi sau să îți dai seama unde va ajunge jetul mediu de apă.
În cazul lavoarului, jetul de apă trebuie să ajungă în punctul cel mai adânc al acestuia, puțin lângă scurgere. Dacă vă cădea direct în scurgere, te alegi cu acel zgomot permanent, enervant, ori de câte ori folosești bateria. La cadă se va întâmplă la fel. În cazul dușului nu apare aceasta problemă, pentru că apa de la duș curge sub formă de ploaie.
Pipa rotativa te scutește de aceste probleme.
În cazul bateriei pentru cadă, în funcție de lățimea marginii căzii și locul de montaj pe perete, trebuie să măsori și să decizi dacă apa va ajunge în cadă sau pe marginea acesteia. Trebuie să știi lungimea totală a bateriei, de la vârful pipei până la locul de intrare în perete și dacă jetul este direcționat în vreun fel, sau curge drept în jos.
Raza de curgere a apei
Raza de scurgere a apei este măsurată din centrul pipei, ori centrul zonei de montaj, până la centrul aeratorului din vârful pipei, în linie dreaptă.
Altfel spus, dacă măsori cu o riglă din centrul găurii de montaj existentă în lavoar, de pildă, până oriunde în lavoar vrei să cadă apa, aceea este raza de scurgere pe care o dorești.
Unele baterii au trecută această specificație în fișa tehnică, așa că poți afla destul de precis, în avans, unde vă cădea jetul de apă din bateria dorită.
Desigur, mai este și unghiul de scurgere, care este mai mare sau mai mic după cum fixezi debitul apei.
Tipuri de amestecare a apei și tipul de montaj
Bateriile de baie cu 2 robinete, pentru apă caldă și apă rece, au fost cele mai utilizate modele timp de multe decenii. Sunt în continuare folosite, deși mai degrabă în baile cu design clasic, și implică amestecarea apei prin răsucirea ambelor robinete, până ce obții temperatura și debitul dorit. Pot fi cu montaj pe lavoar sau pe perete.
Bateriile amestecătoare cu o singură manetă sunt cel mai utilizat model. Debitul și temperatura apei sunt stabilite prin mișcarea manetei de sus în jos și de la stânga la dreapta. Sunt simplu de utilizat și de întreținut. Cele mai multe au montaj pe lavoar, iar în cazul căzii, pe perete.
Pentru zona de dus mai există și modelul de baterii termostatate, care reglează dintr-un buton temperatura și din celălalt debitul. Acestea au montaj pe perete.
Pentru căzile tip jacuzzi, alegerea potrivită sunt bateriile cadă-duș cu 4 sau 5 piese, cu montaj pe cadă.
Pentru căzile stand-alone există bateriile / coloanele de pardoseală, cu design suplu și funcții la îndemăna.

Magazin sporulcasei.ro/blog: baterii termostatate
Garanția
Când comanzi o baterie baie online, trebuie să te asiguri că:
- ai drept de retur (este dreptul tău legal, timp de minim 14 zile de la achizitie, dar odată ce ai montat și eventual și ai zgâriat bateria, valoarea returului scade drastic sau se anulează)
- câte luni / câți ani de garanție oferă producătorul – certificatul de garanție trebuie să se afle în cutia fiecărei baterii, dar e bine să fie listat și pe site-ul care vinde bateria
- care sunt condițiile în care se acordă garanțiile. Iar aici ar trebui sa stii ca un montaj defectuos, facut de amatori, care a deteriorat bateria, reduce drastic sau anuleaza șansele la acordarea garanției.
Dacă vrei să mai știi și altceva despre baterii baie, întreabă-ne
Sperăm că articolul despre baterii baie ți-am fost de folos.
Dacă vrei să afli ceva foarte concret despre baterii sanitare, te invitam să ne întrebi direct, la comentarii, mai jos, sau la rubrica Intreaba Specialistul.
Partenerii noștri, cu mulți ani de experiență în spate ne ajuta să iți răspundem orice ai vrea să știi.