O casă de 70 mp cu consum net de energie egal cu zero

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

O casă pasivă tipică are pereții destul de groși, formați din materiale bune izolatoare termice, cu indicele U (indicele de transfer termic) cât mai mic, o formă cât mai simplă și orientare optimă față de soare, pentru a folosi energia pasivă tot timpul anului.

Un alt criteriu important este pierderea necontrolată de aer din clădire, care trebuie și ea să fie cât mai mică. De obicei ferestrele și ușile performante și înlocuirea aerisirii clasice su sisteme de ventilare cu recuperarea căldurii rezolvă această problemă.

Această căsuță de numai 70 mp este construită dintr-un sistem de panouri prefabricate pe bază de polistiren expandat, în Vancouver, Canada. Familia care a construit-o a investit în ideea de a avea o casă de oaspeți, dar se vor muta în ea atunci când vor ieși la pensie, fiind mai mică și mai ușor de întreținut.

casa_vancouver_70mp_exterior2

casa_vancouver_70mp_exterior1

casa_vancouver_70mp_exterior4

Parterul este deschis, cu bucătăria aranjată de-a lungul peretelui și separată de living doar de locul de luat masa. În plus, este deschis și pre exterior, datorită peretelui din panouri glisante de sticlă, astfel încât sufrageria se poate muta pe teresă în serile mai calde.

casa_vancouver_70mp_living1

casa_vancouver_70mp_living2

casa_vancouver_70mp_terasa-parter2

casa_vancouver_70mp_terasa_parter

Din living pleacă scara spre etaj, dar tot aici se află și accesul în mica baie de la parter (chiuvetă, vas WC, duș). Această baie se deschide și în parte opusă, spre garajul închis și izolat termic la fel de bine că și restul casei  – un posibil dormitor secundar sau birou de lucru în viitor.

casa_vancouver_70mp_living3

casa_vancouver_70mp_baie_parter

Scara care urcă la etaj ajunge într-un hol garnisit complet cu dulapuri încastrare care continuă și în dormitorul matrimonial. Baia de aici este mai generoasă decât cea de la parter și găzduiește și o mică separație pentru mașina de spălat și uscător.

casa_vancouver_70mp_dormitor3

casa_vancouver_70mp_dormitor2

casa_vancouver_70mp_dormitor1

casa_vancouver_70mp_baie_etaj2 casa_vancouver_70mp_baie_etaj1

Particularitarile acestei case sunt etajul mai mic decât parterul și garajul complet izolat. Ele provin din regulile de urbanism din zonă, care spun că aceste case – secundare să le spunem – nu au voie să obtureze perspectiva caselor deja existente în zonă și nici să umbrească celelalte proprietăți. Aici, proiectantul s-a folosit de această regulă pentru a crea o terasă frumoasă pentru dormitorul matrimonial.

casa_vancouver_70mp_terasa_etaj1

casa_vancouver_70mp_terasa_etaj2

O alta regulă spune că suprafața locuibilă totală a unei astfel de căsuțe „secundare” nu poate depăși 70 mp. De aici a rezultat soluția cu garajul închis și izolat complet, care poate fi folosit ulterior ca și cameră de sine stătătoare.  O altă regulă a municipalității de aici se referă la înălțimea maximă a clădirilor, care a fost și ea rezolvată ingenios, coborând nivelul 0 casei și terasei sub cel al străzii, situație întâlnită și la această casă.

Despre consumul zero de energie și izolația casei, acum

Pereții casei sunt foarte bine izolați cu polistiren expandat. De fapt pereții includ polistirenul expandat, fiind prefabricați și aduși în șantier doar în momentul montajului a€“ foarte important dacă vrei să construiești rapid și curat, mai ales în zonele urbane.

*

O izolație foarte consistentă este folosită și pentru acoperiș a€“ polistiren expandat + vată bazaltică. Pentru fundație s-a folosit spumă poliuretanică, iar placa peste subsol este și ea izolată pe toate părțile -€“ vedeți sistemele aici.

Ferestrele și ușile au 3 foi de sticlă, tot în ideea pierderilor cât mai mici de căldură, dar și pentru că este nevoie de soare în interior tot timpul anului pentru a folosi cât mai puțin sistemele convenționale de încălzire. La această casă, suprafețele vitrate cele mai mari se află orientate spre sud, așa că au lumină și căldură de la soare tot timpul anului, iar pardoselile sunt din ciment, care formează o masă termală foarte bună (ziua înmagazinează căldură primită prin fereastre, iar noaptea o eliberează lent).

Un alt element important sunt panourile solare montate pe acoperiș. Deși casa este racordată la rețeaua terestră de energie, aceste panouri produc suficientă energie electrică pentru că per total an, consumul să fie zero.  În lunile calde, când se produce mai multă energie decât consumă casa, această este cedată către rețeaua de distribuție, iar în timpul iernii, când panourile nu fac față consumului, casa se alimentează cu energie convențională.

casa_vancouver_70mp_panouri-fotovoltaice

Alte elemente încorporate în casă sunt sistemele de iluminat cu LED, sistemele de recuperare a căldurii cuprinse atât în sistemul de ventilație cât și în cel de eliminare a apei menajere și un sistem de colectare a apei de ploaie pentru irigații.

Multe analize relevă faptul că a construi o casă pasivă sau măcar cu consum zero de energie este o afacere costisitoare -€“ dacă ne uităm la bugetul de aici, pare că au dreptate -€“ dar există sisteme constructive care nu sunt chiar atât de scumpe și, până la urmă, se pare că secretul constă în echilibrul dintre bugetul pe care vă hotărâți să-l alocați pentru construirea casei și performanțele energetice pe care vreți să le atingeți, adică costurile de întreținere pe termen lung.

Aici vedeți căsuța din baloți de paie a lui Brian Waite – ieftină atât ca și construcție, cât și ca întreținere.

Iată și planurile căsuței din Vancouver

casa_vancouver_70mp_plan_parter casa_vancouver_70mp_plan_etaj

Ultimele produse listate in magazin:

Newsletter Sporul casei

Primesti noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Intreaba Specialistul

Recomandari Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.