Merită să-ți cumperi un scaun gaming?

Lucrul de acasă este un pretext perfect să îți cumperi un scaun gaming 🙂 . Dar merită?

Masivitatea lui, prețul piperat și aspectul nu tocmai în ton cu restul biroului sunt “bătute” de avantajele pe care le aduce? Și despre ce avantaje este vorba, în primul rând? Justifică ele prețul plătit?

Te-ai întrebat vreodată de unde și când a apărut noțiunea de scaun de gaming?

Când a apărut primul scaun de gaming?

Primul scaun gaming a apărut pe piață în vara anului 2006 și a fost produs de o companie numită DXRacer, producător de scaune pentru mașinile sport de lux. Compania a creat un produs vedetă, evident, din moment ce absolut toate scaunele de gaming produse de atunci și până astăzi au aceeași alură de scaun de mașină sport și designul lor creează aceleași furnicături pe spinarea doritorilor!

Dar lucrurile merg mai departe de imaginea seducătoare. Scaunul unei mașini sport este singurul scaun în care poți ședea perioade lungi de timp fară să simți cum te comprimi, cum te ghemuieșți în tine, oferind combinația optimă între inclinație și capitonare bogată. Iar secretul constă în felul în care acest tip de scaun oferă suport spatelui pe toată lungimea, începând din zona lombară și până la umeri și gât, forțându-te blând dar ferm, să-ți ții spatele drept. Cu cât mușchii sunt mai bine susținuți, cu atât te ajută să ai o poziție mai bună toată ziua. Într-un astfel de scaun nu ai nici o șansă să te apleci înainte în poziția aceea de covrigel – absolut firească la un moment dat, pentru că și mușchii spatelui au nevoie de odihnă.

DXRacer au facut legătura dintre poziția de la volanul mașinii și poziția din fața calculatorului în mod firesc, dat fiind că ambele poziții presupun șezutul și concentratul intens la ce se întâmplă în față, singurele care se mișcă constant fiind mâinile.

Scaunele gaming DXRacer – modele pentru scaunele de gaming de pretutindeni

De ce merită să cumperi un scaun gaming

Un scaun gaming este mai scump decât un scaun de birou obișnuit. Concret, în rândurile următoare, vom vedea prin ce este justificată această diferență de preț. Iar după acestea îți vom semnala și la ce trebuie să fii atent când cumperi un scaun gaming.

Desigur, ca la orice alt articol al nostru despre scaune de birou, îți reamintim să te miști! Să te miști de la calculator sub orice pretext în cursul zilei și să te miști regulat, în fiecare zi, săptămână și lună, altfel corpul te va trăda și pe termen lung nici un scaun nu îți va ameliora starea generală de sănătate! Corpul uman nu a fost creat pentru a sta nemișcat cu orele!

În același spirit, al mișcării și supravegherii posturii: am citit un articol foarte intereasant în New York Times despre fracturile de dinți! Da, inclusiv dinții tăi, maxilarul strâns, vorbesc despre cât de încordat este spatele tău! Atât de incordat încât pot apărea fracturi la dinții perfect sănătoși! Corpul îți dă diferite semnale – dureri între umeri, dureri de gât sau chiar migrene, dar până acolo, fii atent cât de încordat ții maxilarul, ca să-ți dai seama cât de încordat ești când lucrezi la birou!

Așadar, merită să plătim în plus pentru scaunele de gaming?

1.Designul

Ei bine, multe scaune ergonomice au un design extrem de modern și încorporează multe funcții interesante, dar scaunul de gaming le bate de la mare distanță.

Scaunul de gaming este acel scaun pe care dacă îl vezi într-un showroom ori într-o listă de scaune de birou ca cea de aici, iese în evidență imediat prin alură, siluetă, culoare și accesorii.

Este ceva în alura lui care vorbește despre  mașini sport și masculinitate, chiar dacă nu-i știi istoria.

Mai există și acel șezut și spătar curbate în jurul corpului, tapițate generos, care ajută la menținerea poziției drepte și toate acele pernuțe și zone de susținere care îl fac foarte confortabil.

Tetiera, cotierele tapițate, inserțiile de piele colorată, sunt elemente vizuale și de susținere care te fac să vrei să îl încerci imediat și să fii convins că te vei simți foarte bine în el. Și că nici n-o să-ți pese ce părere are lumea :).

Mai are și toate acele funcții și reglaje care îți garantează că îl poți ajusta exact așa cum îți place…

2. Confortul și susținerea

Fie că lucrezi ore bune în fața unui calculator, fie că ești gamer pasionat în timpul liber, tot ședere îndelungată pe scaun se cheamă că este! După zile și săptămâni de lucru sau joc în aceeași poziție, vei simți nevoia unui scaun care să te susțină adecvat, iar scaunul de gaming pentru asta este creat!

Scaunul de gaming are create zone de susținere pentru șezut, spate, gât și brațe, astfel încât, va părea chiar puțin restrictiv la început, dar pe termen lung îți va asigura susținerea exact atunci când ai nevoie de ea, adică atunci când mușchii spatelui obosesc și ai tendința să te lași moale înainte, cu spatele curbat, ca un covrigel. Tocmai datorită acestei susțineri ferme, mulți consideră scaunulele de gaming cele mai benefice pentru postura sănătoasă.

Să nu uitam de capitonare! Cele mai bune scaune de gaming sunt capitonare cu spumă poliuretanică densă, groasă, ceea ce asigură o susținere bună în orice punct, implicit un confort aparte și acea senzație de fotoliu luxos.

3. Este ajustabil

Am scris aici pe larg care sunt posibilitățile de ajustare ale unui scaun de birou și ce face fiecare pentru tine.

Unele scaune au cele mai simple dintre funcții, altele sunt mai sofisticate, iar scaunele de gaming sunt exact la fel: o parte au dotări și reglaje basic (reglarea înălțimii și mecanism central TILT), iar cele mai scumpe includ și elemente de susținere speciale pentru zona cervicală și lombară, plus spătar reglabil și cotiere ajustabile pe înălțime.

În funcție de bugetul tău și nevoia de susținere, găsești ce îți dorești.

Seamana foarte bine cu un scaun gaming clasic, dar are spatar din mesh

4. Ideal pentru calculator

Dacă ești elev / student sau lucrezi șezând pe un scaun incomod, fie acasă, fie la birou, știi cât de nocivă și disruptivă poate fi o poziție incomodă, în timp ce încerci să te concentrezi.

Mobilierul școlar din toate timpurile te face să te gândești mai degrabă la un scaun pentru tortură. Scaune sau bănci din lemn sau plastic, cu curburi aleatorii sau chiar fară nici o urmă de curbură, șezuturi dure, aceeași înălțime pentru toți… mobilierul școlar pare făcut mai degrabă să dezvolte rezistența la durere, decât o postură sănătoasă

La fel, încercarea de a lucra de acasă, folosind mobilierul clasic, poate duce la același tip de probleme: un scaun de living sau bucătărie nu este creat pentru a susține spatele prea mult timp!

Un scaun gaming bun este considerat unul dintre cele mai bune scaune pentru pentru lucrul calculator, susținând spatele pe toată lungimea. Iar cum calculatorul este la rândul lui este sursa noastră principală de informare, venituri, comunicare și distracție, este un scaun de luat în calcul!  

La ce să fii atent când cumperi un scaun gaming

Elementele care îl fac dezirabil la o prima vedere, sunt și cele care se pot dovedi niște mari păcăleli, dacă nu ești atent la calitate. Așa cum am văzut, designul este prestabilit la scaunele de gaming, dar calitatea și cantitatea materialelor nu.

Evident scaunele cele mai scumpe le au pe toate: dimensiuni, materiale de calitate, accesorii, mecanisme si reglaje de prima mână.

Scaunele din partea de jos a gamei de preturi nu sunt neapărat de calitate mai proastă, dar prețul mai mic se poate regăsi în primul rând în  dimensiunile mai mici ale scaunului, în lipsa accesoriilor sau în dimeniunile mai mici ale zonelor de sprijin lateral – toate acestea însumând economii de materiale pentru producător.

Iar potețialele economii de materiale nu sint singura problemă: dimensiunile și structura scaunului în sine, raportat la statura și obiceiurile tale pot fi o problemă. Să vedem cum.

1. Fii atent la elementele de sprijin lateral

Mai întăi să vorbim despre sprijinul lateral – aripioarele acelea laterale de la scaunele de curse și scaunele de copii. Aceste elemente de sprijin lateral, atât pe șezut cât și pe spătar, sunt perfect de înțeles într-o mașină de curse, în care nu ai voie să te miști necontrolat de la stânga la dreapta, dar nu au întotdeauna sens la un scaun de birou.

Elementele de sprijin lateral sunt cele care “mănâncă” din lățimea scaunului, așa că dacă nu ești o persoană cu siluetă subțire, ai putea avea o problemă: lateralele coapselor ți-ar putea fi împinse în sus, iar spatele nu încape confortabil pe zona de sprijin a spătarului.

De asemenea,  pot limita de mișcarea în scaun!

Trebuie să fii atent și la tapițarea și înclinația acestor elemente de sprijin lateral: unele au doar un strat foarte subțire de burete, plus tapițeria subțire, așa că ar putea deveni inconfortabile în zonele în care presează mai tare, pentru mult timp. Dacă au o înclinație mai mică față de centrul scaunului, sunt de obicei tapițate mai bogat, așa că întreaga experiență este mult mai plăcută.

Ai grija ce lățime au șezutul și spătarul scaunului dorit și cât de înalte sunt lateralele în raport cu centrul scaunului!

Cele 2 forme ale sezutului se comporta si se simt diferit in timpul utilizarii

2. Fii atent la funcțiile și reglajele încorporate

Scaunele gaming sunt dorite pentru designului lor: alura de scaun de curse, tetiera, spațiile pentru “centurile de siguranță” de pe spătar, șezutul și spătarul  tapițate generos, plus inserțiile colorate.

Majoritatea scaunelor de gaming includ doar funcții basic: reglarea înălțimii si mecanismul TILT de bază (cel care balansează scaunul cu totul), roțile pentru deplasare și faptul că este scaun rotativ. Ca și dotări includ cotiere, tetiera și în unele cazuri, suport lombar în construcția spătarului. Ceea ce le lipsește în materie de reglaje, compensează de obicei prin capitonare și design.

Majoritatea scaunelor de gaming vândute în Romania se încadrează între 500 – 1000 lei, iar la acest preț veți găsi mai ales scaune cu mecanismele și reglajele basic descrise mai sus, diferențele dintre ele constand în finisaje și materialele încorporate.

Cele mai scumpe modele se apropie cel mai mult de construcția si funcția unui scaun ergonomic: includ perne detașabile pentru zona lombară și cervicală, cotierele se reglează pe înălțime, și în unele cazuri spătarul își poate modifica unghiul de inclinare. 

Dacă vrei un scaun de gaming cu elemente reglabile, fii pregătit să plătești un preț din gama superioară și vei obține cea mai mare gamă de reglaje disponibile.

Aici găsești scaune gaming reglabile – folosește criteriile de selecție de pe coloana din stânga, pentru a alege exact scaunul care ți se potrivește.

3. Fii atent la aerisirea și susținerea spatelui

Ca în orice scaun de mașină, într-un scaun de gaming riști să ți se încingă spatele, pentru că are spătar compact, cel mai adesea tapițat cu piele ecologică. În plus, scaunele de mașină nu au suport lombar și cervical, iar scaunele de gaming tind să le imite, deși unele modele includ și acest tip de suport.

Dacă ai nevoie de suport lombar și cervical, orientează-te direct către un scaun ergonomic, sau caută un scaun gaming care ofertă suport lombar sub formă de perne suplimentare!

Cu excepția câtorva modele care au spătar cu mesh și schelet de polipropilenă perforată, majoritatea scaunelor de gaming au spătare compacte. Dacă pielea ecoogica nu este o soluție pentru tine, orientează-te către tapițeria din stofă sau mesh.

Varianta de scaun pentru copii cu design in stil gaming: HM Nemo

Concluzie

Scaunele de gaming merită investiția dacă:

  • sunt folosite de persoane care lucrează sau învață multe ore la birou și le place să facă asta cu stil;
  • susțin ferm întreg spatele și zona cervicală, ca și scaunele ergonomice, imprimând în același timp o alură dinamică întregii încăperi;
  • sunt suficient de solide pentru a rezista un timp îndelungat la uzură. 

Scaunele de gaming pot fi un adevărat „style statement” și ies în evidență, în timp ce te susțin 100%. Cu funcțiile adecvate, concurează cu succes orice scaun ergonomic,  dar trebuie alese cu grijă, pentru a se potrivi gusturilor, muncii și obiceiurilor tale/ocupantului.

Sursa imagini: Chairsfx.com si Magazin.sporulcasei.ro/blog

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.