Amenajari gradini și terase

Amenajari gradini și terase

Amenajari gradini, terase si balcoane – sporulcasei.ro/blog

Aici gasesti idei de amenajari gradini, amenajari de terase, lucrari de sezon in gradina, ingrijire gazon si flori, unelte si utilaje de ajutor in gradina, administrarea apelor.

Din experienta noastra personala (detinem o gradina cu livada, faneata si zona pentru cultivat gradina + solar) gradina este poate cea mai satisfacatoare parte a unei proprietati: te ajuta se petreci ore benefice in aer liber, poti crea peisaje de la zero si cu o investitie initiala mica iti poti produce o parte din hrana. Dintr-o simpla samanta, poti obtine flori, fructe si legume in doar cateva luni de la plantare, poti tine un catel sau o pisica sau chiar poti creste pasari de curte.

Amenajare gradina mica (Nu spatiul e problema!)

Din punctul nostru de vedere, gradina si terasa iti poate oferi toate satisfactiile micului florar, agricultor si horticulor pasionat, chiar daca este vorba despre doar cativa metri patrati. Florile, fructele si legumele nu au nevoie de mult spatiu pentru a creste, ci doar de sol, aer, apa si ceva pricepere in a le ingriji.

Nu stim exact care este punctul tau de vedere, dar stim ca destul de multa lume isi doreste in curte doar gazon si alei betonate. Li se pare mai simplu (desi ingrijirea gazonului numai simpla nu este) si mai elegant (iar gusturile nu se discuta). Gazonul este o pasiune in sine si pentru cei care isi doresc asa ceva sfaturile de ingrijire a gazonului de aici si uneltele si utilajele de aici, sigur sunt de folos.

Am vazut gradini la case din centrul orasului, de 10-20 de metri patrati, cu flori suspendate peste tot, rosii crescute in ghivece si 2-3 pomi fructiferi, intretinute cu pasiune si rabdare de proprietari in fiecare an. Nu credem ca o fac cu gandul la conservele de toamna, ci pentru placerea de umple spatiul cu ceva frumos si de a-si petrece timpul liber cu folos.

Am vazut gradini amenajate in fata blocului, dichisite pana la ultima crenguta de proprietarii de acolo, doar de dragul de a vedea in fiecare zi ceva frumos pe geam. Plus relaxare, aer curat si umbra.

Amenajarea unei gradini complexe …

Daca dispui de spatiu mai mult, de ce sa nu plantezi macar un pom sau un arbust fructifer? E benefic pentru toata lumea, inclusiv pentru gradina si este extrem de satisfacator. Ai grija sa se prinda (asigura-i apa din plin in primul an) si in rest natura isi vede singura de treaba. Au nevoie de ingrijiri minime, despre care poti invata de la noi – si iti ofera umbra, un sol stabil, oxigen si fructe. E un schimb echitabil, nu crezi?

Natura este extrem de puternica si stie sa se refaca dupa orice dezastru si oricate greseli am face noi. Observa cat de repede se umple totul de iarba, daca nu sapi constant, cat de repede se umplu copacii de crengi noi (mai ales primavara si dupa perioadele ploiase), cat de repede rasar plantute din orice samanta aruncata pe pamant.

Daca dispui de spatiu si iti doresti o gradina complexa, ai nevoie si de un plan in linii mari. Stabileste macar locurile unde vei planta copacii – toate celelalte se pot transplanta. Stabileste apoi locul si modul de access pentru fiecare cultura in parte.

… Se face cu rabdare, treptat

Pare coplesitor daca te afli in fata unui teren gol, dar nu se fac toate in primul an! Multe le vei invata din propriile greseli! Altele le vei experimenta si iti vor iesi, in ciude predictiilor tuturor „expertilor” din vecini.

Vei invata ca anumite munci merita facute de tine (sau ca iti place sa le faci personal) si pentru altele ai nevoie de utilaje de gradina adecvate. Vei invata ca uneltele de gradina trebuie sa fie de calitate si ca decat sa cumperi un foarfece pentru pomi in fiecare an, mai bine iti iei unul bun pentru 5-10 ani.

La prima ploaie mai serioasa vei invata despre importanta aleilor de piatra si a cizmelor de cauciuc. Tot dupa prima ploaie mai serioasa vei vedea cat de multe plante interesante (dar care nu-ti sunt de nici un folos) exista la tine in gradina. Tot dupa primele ploi din mai vei invata ca si melcilor le plac capsunile… Si ca unele vietati te pot scapa de daunatori…Si tot asa.

Incepe sa amenajezi o gradina si sa lucrezi in gradina. Vei avea zile mai pline si nopti mai odihnitoare!

Amenajare balcon – mica ta gradina suspendata

Iti propunem si idei de amenajare a balconului – solutii practice de amplasare a mobilierului sau de integrare a unor utilitati sau pur si simplu idei pentru trecerea in sezonul cald/rece. Fiind singura gradina exterioara a celor care locuiesc la bloc, balconul merita o atentie deosebita, pe care i-am acordat-o in articolele deja publicate si o vom mai aborda si in viitor.

Tot balcoanele si terasele provoca insa si probleme cu apele pluviale si in aceasta sectiune, dar si in zona de Intrebari la care raspund specialistii, veti gasi solutii pentru hidroizolarea lor si indepartarea apelor de fatade.

Propuneri de unelte si utilaje pentru amenajare gradina

Fiecare bucatica de pamant si de cer liber trebuie apreciata si fiecare soi de planta poate fi crescuta in anumite conditii si se ingrijeste mai mult sau mai putin complicat. Fiecare treaba are unealta ei perfecta, dar trebuie sa se potriveasca si gradinarului.

In zona de gradina a magazinului nostru iti oferim o gama bogata de unelte de gradinarit si utilaje pentru gradina care iti vor usura mult munca.