
Un sistem de irigare prin picurare este cel mai eficient dintre toate tipurile de irigare. Are un mare potențial de economisire a apei, iar plantele sunt udate lent, prin picurare, direct în zona rădăcinii. De altfel scopul unui astfel de sistem este de a aduce apa direct în zona rădăcinilor și de a reduce la maxim evaporarea, făcând astfel economii la apă.
Sistemele de irigare prin picurare distribuie apa printr-o rețea de țevi, tuburi de picurare, valve și robineți care pot părea intimidante la început, dar nu este cazul. Nimic din ceea ce conține un astfel de sistem nu este atât de dificil de manevrat și atât de scump încât să producă neliniște.
Bine proiectat și instalat, un sistem de irigare prin picurare este ușor de operat și mult mai eficient decât oricare altul, așa că merită să înveți să îl instalezi. Vezi mai jos cum se face.
O formă primitivă de irigare prin picurare a fost folosită încă din antichitate (primul secol înaintea erei noastre) de către chinezi: vase mari de lut nelăcuite, umplute cu apă, erau îngropate în pământ. Apa trecea treptat prin pereții de lut ai vaselor și se infiltra în pământ, aceasta fiind prima formă cunoscută de irigare prin picurare.
Sistemul modern de irigare prin picurare, de suprafață, a fost experimentat pentru prima dată în Germania, în 1860, printr-un sistem de țevi de ceramică.
De ce este atât de popular (și preferat) de agricultori?
Sistemul de irigații prin picurare este atât de popular pentru că este extrem de eficient și funcționează foarte simplu. Livrează exact cantitate de apă și nutrienți la pantele dorite, în cantitatea și la momentul dorit. Fiecare plantă primește ce are nevoie pentru a se dezvolta optim, iar acest lucru se poate controla centralizat.
Micii (și marii) agricultori pot cultiva plantele dorite cu un minim de resurse consumate:
- Apa nu se evapora decât într-o foarte mică măsură, nu ajunge decât unde trebuie, nu se risipește. Fiecare picătură ajunge la rădăcinile culturilor.
- Se poate folosi fiecare palmă de pământ din grădină, atât timp cât acolo ajunge un tub de picurare.
- Dezvoltarea culturilor nu depinde de precipitații, iar sistemul poate fi pornit la cel mai mic semn de secetă.
- Se instalează o dată, la începutul sezonului, și se poate folosi până toamna tărziu.
- Folosit împreună cu folia de mulcire, sistemul de irigații prin picurare face minuni pentru legume și verdețuri, ținând buruienile la respect.
La ce culturi se poate folosi sistemul de irigații prin picurare?
Poți instala un sistem de irigații prin picurare la orice cultură, în câmp sau în solar: legume, verdețuri, salate, arbuști și chiar pomi fructiferi. Poți instala un sistem separat și pentru arbuști ornamentali și trandafiri.
Poți instala un sistem de irigații pe orice fel de teren, drept sau în panta. Singura diferență este configurarea, astfel încât apa să fie distribuită uniform și cu aceeași presiune.
Cât de eficient este un sistem de irigații prin picurare
Irigarea prin picurare este cel mai eficient dintre sistemele de irigații existente, ajungând până la 95-100%. Oricum, eficiența depinde mult și de cultură (cât de deasă și de ordonată este) precum și de montajul sistemului. La o cultură rară, dezorganizată, sau la un montaj defectuos al liniilor de picurare, eficiența va scădea.
Este scump un sistem de irigare prin picurare?
Aici ar trebui să calculezi ROI (return of investment sau câți bani faci cu el) pentru sistemul prin picurare, versus alte sistem de irigații sau în lipsa irigațiilor.
Atlfel spus, câte legume sau fructe ai obținut, convertit în bani, în fiecare an, după ce ai instalat sistemul de irigații. Acesta este ROI al sistemului de irigații.
Acum calculează și pentru anii dinaintea instalării sistemului de irigații. Ce recolte ai obținut și cu ce investiții?
Dacă nu este lămuritor, poți adăuga și timpul și efortul tău de a uda și a întreține un câmp aflat la cheremul precipitațiilor.
În valori absolute, vezi aici cât costă un sistem de irigații pentru o grădină nu foarte mare sau un solar, cu folie de mulcire inclusă. Folia de mulcire reduce și mai mult munca, nepermițând buruienilor să crească printre culturi.
Ce conține un sistem de irigare prin picurare
Configurația unui sistem de picurare poate diferi în funcție de cultură și amplasament, dar piesele de mai jos se regăsesc cam în toate:
Țeavă PEHD de apă de 32 mm

Este țeava aceea groasă și neagră cu care aduci apa de la sursă (din casă, de la puț, de la butoi) până la zona de irigat. Este practic legătura dintre sursa de apă și zona de irigat. Este destul de dură și nu poți face coturi cu ea, așa că se folosește conectica specifică: coturi și garnituri potrivite pentru a configura toată rețeaua de care ai nevoie.
Toată conectica se folosește extrem de ușor, pur și simplu alături capătul țevii la piesa de legătură și strângi filetul, așa că nu-ți face griji din partea asta.
Mai degrabă ai grijă să măsori și să proiectezi corect, ca să știi câtă țeavă îți trebuie și cum trebuie să o tai.
Aceasta este țeava care se întinde și de-a lungul zonei de irigat, la care înțepi tubul de picurare.
Un sistem de filtrare

Înainte de sistemul de picurare propriu-zis, pe țeava de apă se montează un filtru al cărui rol este să oprească impuritățile de a ajunge la benzile de picurare, ale căror orificii se pot înfunda destul de ușor.
Sistemul de filtrare este cu atât mai important cu cât sursa de apă nu este rețeaua publică, ci un puț sau apa colectată din precipitații!
Dacă nu filtrezi apa, sistemul de picurare se vă înfundă destul de repede.
Robinet de compresiune

Robinetul de compresiune este robinetul care se montează înainte de instalația de picurare propriu-zisă. Controlează debitul de apă care intră în această instalație și îl închide la nevoie.
Sistem de programare (opțional)

La orice sistem de irigare prin picurare poți instala imediat după sursa de apă, filtru si robinetul de compresiune, și un programator de irigatii. Cu ajutorul lui poți programa momentul, frecvența și durata irigării, astfel încât irigarea să se poate face chiar dacă tu nu ești în zonă. Programele de irigare se pot memora.
Sistemul acesta este un pic mai complicat și include și niște electrovalve, care primesc comenzile de la programator și pornesc irigarea. De asemenea presupune legarea la o sursă de curent și montajul la interior sau într-o incintă dedicată, pentru că nu sunt rezistente la umezeală și mizerie.
Banda sau tubul de picurare

Banda de picurare are de obicei practicate găurile de picurare la distanțe egale. O cumperi la metru sau la pachet de 50 – 100 m. La cele mai multe tuburi, pe partea cu găurile se află și o dungă colorată. Aceea este partea care trebuie orientată în sus. Chiar dacă tubul tău nu are acea dungă colorată, identifică partea cu picurătorile și orienteaz-o în sus.
Banda de picurare se aseaza în linie dreaptă. Se poate curba ușor, dar de obicei la unghiurile prea strânse are tendința de a forma un cot care oprește fluxul de apă.
Prin urmare stabilește rândurile pe care vrei să le uzi și taie banda la lungimea corespunzătoare. Ca la orice lucrare, nu te grăbi să tai. Fixează mai întăi banda la tubul de alimentare cu apă și taie ulterior.
Rândurile de culturi să înceapă cât mai aproape de tubul de alimentare cu apă, pentru a nu se risipi apa degeaba – vezi capitolul despre eficiență de mai sus.
Banda de picurare se fixează pe traseul dorit cu cleme de sârmă (niște U din sârmă oțelită pe care poți să le faci și tu). Nu înfinge clemele până al capăt, pentru a nu obtura cursul apei prin tub.
Banda de picurare se fixează sub folia de mulcire, dacă aceasta este impermeabilă. Dacă folosești agrotextil, acesta este permeabil, așa că în acest caz banda de picurare se poate fixa și deasupra.
Robineți pentru banda de picurare

Aceștia se “montează” pe țeavă PEHD de 32 mm cu care aduci apa la zona de irigat, la distanțele de care ai nevoie = distanțele dintre rândurile de plante.
Capătul subțire se fixează în țeava principală de apă cu ajutorul garniturii prevazute pentru aceștia, iar pe capătul celalalt se montează și se fixează cu filetul banda de picurare.
Acești mini robineți se deschid și se închid după cum ai nevoie să irigi un rând de plante sau nu.
Mufe pentru banda de picurare

Mufele pentru banda de picurare sunt bune atunci când ai de făcut îmbinări la banda de picurare, fie pentru că s-a terminat rola de bandă, fie pentru că s-a perforat accidental și vrei să o repari, nu să o înlocuiești.
Montajul ei se face ușor, cu mâna, astfel: cele doua piulițe laterale existente pe mufa se desfiletează la maxim, se introduce banda la ambele capete ale mufei după care se vor infileta inapoi cele 2 piulițe din plastic.
Dop bandă picurare

Un astfel de dop se folosește la capătul liniei de picurare. Se poate înlocui cu un nod, o îndoitură și o lipire a benzii de picurare sau orice altă metodă îți place, atât timp cât nu risipești apa.
Așadar, cum instalezi și pui la lucru rapid un sistem de irigare prin picurare? Simplu: cu cele de mai sus poți întocmi o instalație de irigare prin picurare pentru orice cultură din grădină, pe câmp sau în solar.

Dacă click pe link pentru o instalație de irigare prin picurare gata configurată.