
Plantarea pomilor fructiferi toamna este mai indicată decât plantarea de primăvară, pomişorii cu rădăcină nudă având o rată mai bună de prindere, intrând mai repede în vegetaţie şi solicitând mai puţine udări după plantare, datorită umidităţii naturale din timpul toamnei şi iernii.
Calendaristic, perioada cea mai potrivită începe în jur de 15 octombrie şi ţine până la 20 noiembrie, sau chiar începutul lui decembrie dacă nu a dat îngheţul. Este o perioadă caracterizată prin temperaturi destul de constante şi umiditate crescută, ceea ce înseamnă un start blând şi sigur pentru noul pomişor din grădina ta.
O altă perioada bună pentru plantarea pomişorilor cu rădăcină nudă este primăvară devreme, pentru că aceştia au timp să se prindă bine până la intrarea în vegetaţie.
Sfârşitul toamnei înseamnă mai puţine treburi în grădină
Spre sfârşitul toamnei grădina intră în repaos, resturile sunt strânse şi puse la compost, straturile săpate şi în general, urgenţele au dispărut. În plus, acum se poate observa foarte bine grădina, cu toate diferenţele de nivel, circulaţiile, golurile şi aglomerările de vegetaţie. Te poţi dedica activităţii de plantare pe îndelete, marcând, măsurând, planificând.
Dacă cumva de planificare şi săparea gropilor te-ai ocupat încă din vară, acum îţi rămâne doar plantarea şi fasonarea pomişorului.
Temperaturile blânde şi umiditatea înlesnesc prinderea
Toamna temperaturile sunt constante şi scad treptat, astfel încât copacii şi arbuştii se pot pregăti pe îndelete de venirea iernii. Tot acum, cantitatea de precipitaţii creşte simţitor, aşa că udările nu sunt necesare decât imediat după plantare şi în cazuri de seceta.
Datorită faptului că pomişorul este acum în stare de repaos şi nu trebuie să consume energie pentru creşterea supraterană, toată energia rămasă o va concentra pentru creşterea rădăcinilor şi adaptare la noul mediu. Astfel, copăcelul se obişnuieşte treptat cu condiţiile din noua grădină.
Nu trebuie să uzi pomişorul foarte mult
Cu excepţia toamnelor secetoase, copăceii plantaţi toamna trebuie udaţi abundent imediat după plantare, urmând ca după aceea natura să-şi facă treaba, cu precipitaţiile care cad. Comparativ cu plantarea în timpul primăverii, nu trebuie să suplimentăm udările din cauza evaporării, ba din contra, vremea umedă îţi va face o bună parte din muncă.
Pomii plantaţi toamna pornesc în vegetaţie odată cu rezidenţii mai vechi ai grădinii
Precipitaţiile abundente din toamnă şi iarnă ajută pomii să între în vegetaţie în anul următor mai devreme cu aproximativ 2-3 săptămâni, facilitând creşterea vlăstarilor cu 20-30% mai rapid şi câştigând până la un an faţă de cei plantaţi primăvara.
Noii copăcei plantaţi toamna se pot bucura astfel din plin de sezonul de creştere, acumulând substanţe nutritive, crescându-le coronamentul şi pregătindu-se pentru anii productivi şi iernile din anii următori. Copacii plantaţi primăvara au un start mai greoi, folosind primele săptămâni pentru înrădăcinare şi adaptare.

Paşii de plantare ai unui pom fructifer cu rădăcină nudă
- Alege locul de plantare cu grijă. Pomii fructiferi au nevoie de soare pe toată perioada zilei şi de pământ care se drenează. Pentru a verifică cât de uşor se drenează pământul, după ce sapi groapă, umple-o cu apă. Dacă după 1 ora – două, apă încă mai stagnează, înseamnă că pământul este mocirlos, iar copăcelul nu va supravieţui. Tot acum poţi testa şi pH-ul solului, dacă copăcelul tău are nevoie de condiţii speciale în acest sens. Foloseşte unelte solide, bine ascuţite – gasesti aici.
- Cu câteva ore înainte de plantare, pune copăcelul la hidratat într-un amestec de apă, pământ şi bălegar proaspăt, dacă ai.
- Dacă nu ai pregătit groapa cu câteva luni mai devreme, sap-o acum. Să fie cât mai generoasă, cel puţin de două ori mai mare, ca volum, decât rădăcina, pentru că pământul afânat va facilita prinderea copăcelului. Pământul scos din groapă împarte-l în două: stratul de deasupra într-o parte, iar stratul mai profund în cealaltă. Ambele trebuie mărunţite bine.
- Pregăteşte copăcelul, fasonându-i rădăcina. După fasonare nu trebuie să rămână rădăcini lovite, rupte, dar nici nu trebuie tăiat prea mult, mai ales din rădăcinile mai groase.
- Pe fundul gropii fă o grămăjoară de pământ mărunţit bine, iar pe acesta aşează copăcelul cu rădăcinile cât mai răsfirate. Grămăjoara de pământ se face atât de înaltă cât este necesar că pomişorul să fie împământat cât şi la pepinieră. Dacă se vede puncul de altoi, acesta trebuie să fie la 2-3 cm deasupa solului tasat, după plantare.
Pomisor asezat corect in groapa, peste o movila de pamant maruntit, cu radacinile rasfirate. Inaltimea de plantare a fost determinata cu ajutorul lopetii: se vede punctul de altoi deasupra cozii. Sursa imagine: http://www.treesthatpleasenurseryblog.com/ - Nu se pune bălegar în groapă – arde rădăcinile!
- Începe să pui pământ mărunţit peste rădăcini şi, strat după strat, presează uşor dar ferm, pentru a nu rămâne goluri de aer. Începe cu pământul de la suprafaţă, pentru a termina cu pământul de adâncime.
- Udă abundent. Dacă nu este o toamnă umedă, repetă udările. Mulciul păstrează umezeala.
- Înainte de a da îngheţul, muşuroieşte copăcelul, aşa cum faci cu trandafirii. Asta îl ajută să treacă iarna cu bine, având rădăcinile protejate de frig şi uscăciune. Pământul cu care muşuroieşti să fie bine fărâmiţat, altfel aerul rece va ajunge la rădăcini.
- Taie copăcelul, până la 60-70 cm dacă este nuia, sau începe să formezi coroana, dacă are mai multe crengi.
Foarfece solide, bine ascuţite – gasesti aici

- Protejează-l! Dacă ştii că în zonă ai animăluţe amatoare de coajă suculentă, protejează mica tulpină cu plasă de rabitz sau o bucată de polietilenă dură. Dacă te afli într-o zonă cu vânturi puternice, pune-i şi un tutore, până ce va fi mai mare.

Materialul plantarea pomilor fructiferi toamna a fost realizat cu sprijinul Jardina.eu.