Un vechi grajd cu hambar pentru fân este transformat într-o modernă căsuţă de vacanţă - Sporul casei - Soluţii şi idei pentru casă şi grădină Un vechi grajd cu hambar pentru fân este transformat într-o modernă căsuţă de vacanţă - Sporul casei - Soluţii şi idei pentru casă şi grădină

Un vechi grajd cu hambar pentru fân este transformat într-o modernă căsuţă de vacanţă

Este o căsuţă de vacanţă mică, de doar 48 mp distribuiţi pe 3 nivele, care la bază este de fapt un vechi grajd cu hambar pentru fân deasupra din sătucul Le Biolley, din Alpii elveţieni, care la data la care scriem are doar 21 de locuitori permanenţi, în schimb aproape toate vechile case, grajduri şi hambare au fost modernizate şi tranformate în unităţi de cazare de care pot profita iubitorii de ski sau de drumeţii montane prin pădurile, gheţarii şi munţii maiestuoşi din zona.

Sătucul Le Biolley şi clădirea înainte de renovare – în imaginile de mai jos. La primul nivel al clădirii, cel din piatră, erau adăpostite pe timpuri animalele, iar deasupra acestuia se află hambarul din scândură pentru uscarea şi păstrarea fanului, protejat de un acoperiş în 2 ape.

 

lebioley

grajd_transformat_in_casa_vacanta1 grajd_transformat_in_casa_vacanta2

Poziţia micii clădiri pe flancul muntelui îi oferă o deschidere minunată spre valea de dedesupt şi munţii de dincolo de aceasta, de care Savioz Fabrizzi Architectes au profitat prin crearea unor noi şi generoase deschideri pentru ferestre.

grajd_transformat_in_casa_vacanta3 grajd_transformat_in_casa_vacanta4

Transformarea s-a petrecut între pereţii originali, care au fost păstraţi şi a căror structură a fost modificată doar parţial, pentru a permite instalarea de ferestre mari, termoizolante şi a reamenaja intrarea pentru oameni de la nivelul străzii, potrivită pentru nouă destinaţie a clădirii. O altă intervenţie necesară la structură a fost consolidarea separaţiilor dintre nivele.

În căsuţă se intră pe la nivelul I, acolo unde se află bucătăria  şi zona de zi şi de unde se poate admira priveliştea printr-o fereastră generoasă nou croită în peretele de piatră.

grajd_transformat_in_casa_vacanta8 grajd_transformat_in_casa_vacanta11

La etaj, în fostul pod, se află dormitorul matrimonial, iar la subsol se află dormitorul copiilor cu paturi suprapuse şi baia. Tot aici, la subsol, vechea uşă prin care intrau vitele în grajdul de piatră a fost transformată într-o uşă de sticlă, pentru privelişte şi lumină naturală.

grajd_transformat_in_casa_vacanta9 grajd_transformat_in_casa_vacanta10

Izolaţia termică este făcută pe la interior şi peste ea s-a adăugat peste tot finisajul din plăci de larice. Lemnul de larice este folosit peste tot: tavan, podea, pereţi, mobilier şi te-ai aştepta să fie o amenajare monotonă, însă dotările şi finisajele  metalice de la bucătărie, volumele create de mobilier şi protecţia scărilor, dar mai ales tablourile uriaşe şi în continuă schimbare oferite de ferestrele mari, rup monotonia şi fură ochiul.

grajd_transformat_in_casa_vacanta7

Ferestrele termoizolante, termoizolaţia modernă de la interior şi instalaţiile din camera tehnică îngropată în lateralul clădirii, împreună cu dotările moderne de la bucătărie şi baie, oferă toate condiţiile pentru o vacanţă oricât de lungă  a unei familii cu copii.

Planurile celor 3 nivele ale clădiriigrajd_transformat_in_casa_vacanta_subsol

 

Sursă imagini: Savioz Fabrizzi Architectes

2 comentarii

  1. Transformare spectaculoasă. La noi în țara Moților, în Ghimeș am văzut asemenea gospodării care parcă așteaptă să fie transformate în căsuțe de vacanță.

    • Nu numai acolo. Am mai vazut casute vechi din lemn inca frumoase si cochete si prin Bucovina si Neamt, desi construite acum cateva zeci de ani, in care nu mai sta nimeni. La fel, par sa astepte, cuminti, ceva…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeşte şi:

Includerea plantelor în spațiul de locuit – un apartament la parter

Beneficiile prezenței plantelor în apropierea  noastră sunt numeroase – aer curat, umiditate, liniște, echilibru, culoare …