Un proiect de casă pentru un lot mic de teren, o stradă zgomotoasă şi un oraş aglomerat

Un proiect de casă pentru un lot mic de teren, o stradă zgomotoasă şi un oraş aglomerat

Când nu alegi singur lotul de teren pe care vei construi, ci îl moşteneşti, te poţi afla într-o situaţie similară cu acest proprietar: terenul său se află pe o stradă foarte aglomerată din Bangkok, clădirile din lateral şi din spate sunt extinse până la limita proprietăţii tale şi sunt înalte, zgomotoase şi nu foarte aspectoase, iar vis a vis de intrare, pe cealaltă parte a străzii se află un atelier de unde vin şi pleacă maşini toată ziua.

Ce opţiuni ai: încerci să vinzi lotul de teren şi cauţi în altă zonă sau discuţi cu un arhitect pentru o soluţie de proiect, chiar şi în aceste condiţii. Proprietarul acesta se pare că a primit o soluţie arhitecturală satisfăcătoare, pentru că a rămas.

Arhitectul ales a oferit o soluţie în straturi: clădirea este segmentată de o serie pereţi orientaţi perpendicular pe direcţia intrării principale, ceea ce creează un model ritmic şi adaugă mai multe straturi de intimitate faţă de vecinii din lateral.
Casa_teren_mic_Bangkok4

Pe direcţia cealaltă, intimitatea faţă de stradă este asigurată de poarta şi zidul masive, dar şi de aşezarea progresivă a spaţiilor publice spre stradă şi a celor private spre interiorul proprietăţii.

Clădirea poate fi privită şi ca o serie imaginară de cercuri concentrice, astfel: spre exterior sunt aşezate spaţiile publice, de zi sau utilitare, iar spre interior spaţiile intime şi de relaxare.

Astfel, la parter, spre exterior sunt plasate: intrarea, holul, garajul, livingul, spălătoria, bucătăria, baia. Parterul gazduieste şi un dormitor, dar în dreptul său există un spaţiu de protecţie până la limita proprietăţii, iar aceasta este formată dintr-un zid înalt îmbrăcat în lemn compozit.

Casa_teren_mic_Bangkok_plan1
Plan parter

 

Mijlocul parterului casei este ocupat de grădina creată de arhitecţi cu ajutorul unui arbore matur, plantat acolo tocmai pentru a aduce liniştea şi relaxarea specifice contactului cu natura.

Casa_teren_mic_Bangkok5
Parter: intrare, foaier, gradina interioara
Casa_teren_mic_Bangkok6
Parter: bucatarie, loc de luat masa
Casa_teren_mic_Bangkok7
Acces spre etaj
Casa_teren_mic_Bangkok15
Palierul etajului

La etaj se află celelalte 2 dormitoare cu băile aferente, orientate spre stânga, respectiv dreapta proprietăţii, un dressing, o cameră de rugăciune, depozitări şi trei terase unite între ele de trecerile realizate în zidurile separatoare, terase care dau spre strada principală.

Casa_teren_mic_Bangkok_plan2
Plan etaj
Casa_teren_mic_Bangkok8
Dormitorul matrimonial vazut din afara si terasele dinspre strada

Clădirea are un aspect dur, segmentat, dar tocmai pentru a îndulci asta şi pentru că fiecare om tânjeşte după natură, indiferent unde locuieşte, s-a introdus lemnul compozit la placări şi verdeaţa, sub forma copacilor şi arbuştilor din zona intrării şi a copacului din mijlocul casei.

Casa_teren_mic_Bangkok9
Copacul din curtea interioara vazut de la etaj
Casa_teren_mic_Bangkok10
Tavan transparent

La începutul construcţiei nu există nici o urmă de copaci sau arbuşti pe proprietate, şi tocmai lipsa lor a inspirat întoarcerea la natură prin folosirea lemnului şi plantarea de arbori.

Casa_teren_mic_Bangkok11 Casa_teren_mic_Bangkok12 Casa_teren_mic_Bangkok13

Arhitecţi: Archimontage Design Fields Sophisticated

Suprafaţă totală: 340 mp.

Sursa: Archello

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.