Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Un proiect de casă pentru un lot mic de teren, o stradă zgomotoasă şi un oraş aglomerat

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Când nu alegi singur lotul de teren pe care vei construi, ci îl moşteneşti, te poţi afla într-o situaţie similară cu acest proprietar: terenul său se află pe o stradă foarte aglomerată din Bangkok, clădirile din lateral şi din spate sunt extinse până la limita proprietăţii tale şi sunt înalte, zgomotoase şi nu foarte aspectoase, iar vis a vis de intrare, pe cealaltă parte a străzii se află un atelier de unde vin şi pleacă maşini toată ziua.

Ce opţiuni ai: încerci să vinzi lotul de teren şi cauţi în altă zonă sau discuţi cu un arhitect pentru o soluţie de proiect, chiar şi în aceste condiţii. Proprietarul acesta se pare că a primit o soluţie arhitecturală satisfăcătoare, pentru că a rămas.

Arhitectul ales a oferit o soluţie în straturi: clădirea este segmentată de o serie pereţi orientaţi perpendicular pe direcţia intrării principale, ceea ce creează un model ritmic şi adaugă mai multe straturi de intimitate faţă de vecinii din lateral.
Casa_teren_mic_Bangkok4

Pe direcţia cealaltă, intimitatea faţă de stradă este asigurată de poarta şi zidul masive, dar şi de aşezarea progresivă a spaţiilor publice spre stradă şi a celor private spre interiorul proprietăţii.

Clădirea poate fi privită şi ca o serie imaginară de cercuri concentrice, astfel: spre exterior sunt aşezate spaţiile publice, de zi sau utilitare, iar spre interior spaţiile intime şi de relaxare.

Astfel, la parter, spre exterior sunt plasate: intrarea, holul, garajul, livingul, spălătoria, bucătăria, baia. Parterul gazduieste şi un dormitor, dar în dreptul său există un spaţiu de protecţie până la limita proprietăţii, iar aceasta este formată dintr-un zid înalt îmbrăcat în lemn compozit.

Casa_teren_mic_Bangkok_plan1
Plan parter

 

Mijlocul parterului casei este ocupat de grădina creată de arhitecţi cu ajutorul unui arbore matur, plantat acolo tocmai pentru a aduce liniştea şi relaxarea specifice contactului cu natura.

Casa_teren_mic_Bangkok5
Parter: intrare, foaier, gradina interioara
Casa_teren_mic_Bangkok6
Parter: bucatarie, loc de luat masa
Casa_teren_mic_Bangkok7
Acces spre etaj
Casa_teren_mic_Bangkok15
Palierul etajului

La etaj se află celelalte 2 dormitoare cu băile aferente, orientate spre stânga, respectiv dreapta proprietăţii, un dressing, o cameră de rugăciune, depozitări şi trei terase unite între ele de trecerile realizate în zidurile separatoare, terase care dau spre strada principală.

Casa_teren_mic_Bangkok_plan2
Plan etaj
Casa_teren_mic_Bangkok8
Dormitorul matrimonial vazut din afara si terasele dinspre strada

Clădirea are un aspect dur, segmentat, dar tocmai pentru a îndulci asta şi pentru că fiecare om tânjeşte după natură, indiferent unde locuieşte, s-a introdus lemnul compozit la placări şi verdeaţa, sub forma copacilor şi arbuştilor din zona intrării şi a copacului din mijlocul casei.

Casa_teren_mic_Bangkok9
Copacul din curtea interioara vazut de la etaj
Casa_teren_mic_Bangkok10
Tavan transparent

La începutul construcţiei nu există nici o urmă de copaci sau arbuşti pe proprietate, şi tocmai lipsa lor a inspirat întoarcerea la natură prin folosirea lemnului şi plantarea de arbori.

Casa_teren_mic_Bangkok11 Casa_teren_mic_Bangkok12 Casa_teren_mic_Bangkok13

Arhitecţi: Archimontage Design Fields Sophisticated

Suprafaţă totală: 340 mp.

Sursa: Archello

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.