Cum alegem mobilierul de exterior, pentru o curte primitoare şi relaxantă - Sporul casei - Soluţii şi idei pentru casă şi grădină Cum alegem mobilierul de exterior, pentru o curte primitoare şi relaxantă - Sporul casei - Soluţii şi idei pentru casă şi grădină

Cum alegem mobilierul de exterior, pentru o curte primitoare şi relaxantă

Mobilier de exterior: set de canapea, fotolii si masuta din ratan

Odinioară, curtea din spate era un spaţiu în care se depozitau (aruncau) lucrurile vechi sau mai rar folosite şi adăpostea în cel mai bun caz un grătar şi un scaun pentru cel care gătea. Asta dacă nu cumva familia respectivă creştea şi animale şi atunci curtea din spate practic nu exista pentru familie, decât sub forma unui şopron cu diverse ustensile.

Astăzi, curtea este o altă cameră a casei, un spaţiu al familiei amenajat pentru a induce o anume stare şi pentru a valorifica timp cât mai îndelungat din an şi din zi toate beneficiile traiului în aer liber. Pe lângă grătarul omniprezent există mobilier special, obiecte de decor, sisteme de iluminat, covoare şi decoraţiuni, toate dedicate timpului petrecut în aer liber.

În ceea ce priveşte mobilierul, soluţiile sunt multiple şi la îndemână. Mai greu este să te hotărăşti cât şi ce să cumperi astfel încât să păstrezi un echilibru plăcut între spaţiul ocupat de mobilier şi spaţiul liber al grădinii, între plăcerea a de a folosi mobilierul şi neplăcerea de a a-l curăţa şi depozita.

mobilier_exterior_set_lemn_natur1
Mobilier de exterior din lemn natur

Cât mobilier să cumpăr?

Nu te gândi la numărul maxim de oameni pe care i-ai putea primi la un moment dat – pentru asta există serviciile de închirieri şi, la o adică, vecinii care să-ţi mai împrumute câte un scaun. Nu te gândi nici la cele 2 onomastici pe care eşti de acord să le serbezi în grădina peste vara – sunt prea puţine ca să le dedici mobilier special şi pentru astfel de ocazii rare poţi improviza/închiria câte ceva.

Dacă însă amicii tăi vin la tine în fiecare weekend cu tot cu familii, atunci, da, numără scaunele de care ai nevoie permanent şi fă în aşa fel încât să le ai la îndemână.

Însă oricare ar fi numărul final de convivi, ia în considerare şi mărimea spaţiului pavat sau a verandei pentru a vedea cât spaţiu ai de fapt pentru mobilier. Poate că trebuie să extinzi puţin zona pavată sau terasa pentru a face loc tuturor prietenilor. Oricum ar fi, scaunele nu trebuie să stea lipite unele de altele, iar oaspeţii trebuie să aibă loc de mişcare, doar este o petrecere în aer liber.

Dacă spaţiul dedicat mobilierului este suficient de mare, atunci mergi direct la raionul cu seturi pentru grădina şi alege de acolo setul potrivit planurilor şi spaţiului tău: seturi de masă cu scaune, bănci, fotolii sau canapele. Completează cu umbrele, umbrare şi textile în acealaşi ton şi ai obţinut o sufragerie frumoasă în aer lliber.

Mobilier de exterior masa cu 6 scaune
Mobilier de exterior: masa cu 6 scaune
Mobilier de exterior: pavilion
Mobilier de exterior: pavilion

 

Dacă spaţiul este mic, cumpără piese individuale, sau seturi de mici dimensiuni, gen  bistro. Celelalte scaune necesare pot fi pliabile şi chiar şi masa poate fi una extensibilă. În plus, genul acesta de mobilier se poate folosi foarte bine şi pe balcon.

Mobilier de exterior gen bistro din lemn si metal
Mobilier de exterior gen bistro din lemn si metal

 

În ce fel vei folosi curtea sau terasa?

Pentru mese şi petreceri formale? Atunci masa, eventual una extensibilă şi cu mai multe locuri pe scaune se subînţeleg.

Dacă relaxarea este cuvântul de ordine atunci investeşte în câteva şezlonguri, balansoare şi o măsuţă joasă pentru gustări şi pahare sau în mai multe hamace.

mobilier_exterior_set_sezlong
Mobilier exterior: sezlong

Fie ancorat de pomii din grădina, fie de structura terasei, fie pe suport propriu, hamacul este genul de „pat” care îndeamnă instantaneu la relaxare. Adaugă-i şi lui o plasa de insecte şi vei crea astfel locul ideal pentru cititul cărţii preferate sau odihna de după amiază.

Mobilier exterior: hamacul
Mobilier exterior: hamacul

 

Piese  multifuncţionale şi rezistente

Deşi este minunat să ai o zona dedicată timpului liber şi petrecerilor cu amicii, realitatea este că în cele mai multe dintre zile îl vei folosi doar în familie şi, probabil, pentru mai multe scopuri.

Aşa că , măcar o parte dintre piesele de mobilier este bine să fie convertibile.

De pildă, spaţiul de lângă perete poate fi valorificat mai bine montând o bancă lungă, lipită de acesta, care poate fi scoasă şi folosită şi în alte părţi ale grădinii.

Mobilier exterior: banca de lemn
Mobilier exterior: banca de lemn

Sau instalează aici, lipit de perete un divan ceva mai larg, cu tapiterie moale, pe care îl poţi folosi şi pentru odihna de după-amiază sau somnul de noapte, protejat de plasa pentru insecte, în timp ce masa şi scaunele pliante sunt puse la păstrare până la prima petrecere.

Pentru că petrec mult timp afară, aceste piese trebuie să fie confecţionate din lemn de esenţă tare, tratat special sau compozit, metale care nu oxidează sau plastic. Pe cât posibil, materialele textile să fie impermeabile, să se cureţe uşor, iar pe timpul sezonului rece, este bine să protejezi mobilierul cu huse sau prelate.

Mobilier de exterior: set de canapea, fotolii si masuta din ratan
Mobilier de exterior: set de canapea, fotolii si masuta din ratan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeşte şi:

Perdelele pentru uşă fluide, practice şi cu montaj extrem de simplu

Odată cu sosirea căldurii, necesitatea închiderii uşilor pentru protecţie la frig dispare, dar deschiderea lor …