Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Un apartament în care este loc doar pentru lucrurile importante

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Alison şi Trevor au găsit acum câţiva ani apartamentul perfect pentru ei. Are 56 mp, un mare şi comod spaţiu deschis, tavane înalte şi ferestre  mari, şi l-au amenajat pentru a servi stilului lor de viaţă.

Însă a sosit copilul şi s-au impus imediat o serie de schimbări: e nevoie de încă un dormitor, mai multe depozitari, mobilier special pentru copil, unde punem obiectele şi substanţele periculoase, etc. Întrebări normale de viitori părinţi.

În primul rând au luat decizia să nu se mute din apartament, pentru că îl iubesc şi le place oraşul lor (Vancouver), strada, oamenii, clădirea. Apoi au început modificările, sortarea şi păstrarea doar a lucrurilor cu adevărat importante.

Dormitorul lor a devenit camera copilului, aşa că restul spaţiului deschis care găzduieşte bucătăria, livingul, locul de luat masa şi holul au trebuit reamenajate pentru nevoile adulţilor, dar şi pentru nevoia de mişcare a celui mic.

Pentru că au rămas practic fără un loc de dormit, iar copilul creştea, când acesta a împlinit 6 luni au început, încet, încet, să transforme apartamentul conform nevoilor familiei mărite.

Au creat un nou dormitor pentru ei, prin montarea în living, imediat lângă bucătărie, a unui pat rabatabil, al cărui cadru îl folosesc pentru plante şi cărţi. Alison consideră înfiinţarea patului rabatabil un mare avantaj, pentru că, pe lângă faptul că ziua spaţiul de sub el poate fi folosit pentru orice altceva şi mai ales pentru jocul copilului, faptul că trebuie să facă patul în fiecare seară, garantează că va dormi într-un pat aerisit, cu aşternuturi proaspăt aranjate.

apartament_minimalist11 apartament_minimalist12

Prezenţa noului pat rabatabil a forţat rearanjarea restului livingului, dar şi a bucătăriei deschise.

Canapeaua modulară din living, pe care anterior o foloseau într-un singur corp, acum au împărţit-o în două, iar efectele sunt peste aşteptări: noua organizare invită pe toate lumea acolo, pentru că, dacă îi aşezi faţă în faţă, oamenii interacţionează mult mai uşor decât dacă stau unul lângă altul.

apartament_minimalist2 apartament_minimalist1

Apoi, vechea insulă din bucătărie a fost înlocuită cu o masă extensibilă şi scaunele afarente. Tabla de scris din stânga imaginii acoperă o parte din peretele spre dormitorul copilului, în care se poate intra prin 2 uşi culisante – vezi şi planul de la final.

apartament_minimalist13

Rafturile deschise sunt prezente oriunde în apartament este nevoie de depozitat lucruri mici şi/sau periculoase, departe de mânuţele cercetătoare: în baie, în hol şi în bucătărie. Pe lângă depozitare, rafturile deschise au darul de a părea că nu ocupă mult spaţiu.

Vedeţi şi soluţia de a suspenda lucruri voluminoase, precum căruciorul copilului, în loc să îl lase pur şi simplu în hol.

apartament_minimalist10

Nici spaţiul de deasupra dulapurilor din bucătărie şi de lângă patul rabatabil nu este irosit: găzduieşte cărţile familiei.apartament_minimalist3

Camera micuţului, deşi dotată cu tot ce îi trebuie unui copil de 2 ani, nu face nici ea risipă de lucruri: pătuţul este simplu, din lemn, iar jucăriile se depozitează rapid, oricând este nevoie, în nişte saci simpatici. Multe lucruşoare sunt depozitate în dulapul simplu, alb, cu rafturi.

apartament_minimalist5 apartament_minimalist7 apartament_minimalist8

Stilul acesta de viaţă şi spaţiul limitat, îi fac pe cei doi adulţi să cântărească în mod constat ce anume este important şi ce nu. Aşa că achiziţionează numai lucruri care le plac cu adevărat şi după o atentă evaluare, iar lucrurile greoaie sau care nu îşi mai slujesc scopul sunt eliminate.

Ultimul lucru de care au scăpat, nefiind esenţial din punctul lor de vedere a fost televizorul, de exemplu. Au considerat că deţin suficiente alte tipuri de ecrane (laptop, tabletă, smartphone) pentru a-l putea elimina linştiţi pe aceasta, care le ocupa o bună parte dintr-un perete din living şi în plus, ori de câte ori îl deschideau, atenţia tuturor era îndreptată într-acolo şi nu mai interacţionau unii cu alţii.

Privesc în jur cu ochi critic, aleg doar lucruri frumoase, care spun o poveste şi care însemna ceva pentru ei şi au grijă să păstreze spaţiul aerisit, ordonat şi stilat.

Au planuri în continuare, atât pentru modificări practice în casă, dar şi pentru un al doilea copil, dar indiferent ce urmează, îşi pun acelaesi întrebări şi evaluează constant: Îmi (mai) trebuie asta? Îmi (mai) place?  Îmi face bine? Toată familia de simte bine?

Nimic nu durează la infinit şi fiecare vârstă şi etapă de evoluţie a familiei are nevoile ei. Resursele, inclusiv timpul şi spaţiul sunt limitate, iar ce cumperi azi s-ar putea să devină o povara peste 10 ani.

Cum ar fi să te înconjori doar de lucruri care înseamnă cu adevărat ceva pentru tine? Pentru tine şi familia ta, nu pentru alţii. Puneţi în balanţă, analizaţi şi decideţi în beneficiul vostru şi al celor dragi.

Puteţi să-i urmăriţi în continuare pe Alison, Trevor şi micuţ(i) pe http://600sqft.com/.

Planul apartamentului aici

apartament_minimalist9

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi vesti de la noi oricand scriem ceva nou, sau cand avem o oferta atractiva in magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

INTREABA SPECIALISTUL

VEZI INTREBARILE

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre amenajări, construcții și arhitectură la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu 20 de proiecte de amenajare pe care le poți finaliza într-un week-end.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!