Transformare: o casă modernă eficientă energetic pe un singur nivel

Uneori o casă veche este mai potrivită decât una nouă. Așa este și cazul acestei familii de 4, care în loc să se retragă în afară orașului (Iowa City, USA) pentru a-și construi casa mult visată, a cumpărat un bungalow vechi din zona centrală și l-a transformat într-o  o casă modernă, eficientă energetic.

Construit în anii 1960, bungalow-ul avea soarta oricărei clădiri vechi și slab întreținute: un șir neîntrerupt de chiriași neglijenți și chirii din ce în ce mai mici, până ce a ajuns în punctul în care nu mai putea fi locuită în condiții decente.

Inainte
Dupa
Inainte
Dupa

Renovare integrală. O casă modernă eficientă energetic

Procesul de renovare a afectat întreaga casă, de la structură, până la noi materiale performante energetic, anvelopare si instalații.

Noul proiect de amenajare redă folosirii de zi cu zi toți cei 46 mp de subsol și cei 232 mp de clădire, inclusiv garajele. Pentru a se putea utiliza întreaga suprafață s-a turnat o nouă placă la nivelul solului, astfel încât inclusiv vechiul garaj deschis devine parte a noii clădiri.

Structura clădirii, inclusiv adiția din zona garajului este din lemn, cu stâlpi de rezistență din oțel. Ca și material izolator s-a folosit spumă poliuretanică și panouri izolatoare din polistiren extrudat, ceea ce creează o rezistență termică R40 la acoperiș, respectiv R24 la pereți. Clădirea nu este tencuită, ci este placată cu lemn de cedru.

Vitrajele au fost mărite și repoziționate parțial, pentru a maximiza aportul de lumină naturală, iar abordarea minimalistă a făcut să dispară orice amănunte neesențiale.

Casa este alimentată cu energie verde și deservită de instalații eficiente energetic

Casa este alimentată cu energie verde și deservită de instalații eficiente energetic, astfel încât familia se poate bucura de facturi zero sau negative la energie primară.

Energia termică este captată din pământ cu ajutorul unui sistem geotermal orizontal. În plus, casa este dotată cu sisteme de recuperare a căldurii, sisteme de iluminat LED și electrocasnice de clasă energetică superioară. Pentru energie electrică, casa este dotată cu un sistem photovoltaic de 8.4 kW.

Casa este locuită acum de o familie ferită de grija costului utilităților și exercită o influență pozitivă în zonă, încă o serie de proprietari fiind interesați de același gen de renovări, cu aceleași rezultate spectaculoase.

Planurile

Arhitecți: Neumann Monson Architects

Fotografii: Integrated Studio

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.