Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

O casă de vacanţă în stil scandinav, cu organizare simplă

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

O casă de vacanţă în stil scandinav, ca aceasta proiectată de  Mikael Bergquist, reuneşte toate elementele esenţiale ale arhitecturii vernaculare suedeze – simplitate, eficienţă, deschidere spre natură – cu confortul adus de materialele moderne folosite la interior.

Casa de vacanţă trebuie să ofere un adăpost sigur indiferent de vreme şi să fie simplu de întreţinut, indiferent dacă vorbim despre curăţenie sau valoarea facturilor. Simplitatea şi mentenanţa uşoară au fost principalele cerinţe ale proprietarilor, aşa că haideţi să vedem această casă în amănunt.

Exterior tradiţional, cu mentenanţă zero

Proprietarii englezi şi-au dorit o casă care să nu le solicite timpul şi bugetul cu întreţinere regulată, aşa că arhitectul s-a orientat spre anvelopele tradiţionale suedeze.  Învelitoarea acoperişului este din tablă zincată, iar pereţii sunt protejaţi cu un strat de lemn de esenţă locală, netratat, care va îmbătrâni frumos şi va deveni gri, pe măsură ce lignina din compoziţia lemnului dispărea.

Vezi aici un material despre întreţinerea lemnului la exterior.

Intrarea in living, de pe terasa
Fatada principala, cu deschideri largi spre terasa.
Terasa de-a lungul intregii fatade

Interior modern, pe structură străveche

Pe lângă mentenanţa redusă, s-a dorit şi o organizare simplă, aşa că arhitectul suedez a apelat din nou la arhitectura vernaculară suedeză şi a obţinut o structură pe cât de simplă, pe atât de practică.

În această casă de vacanţă în stil scandinav finisajele şi dotările sunt moderne, adecvate perioadei în care trăim, materialele aduc lumina la interior, păstrând în acelaşi timp căldura. Pe de altă parte, materialele cu textură fină şi culorile neutre se potrivesc perfect cu exteriorul rustic, care se pierde în peisaj.

Livingul, vazut din exterior
Livingul, cu trecerea spre zona de noapte. In partea de sus se vede fereastra care lumineaza zona de la etaj.
Deschiderile generoase ale livingului.

Zona de zi şi de noapte delimitate clar

În casă se intră pe la mijlocul faţadei, intrarea delimitând zona de zi de cea de noapte. Zona de zi este o singură încăpere, ce serveşte drept bucătărie, dining şi living. Spaţiul nu are delimitări nici pe orizontală nici pe verticală. Livingul este deservit şi de două imense uşi culisante, care deschide spaţiul spre terasa înconjurătoare, dacă vremea este bună.

Zona de noapte include baia, scara spre pod şi dormitoarele aflate atât la parter, cât şi imediat sub acoperiş. Aici camerele sunt mai scunde, mai intime şi mai călduroase, lumina venindu-le de pe laterale, de la fereastre rotundă ce dă spre exterior şi cea dreptunghiulară ce dă spre living. Şi zona de noapte comunică cu terasa înconjurătoare.

La parter se află şi cele 2 băi ale casei. Zona publică, de zi, este deservită de o baie mică de serviciu, lipită de baia mare şi cu deschidere pe casă scării. Dormitorul matrimonial este deservit de o baie completă, cu acces din cameră.

Zona intrarii, cu vedere spre dormitor.
Dormitorul de la etaj

Simplitatea structurii o face adaptabilă la aproape orice dimensiuni: casa ar putea fi de 2 ori mai lungă şi cu de 3 ori mai multe dormitoare prin simplă multiplicare a organizării actuale.

Despre simplitatea şi frumuseţea arhitecturii vernaculare scandinave aici.

Schita parter
Sectiune

Sursa imagini: http://www.archdaily.com/

 

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.