Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Ce este şi cum se face testul blower door – verificarea etanşeităţii unei clădiri

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Verificarea etanşeităţii unei clădiri prin testul blower door este o condiţie a atestării eficienţei energetice a acesteia şi o etapă importantă în verificarea calităţii lucrării. Întrucât tot mai mulţi dntre voi sunteţi interesaţi de construirea de clădiri eficiente, sănătoase şi cu facturi mici, vă prezentăm în cele ce urmează ce este şi in ce constă testul blower door pentru verificarea etanşeităţii unei clădiri.

Anvelopa etanşă – de ce este importantă?

1.Pentru protecţia construcţiei

Anvelopa etanşă previne formarea şi acumularea de condens pe elementele din interiorul construcţiei în sezonul rece. Dacă anvelopa nu este etanşă, aerul cald şi umed de la interior condensează pe elementele reci, insuficient protejate ale clădirii, se creează condiţii propice pentru devoltarea igrasiei, mucegaiurilor şi a altor microorganisme.

2. Confort termic

Menţinerea confortului termic pentru locatarii unei case este unul din cele mai importante obiective pentru specialiştii în realizarea planurilor pentru încălzire, ventilaţie, aerisire şi anvelopare a clădirii. Factorii care determină confortul termic sunt: temperatura aerului din interior şi exterior, mişcarea aerului, umiditatea relativă.

3. Fonoizolaţia

Un beneficiu neaşteptat a cladiriilor etanşe este îmbunătăţirea fonoizolaţiei. Zgomotul intră şi prin orificiile mici ale anvelopei. O anvelopă etanşă înseamnă şi o clădire silenţioasă.

4. Creşterea eficienţei energetice

Dacă anvelopa clădirii nu este etanşă, cantităţi semnificative de energie se pot pierde datorită aerului exfiltrat. Eliminarea fluxurilor de aer necontrolate măreşte eficienţa energetică a clădirii, ceea ce conduce la reducerea cheltuielilor de încălzire cu procente între 5% şi 40% sau chiar mai mult.

Cabana din lemn cu etanseitate foarte slaba relevata de testul blower door.

Componentele anvelopei care influenţează etanşeitatea

Zone vitrate : ferestre şi uşi. La mulţi producători etanşeitea tâmplăriei este testată în laborator. Dar in situ, la verificarea cu metodă blower door se pot indentifica montajul defectuos şi posibilele infiltraţii pe lângă toc, spaleti şi pervazuri.

Zona opacă:

  • În cazul cladiriilor cu structura din zidărie, practic tencuiala interioară asigură etanşeitatea.
  • În cazul caselor cu structura uşoară (lemn sau metal) etanşeitatea este asigurată de barieră de vapori sau placa OSB.
  • În cazul construcţiei mixte, la trecerile de la construcţiile masive la construcţiile uşoare, racordurile trebuie lipite cu materiale adecvate.
  • La hale anvelopa etanşă se poate realiza folosind panouri termoizolante etanşe sau prin utilizarea casetelor structurale, la îmbinări folosind benzi autoadezive speciale.

Penetrări: O atenţie deosebită trebuie să avem la penetrări: coş de fum, conducte de ventilatii şi ţevi, presum şi la dozele instalaţiilor electrice.

Kadar Energy, in parteneriat cu Irbest, a facut Testul blower door la blocul The Park, despre care am scris aici.

Cum se face testul blower door, sau testul uşilor suflante

În tocul uşii (nu neapărat principală) se montează cu ajutorul unui cadru reglabil o membrană în care este introdus ventilatorul calibrat. Ventilatorul, membrana şi manometrul digital (instrumentul de  măsură) formează împreună sistemul blower door.

Ventilatorul introduce aer (presurizare) sau scoate aer (depresurizare) din imobil, creând o diferenţă de presiune între exterior şi interior (valoarea standard de referinţă este 50 Pa. Se măsoară cantitatea de aer transportat într-o oră, asta este valoarea n50. Când avem acesată diferenţa de presiune se pot detecta punctele de infiltraţii, folosind maşina de fum, anemometru sau prin termografiere (termografierea se poate folosi numai dacă este o anumită diferenţă de temperatură între exterior şi interior).

Tehnicianul care face testul trebuie să fie specializat în fizica construcţiilor şi testare. Echipamentul trebuie să fie calibrat (etalonat): sunt 3 mari producători de echipamente blower door, toţi din SUA.

Metoda blower door se foloseşte pentru analiza construcţiilor de orice dimensiune, pentru verificarea calităţii lucrării. Lucrările de pregătire şi procedura verificării sunt conform  standardului   EN 13829 şi   ISO 9972 .

Instalatia de testare – amplasare la usa principala

Proiecte de case la care s-a efectuat testul blower door

La casele pasive testul blower door este obligatoriu, dar acest test se face la tot mai multe case eficiente energetic.

Clădiri eficiente energetic, etanşe se pot realiza numai dacă tot procesul este controlat: se face o proiectare complexă, planificare şi implementare, urmate de controlul calităţii a lucrărilor de construcţii.

Câteva proiecte de case pasive sau eficiente energetic din România unde s-a folosit testul blower door găsiţi pe kadar-energy.ro. Unul dintre ele este EvoHouse, prima casă pasivă certificată din România, realizată din panouri de lemn CLT. Rezultatul la verificare la etanşeitate: n50= 0.28 (1/h)

Cladirea Evo House din Cluj Napoca – atestata Pasive House

Material realizat cu sprijinul ing.KÁDÁR Ferenc, 0722 631 040.

Dacă doreşti mai multe informaţii sau o ofertă, foloseşte formularul de mai jos:

[contact-form-7 id=”13094″ title=”Oferta”]

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.