O casă curată de sărbători în 4 pași
2 comentarii

Fiecare zi care trece ne aduce un pic mai aproape de sărbători și, mai ales dacă vei fi gazdă, începi să resimți presiunea organizării. Dacă nu ai început deja, curățenia de final de an este cu siguranță în capul listei de treburi importante, alături de meniu și decorațiuni, așa că ne-am propus să te ajutăm cu sfaturi pentru o casă curată de sărbători în 4 pași

1. Planifică

Desigur că te vei descurca în cele din urmă, ai mai făcut-o de atâtea ori, dar planificarea ajută mult. O plimbare atentă prin fiecare cameră, cu un carnețel în mâna ajută la clarificarea gândurilor și la punerea priorităților pe primul plan.

Mai ales când ai colțuri pe care le-ai lăsat în pace tot anul, a te apuca de curățenie fără nici un plan înseamnă de fapt că te vei opri pentru tot felul de lucruri, cum ar fi depozitarea de echipamente de vară, aruncarea de lucruri vechi de care nu te-ai îndurat până acum, etc.

Faptul că îți faci timp să planifici, înseamnă că vei lucra liniștit, în etape: mai întâi vei depozita ce este de depozitat, vei alege ce este de aruncat și vei pune fiecare lucru la locul sau, pentru a începe apoi curățenia propriu-zisă.

De asemenea, planificare te va ajuta să-ți dai seama dacă:

  • ai nevoie de ajutor din partea partenerului sau de la o firmă de curățenie,
  • dacă este o simplă problemă de curățenie sau ai nevoie și de ceva reparații de urgență: prize, întrerupătoare, un robinet care curge, zgârieturi adânci pe pereți sau parchet
  • dacă trebuie să repari acum sau te poți descura cu trucuri gen mutarea unui covor nou sau a unui tablou.

2. Refă-ți stocurile de articole de curățenie

Tot cu carnețelul în mână, aruncă o privire și asupra dulapului cu produse de curățenie și notează ce-ți mai trebuie. Zilele acestea, când mergi la magazin, amintește-ți să zăbovești mai mult la rafturile cu produse de curățenie și să îți refaci proviziile de:

  • Saci de gunoi
  • Hârtie igienică
  • Role de șervețele și șervețele pentru masă
  • Produse pentru curățat parchetul, gemurile și electrocaniscele
  • Cărbune pentru frigider
  • Pungi pentru congelator
  • Săpunuri și șampon pentru oaspeți

 

3. Inspectează și curăță electrocasnicele

Volumul sporit de mâncare gătită, precum și nevoia de a încălzi rapid mâncăruri, pot solicita mai mult decât de obicei cuptorul cu microunde, așa că ai grijă să fie în stare perfectă de curățenie și funcționare. Te va ajuta mult în zilele în care vei primi oaspeți, iar dacă ești adepta unei bucătarii deschise, va face și o impresie bună.

Aragazul și cuptorul clasic și frigiderul pot avea și ele nevoie de curățenie capitală. Vezi aici cum se face corect dezinfectarea cuptorului cu microunde și curățarea frigiderului și cum se folosesc acestea corect, pentru rezultate perfecte în orice împrejurare. Faptul că le cureți bine din timp, face să rămână pentru zilele dinaintea Crăciunui doar o curățenie normală după gătit sau rezolvarea micilor incidente.

4. Pe rând, cameră cu cameră

Nu le face pe toate într-o zi! Nici măcar nu încerca. Curățenia generală trebuie să aibă loc cât mai aproape de evenimentul așteptat, dar nu vei reuși într-o singură zi, mai ales dacă mergi la serviciu. Desigur că poți face niște lucruri în avans:

  • să speli perdelele
  • să cureți geamurile
  • să dai covoarele la curățătorie.

Dar curățenia propriu-zisă se va produce mai aproape de Crăciun. Dacă stai la bloc, rezervă-ți o zi pentru camerele “uscate”: dormitoare, living și holuri. Aici desprăfuiește tot, aspiră temeinic prin toate colțurile și pe sub mobilă, spălată pardoselile, curăță mobilă de urme și pune totul al loc.

Și pentru a se păstra toate acestea, stabilește niște reguli până la eveniment pentru cei din casă: fără încălțări de exterior prin toată casa, fără gustări în living, sau orice alte obiceiuri de familie pot crea dezordine.

Cum să îngrijești salteaua pentru a o menține în stare bună cât mai mult timp.

 

Îți va trebui apoi măcar câte jumătate de zi pentru baie și bucătărie. Odată ce ferești toate micile accesorii, prosoape, fețe de masă, flori, decorațiuni, etc, și rămân obiectele de toaletă și mobila goală, vei începe să vezi toți stropii depuși unde nici nu te-ai fi gândit. Dizolvarea acestora, frecatul și clătitul vor lua surprinzător de mult timp, așa că nu le lăsa pe ultima sută de metri.

În baie, cel mai mare dușman este calcarul care se depune peste tot: pe faianță și gresie, pe pereții dușului, în jurul robinetului și în vasul de toaletă. Nu numai că se depune, dar își schimbă și culoarea în timp. Folosește substanțe anticalcar din comerț sau clasicul amestec de oțet cu apă pentru a-l dizolva și abia apoi treci la curățarea murdăriei.

Dezinfectează toaletele și înlocuiește odorizantele.

În bucătărie, stropii de grăsime arsă sau întărită sunt cel mai greu de scos, așa că ocupă-te de ei cu prioritate și cu substanțe specifice. Frecatul cu spălătoare abrazive va zgâria și suprafețele! Inspectează încă o dată vesela și tacâmurile pentru a vedea dacă sunt suficiente și în stare bună.

Iar la final, implică-i pe toți în decorațiuni!

Sursa imagine: http://blog.jelanieshop.com/

 

Citește și:

Ce să iei în calcul dacă vrei să folosești colțarul din sufragerie pentru dormit

Pregătiri pentru sărbători: cum faci mai multe locuri de dormit pentru musafiri

Cum îndepărtăm mucegaiul din casă

Poți comanda din Magazin Sporul Casei:

2 Comentarii

  1. PANTELIMON CORNELIU 13/12/2017 Răspunde

    Foarte frumos !!! La Multi Ani !

  2. PANTELIMON CORNELIU 13/12/2017 Răspunde

    Imparte sarcinile cu sotul si copiii ….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.