Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Mașină tuns gazon sau motocoasă /trimmer?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Mașină tuns gazon sau motocoasă / trimmer ? Pentru un gazon bine întreținut nu este suficientă o singură soluție: dacă ai mașină de tuns gazon, nu înseamnă că poți exclude motocoasa / trimmerul, sau uneltele de mână pentru tunderea ierbii. În plus, în alegerea mașinii sau uneltei potrivite, un rol hotărâtor îl are netezimea terenului, tipul de gazon, precum și starea lui de sănătate.

Mașina de tuns gazonul: avantaje și dezavantaje

Avantaje:

 • Mașina pentru gazon este perfectă pentru suprafețele întinse și netede: taie iarba rapid, cu costurile cele mai scăzute pe metru pătrat.
 • Funcția de ajustare a înălțimii de tăiere asigură un gazon perfect tăiat
 • Dacă include și sac pentru colectare a ierbii cosite, eficiența crește și mai mult, prin eliminarea timpului pierdut cu strângerea sau greblarea ierbii tăiate.
 • Este mult mai sigură în exploatare, dat fiind că nici o lamă nu este expusă și nu poate atinge vreo parte a corpului sau vreo plantă.
 • Ai doar grijă să aibă lamele bine ascuțite pentru a nu rupe iarba, setează corect înălțimea de tăiere și vei avea un gazon perfect tuns în câteva minute.

Principalele sale dezavantaje

 • se poate folosi doar pe o suprafețe plane de teren, cu gazon bine întreținut, fără pietre, tufișuri, arbuști, etc
 • și are un cost ridicat, datorită tututor acelor funcții încorporate, dar va compensa prin eficiență.

Tipuri de mașini de gazon

Mașinile de gazon se împart în 2 mari categorii, în funcție de combustibil: electrice și pe benzină.

Mașinile de gazon electrice produc un zgomot foarte redus și nici un fel de noxe. Sunt potrivite pentru suprafețele mici – mijlocii de teren, de câteva sute de metri pătrați, sunt ușoare și simplu de folosit. Dezavantajul principal este prezența cablului.

Există și mașinile de gazon pe baterie, foarte potrivite pentru porțiunile mici de gazon, de câteva zeci de metri pătrați. În acest caz câștigi libertate de mișcare, dar trebuie aleasă cu atenție, pentru că bateria durează puțin, în jur de 1 oră, iar perioada de încărcare a bateriei destul de mare.

Mașinile de gazon pe benzină nu sunt atașate de nimic, deci te poți deplasa oriunde este nevoie de ele. Sunt mult mai puternice decât cele electrice, dar sunt gălăgioase și emit noxe. Sunt ideale pentru suprafețe mari, de sute, până la mii de metri pătrați și se pot folosi perioade îndelungate de timp.

Motocoasa – avantaje și dezavantaje

Avantaje

 • Dacă gazonul este de fapt fâneață sau îți plac amenajările rustice pentru curtea ta, o motocoasa de umăr sau un trimmer este mult mai indicat.
 • Motocoasa este indispensabilă pe suprafețele neregulate de teren, unde există multe obstacole precum pietre, borduri, statui, bănci, arbori, etc. Când folosești un cap de tăiere cu fir este mult mai simplu să te descurci printre toate acestea: iarba va fi tăiată perfect iar cele de prin curte vor rămâne în stare bună.
 • Atenție la arbuști și arborii tineri! Aceștia pot fi fatal accidentați chiar și cu firul care le poate sfâșia coaja, esențială pentru protecție și dezvoltare.
 • Dacă folosești capul de tiere cu cuțite metalice trebuie să fii și mai atent, pentru că are o forță și o rezistență mult mai mare în față obstacolelor, ceea ce înseamnă că poate doborî sau distruge plante, dar are puterea de a ciobi serios și obiecte rezistente, precum piciorul unei bănci, o bordură sau un vas ornamental. Din acest motiv trebuie să te oprești la o distanță sigură de plante sau obiectele decorative și să finisezi cu o unealtă de mâna.
 • Trimmerul sau motocoasa sunt perfecte pentru spațiile înguste, unde o mașină de tuns gazonul nu ar putea intră niciodată.

Dezavantaje

 • Dezavantajele motocoasei sunt: ai nevoie de elemente de siguranță pentru protecția ta (ochelari, mănuși și pantaloni rezistente),
 • trebuie să fii atent pe prezența altor persoanelor în apropiere, precum și a plantelor și obiectelor decorative
 • gazonul nu va fi la fel de perfect tuns ca în cazul mașinii de gazon și
 • trebuie să strângi resturile de iarbă și bucățile de fir.

Tipuri de cositoare

Trimmer-ul electric, denumit adesea și motocoasa electrică, este perfect pentru finisaje, dar și pentru cosirea suprafețelor mici. Când îl alegi, trebuie să ții cont că performanță sa depinde puterea motorului, diametrul de tăiere, și dacă are sau nu capuri de tăiere interchimbabile și disc pentru protecția plantelor. Cele mai multe se încadrează între 300-1.000 W, și se pot folosi pe suprafețe de câteva zeci până la 1.000 mp, singurul impediment fiind firul.

Desigur, pentru suprafețele mici există trimmerul acumulator, care asigură autonomie totală, dar trebuie să alegi cu atenție. Importante sunt în acest caz durata și suprafața de lucru, și să ții cont că pentru fiecare oră de lucru va trebui să stea câteva ore la încărcat, plus faptul că își poate diminua puterea de lucru pe măsură ce se epuizează bateria.

Varianta care asigură atât autonomie cât și putere constantă este motocoasa pe benzină, dar aceasta este cea mai zgomotoasă dintre toate și elimină noxe. Funcție de puterea motorului, poate fi folosită pe orice tip de iarbă, pe suprafețe foarte mari, având și cap interschimbabil: cu fir și cu lame de oțel.

Unelte de mâna pentru îngrijirea gazonului

Este bine să le ai oricând la îndemână pentru mici retușuri și colțuri greu de administrat. Foarfecele de gazon, tăietorul de margini, extractorul de buruieni, coasă de mâna, tăietoare de margini gazon, scarificatorul cu roți, oricare dintre ele este un ajutor de nădejde pentru lucrări specifice.

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Aboneaza-te la newsletter si primesti 5% reducere la prima achizitie din magazin.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.