În ce merită să investești și la ce să faci economii când amenajezi un living mic

Este vital să știi în ce să investești și unde să faci economii când amenajezi un living mic, atât din cauza dimensiunilor cât și din cauza multiplelor acțiuni care se vor derula acolo. Pentru că un living mic, în ciuda dimensiunilor, va fi pus serios la treabă. Va fi locul nostru de relaxare, locul de joacă al copiilor, zona unde vom face maratoane de filme și vom juca cărți cu amicii, unde este posibil să înghesuim și alte activități – pandemia Corona tocmai ne-a demonstrat cât de multe lucruri putem să facem acasă, forțați de împrejurări. Iar spatiile mici atât de solicitate trebuie să fie extrem de bine organizate.

Folosind ideile de mai jos, îți vei maximiza șansele de a acoperi toate posibilitățile, respectând bugetul – o altă cerință de cântărit atent. Vei învăța că există piese pe care merită să cheltui o bucată mare din buget – aici se încadrează canapeaua și spațiile de depozitare – și altele pe care nu este obligatoriu să plătești sume mari – cum ar fi decorarea pereților.

Cheltuie pe spații de depozitare generoase și potrivite cu locul

Când planifici un spațiu mic, cheia este în spațiile de depozitare generoase și bine amplasate. Gândește-te unde anume în living spațiul nu este bine utilizat și cum ai putea rezolva asta. Uită de mobila fantezie din showroom-uri și comandă depozitări și rafturi încăpătoare și numeroase. Folosește spațiile de șezut sau sofalele pentru a încorpora spațiu de depozitare sub ele.

Dulapurile joase, amplasate la nivelul pardoselii, vin cu un avantaj suplimentar: pot adăposti multe cabluri și prelungitoare necesare pentru home theatre sau instalațiile pentru muzică, de pildă.

În general cheia organizării corecte a spațiilor mici este mobila pe comandă.

Iată ce ne sugerează MISO Architecs despre asta:

Recomandarea noastră pentru apartamentele de tipul acestuia, cu spaţii mici, vitraje ample şi multe uşi, este că mobilarea să fie foarte bine gândită din punct de vedere funcţional şi că mobila să fie realizată pe comandă ţinând cont de fiecare detaliu al contextului dat. În astfel de amenajări noi preferăm culorile deschise, cu câteva accente de culoare şi multe corpuri de iluminat şi oglinzi amplasate strategic

apartament amenajare traditionala living mic

Cheltuie suma corectă pe canapeaua potrivită

Înainte de a face turul magazinelor și a decide culoare și textura, îți sugerăm să te gândești bine la următoarele:

  • Câte locuri să aibă canapeaua?
  • Să fie una singură cu 3-4 locuri sau 2 canapele față în față? Ori canapea + fotolii? Fă niște schițe cu potențialele amplasamente, dacă te ajută să te decizi.
  • Să fie simplă sau colțar (ocupă un perete sau aproape 2)
  • Să fie fixă sau extensibilă (locuri extra de dormit la nevoie).

Dacă vrei idei pentru aranjarea mobilierului și a covoarelor în living, te poți inspira de aici.

living luminos cu ferestre mari insufletie de culori calda

Cheltuie cât trebuie pe iluminat

Livingul este un spațiu cu funcții multiple, deci are nevoie de un iluminat pe măsură. Neapărat ai nevoie de un corp sau două de iluminat centrale, montate pe tavan, proporțional cu mărimea spațiului. Vezi aici cum se calculează numărul de lumeni necesari pentru fiecare încăpere.

În plus, ai nevoie de câte un corp de iluminat potrivit pentru colțurile dedicate diferitelor activități. Ai un colț de citit? Îți trebuie un corp de iluminat potrivit pentru asta. Ai o loc de luat masa? Ori te raportezi la corpurile de iluminat centrale, ori îi asiguri lumina potrivită. Ai un birou în colț? Și el are nevoie de lumina potrivită, amplasată local.

living mic iluminat

Cheltuie pe draperii și perdele pe comandă

Perdelele și draperiile făcute pe comandă, în funcție de ferestre și înălțimea camerei, pot face o cameră mică să pară mai mare, mai înalta și ferestrele să pară mai mari.

apartament living

Economisește la covoare

Un covor cu design special, bine ales, poate oferi imaginea unuia mult mai scump. Dacă bugetul pentru covor este limitat, caută până ce găsești acele culori sau desene care îți oferă imaginea dorită. Designul poate fi la fel de bine unul modern sau vintage, floaral sau geometric – senzația de lux ți-o oferă potrivirea perfectă cu decorul, nu covorul în sine. În plus, într-un living mic, covorul are multe șanse să fie așezat în mare parte sub mobilier, deci nu se va vedea oricum.

amenajare apartament Flamingo MISO Architects

Economisește la decorațiuni

Micile nimicuri frumoase pe care le numim decorațiuni pot costa o avere dacă nu suntem atenți și reprezintă unul dintre lucrurile la care putem face economii.

Iată cum: soluții foarte bune sunt obiectele vintage din anticariate, micile decorațiuni moștenite de la bunici și recondiționate, fotografiile din vacanțe frumos înrămate, suvenirurile din vacanțe. Pe lângă acestea, poți oricând considera florile la ghiveci sau în vază, precum și ramurile interesante găsite în drumeții.

Toate sunt alegeri mult mai personale decât niște accesorii de serie de la magazin și chiar dacă implică ceva muncă pentru a le aranja și poziționa, vei obține un living foarte personal și original.

amenajare apartament Flamingo MISO Architects

Economisește la mobilă, retapițând și recondiționând

Ai o canapea perfect funcțională cu structură bună, doar că tapițeria este murdară și uzată pe alocuri? Retapițarea este o soluție mult mai ieftină decât cumpărarea unei canapele noi. La fel și în cazul fotoliilor și scaunelor pentru living.

Ai o comoda sau un bufet pentru veselă în stare bună, dar îi mai trebuie “ceva” ca să pară interesant? Schimbă-i mânerele cu unele mai moderne sau schimbă-i chiar culoarea. Sunt mii de imagini pe internet cu mobilier recondiționat care îți pot da idei pentru al tău, reducandu-ți astfel cheltuielile și oferindu-ți un living original.

Recondiționate corect, mobilele vechi sunt adevărate piese de colectie și pot da un aer absolut unic livingului tău. Vechile dulapuri în 4 canaturi, cu uși de sticlă, pot deveni biblioteci. Vechile comode pot fi reintroduse în circuit după schimbarea accesoriilor. Vechiul ceas cu cuc al bunicilor poate deveni piesa centrală a peretelui acela încă gol din living…

living ingust idei de amenajare

Economisește la  artă

Nu ne referim aici la a cumpără kitchuri din bazaruri, ci la a cumpăra artiști contemportani al un preț accesibil sau piese vechi din anticariate. Este artă și dacă nu este Brâncuși original, iar livingul tău abia mobilat are nevoie de orice pată de culoare pentru a-i da viață și personalitate.

amenajare apartament Flamingo MISO Architects

Economisește la vopsea

Este OK să imiți nuanța aceea de gri a unui brand celebru de vopsea? Noi zicem că da. Desigur, este perfect să poți investi în Bejamin Moore de la bun început, dar redecorarea unui living mic înseamnă multe cheltuieli majore, așa că poți debuta cu aceeași nuanță obținută din braduri populare de vopsea lavabilă din magazinele DIY. Efectul va fi același și poți redecora fără regrete dacă nu-ți place sau cel mic s-a apucat să-și exerseze talentul la desen pe peretele tău perfect.

Tu în ce ai investi mai mulți bani la redecorarea livingului? Și la ce ai face economii?

balansoar living

Magazin Sporulcasei.ro: Scaune si balansoare living

produse pentru amenajare baie și bucătărie

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Modifica Preferintele Cookies