Cum să îmbunătățești sistemul de iluminat interior: cifrele care scad factura de energie

Luminile sunt actorii foarte tăcuți, dar foarte importanți în crearea atmosferei interioare a locuinței: pot schimba starea de spirit, pot face camera să pară mai mare sau mai intimă, pot scoate în evidență un aranjament sau o operă de artă, pot schimba atmosfera în funcție de activitate – toate acestea în timp ce fac și economii pe factura de energie.

Ar fi bine să ne amintim toate acestea când cumpărăm sau schimbăm becurile sau corpurile de iluminat: sistemele de iluminat interior modern sunt mult mai mult decât o sursă de lumină și pot contribui decisiv la starea noastră de bine acasă.

Sunt disponibile acum sute de modele de becuri, lămpi de perete, benzi și corpuri de iluminat, și totuși nu ne folosim de întreaga lor putere și capacitate de adaptare, pentru că mereu altceva este mai important decât lumina.

De ce să îmbunătățești sistemul de iluminat interior? Două motive

1. Pentru că poți cheltui mai puțini bani

Destul de mulți dintre noi încă mai folosim vechile becuri incandescente (cele mai mari consumatoare de energie) sau vechile becuri cu halogen pentru că ne-am obișnuit cu ele și nu le mai dăm importanță.

Vezi Produsele recomandate

Unele și-ai schimbat aspectul, altele nu oferă suficientă lumină iar altele oferă lumina aurie cu care ne-am obișnuit de mici, dar și facturi piperate la energie.

Poți începe să te gândești la înlocuirea vechilor becuri, aplice și lustre cu unele LED: lumina se poate doza exact și corect pentru fiecare cameră, sunt ușoare, se instalează simplu și nu trebuie să le schimbi pe toate odată.

Vezi aici cum poți eșalona schimbarea becurilor cu unele LED și cum poți calcula ce economii îți aduce acest lucru.

2.Pentru că poți crea atmosfera corectă în fiecare încăpere

Bucătăriile sunt de obicei cele mai slab iluminate. Deși au nevoie de lumina de lucru în zona blatului și a aragazului, majoritatea au instalată doar lumina din tavan, ceea ce dezavantajează pe cel care gătește.

Aici vezi cum poți adăuga lumină de lucru și de accent în bucătărie după ce ai montat mobilierul și care este impactul acestui lucru asupra atmosferei generale.

Birourile sunt alte zone care nevoie de lumina de lucru, la fel ca și zona oglinzii din baie. În rest, lumina trebuie să fie de ambient, mai intensă sau mai puțin intensă, în funcție de activitățile specifice încăperii – vezi mai jos.

Despre becurile și corpurile de iluminat LED

Becurile LED sunt ultimele din seria de becuri utilizate vreodată de omenire sunt cele mai eficiente și au durata de viață cea mai mare. În acest moment becurile LED sunt printre cele mai scumpe, dar sunt și cele mai inteligente, putând fi controlate prin aplicații instalate pe telefonul mobil, prin intermediul vocii sau printr-un sistem centralizat.

Corpurile de iluminat cu LED sunt extrem de versatile ca design, mult mai ușoare și simplu de montat. Micile și puternicele LED-uri sunt integrate în corpuri de iluminat precum lustre, pandante, aplice, veioze și oferă toate versatilitatea și consumurile mici ale becurilor care folosesc aceeași tehnologie.

LED lights Romania 

Smart LED

Următorul pas în eficientizare consumurilor este becul sau corpul de iluminat Smart LED. Acestea se pot controla prin diverse sisteme la distanță:

 • aplicație de pe telefon,
 • smart assistant (gen Alexa, Siri sau Google Assistant),
 • sistemul general de automatizare al casei
 • Bluetooth

În urma programării atente și a integrării cu sisteme de senzori, eficiența crește simțitor și aduce beneficii financiare și de securitate pe termen lung.

La ce să te uiți când cumperi un corp de iluminat tip LED. Cifrele care scad factura de energie

Când cumperi un bec sau un corp de iluminat cu LED, asigură-te că acesta are înscrise pe ambalaj sau poți determina ușor, cel puțin datele de mai jos.

1. Intensitatea luminii pe metru pătrat (lx)

Numărul de lucși indică nivelul de iluminare și este diferit pentru fiecare sarcină, variind astfel: Între 100 – 150 lucși pentru zonele circulabile și 300 lucși pentru zonele de citit sau de lucru manual. 

Pe cameră, numărul de lucși trebuie să fie astfel, conform normativului :

Dormitor:

 • Iluminat general = 150 lx (la 1 metru de pardoseală)
 • Citit = 300 lx
 • Cusut = 500 lx

Baie:

 • Iluminat general = 75 lx )la 1 metru de pardoseală)
 • Iluminat local = 200 lx (pe suprafața oglinzii)

Bucătărie:

 • Iluminat general = 100 lx (la 1 metru de pardoseală)
 • Iluminat local = 300 lx (pe suprafețele de lucru)

Sursa pentru aceste date este aici.

2. Fluxul luminous (lm) = cantitatea de lumină emisă de un corp

Numărul de lumeni depinde de suprafață încăperii de iluminat și de numărul de lucși ai becului.

 lumen = lx X  mp

Fluxul luminos este un indicator ale cărui valori sunt adesea trecute pe ambalajele becurilor și ale corpurilor de iluminat. Știind intensitatea luminii, în lucși, pentru fiecare cameră și zonă de iluminat, poți determina foarte exact dacă un anumit bec sau corp de iluminat este potrivit.

De exemplu, pentru o bucătărie de 10 mp, știind că intensitatea luminii pentru zonele de lucru trebuie să fie de 300 lx, vei avea nevoie de corpuri de iluminat care să însumeze 3000 lumeni, cu accent pe zonele de lucru .

(Invers, dacă te întrebi ce corp de iluminat este mai potrivit în bucătărie, dar pe ambalaje sunt trecute cifre gen 1000 lm, 1300 lm, faci calculul astfel:  numărul de lumeni trecuți pe ambalaj, împărțit la nr de metri pătrați ai bucătăriei îți dă un număr de lucși. Daca numărul acela de lusci tinde spre 300 , atunci cumperi corpul de iluminat potrivit. Dacă este mai mic, poți cumpără un corp de iluminat suplimentar pentru zona de lucru, de montat sub dulapuri.)

Pentru un hol de 6 mp, la o intensitate a luminii recomandată de 150 lx, vei avea nevoie de un corp de iluminat de 800 lumeni.

Pentru un living de 20 mp, la o intensitate recomandată de 200 lx pentru iluminatul general, vei avea nevoie de lustre, aplice, lămpi de perete, corpuri de iluminat in general, care să însumeze 4000 lm. Dacă în living ai și un colț pentru citit sau un mic birou, consideră pentru acesta un corp de iluminat separat, cu intensitate recomandată de 300 lx și un flux luminos de 500 – 600 lm.

3. Temperatura luminii (K)

Temperatura luminii se poate indică atât numeric, cât și prin grilă colorată, astfel:

< 3300 K – lumină caldă, similară apusului, galben-roșcată, indicată de obicei pentru zonele de odihnă ale casei

3300 – 5300 K- lumina neutră, similară luminii din timpul zilei, indicată pentru zonele de zi ale casei, zonele tehnice, birouri, zonele de lucru și cele dedicate igienei

>5300 K – lumina rece, potrivită pentru spațiile foarte tehnice, săli de operații, și altele asemenea.

4. Consumul de energie. Eficiența energetică

Consumul de energie în Watti (W) sau puterea nominală a fiecărui bec și corp de iluminat din casă se va regăsi pe facture ta lunară, așa că este ideal să fie cât mai mic. Consumul cât mai mic, combinat cu numărul cât mai mare de lucși emiși sau cu numărul total de lumeni ai becului, indică eficiența energetică.

Becurile / corpurile de iluminat au etichete energetice, așa că este ușor să afli dacă corpul de iluminat pe care îl alegi este un mare consumator de energie sau nu. Becurile LED se află în zona verde a etichetei energetice întotdeauna, având cel mai mic consum și cea mai mare intensitate luminoasă produsă.

Raportul dintre lumenii unui bec / corp de iluminat și numărul de Watti consumați în timpul folosirii ne indică cât de eficient este un bec/corp de iluminat. De exemplu, pentru un hol, unde sunt necesari 800 lumeni, poți folosi următoarele tipuri de becuri:

 • Incandescent = consum 60W
 • Halogen = consum 43W
 • Fluorescent = consum 14W
 • LED = 13W

Pentru o cameră mai mare, unde sunt necesari 1600 lumeni, poți folosi următoarele tipuri de becuri, cu următoarele consumuri:

 • Incandescent = consum 100W
 • Halogen = consum 72W
 • Fluorescent = consum 23W
 • LED = 20W

5. Indicele de redare a culorilor (Ra)

Indicele de redare a culorilor indica cât de asemănătoare sunt culorile aflate sub influența becului în raport cu cele expuse la lumina naturală.  Cu cât indicele este mai aproape de 100, cu atât culorile redate sunt mai aproape de culorile naturale. Cu cât indicele este mai aproape de 0, cu atât culorile redate sub lumina respectivului bec sunt mai departe de realitate.

Pentru locuințe, normativele în construcții indică un Ra optim între 80 și 90.

6. Durata de viață și durata de funcționare în ore (h)

Este garantată de producător. Cu cât este mai mare, cu atât vei înlocui becurile mai rar.

7. Posibilitatea reglării fluxului luminos prin variaţia tensiunii de alimentare

Aceasta presupune utilizarea împreună cu un variator de tensiune.

8. Posibilitatea controlului culorii luminii

Este o caracteristică a smart-LED-urilor și presupune o legătură wireless între corpul de iluminat și dispozitivul de control.

Cam acestea sunt cifrele cele mai importante pentru a obține un consum optim de energie în condițiile unui iluminat corect în orice locuință.  Ți se pare relavant?  Mai trebuie explicat ceva?

Cel mai des folosiți indicatori sunt fluxul luminos și culoarea luminii, dar i-am trecut și pe ceilalți, pentru că de multe ori pe ambalajele corpurilor de iluminat sau pe schemele tehnice apar informații pe care le-ați putea dori lămurite.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

X