Ghid pentru o bucătărie fără pată

Sărbătorile au trecut și încet-încet, după multe negocieri cu copiii, ultimele decorațiuni de Crăciun își regăsesc locurile în cutii. Una dintre cele mai puțin vizibile încăperi în perioada sărbătorilor este bucătăria, iar acum, după reinstalarea liniștii și revenirea la program normal, e momentul să-i aruncăm o privire critică. Aceste este ghidul tău pentru o bucătărie fără pată după orice sărbătorire importantă.

Frigiderul

Frigiderul este cel mai probabil să intre în vrie primul și asta în orice perioadă aglomerată. Resturile alimentare, ambalarea necorespunzătoare, legume uitate în sertare, fructe intrate în fermentație, vase care curg, toate aceste se adună treptat și într-o bună dimineață te izbește mirosul!

Cât de des se curăță frigiderul? Frigiderul trebuie curățat complet cel puțin o dată pe an (după unii producători este mai bine de 2 până la de 4 ori pe an) de sus până jos, pe dinafară și pe dinăuntru, inclusiv congelatorul, dacă are! Este o treabă destul de laborioasă, dar cu timpul înveți să o faci eficient. Vezi și ghidul pentru a curățarea corectă a figiderului de aici.

Miso Architects amenajare moderna apartament Bucuresti bucatarie 1
Amenajare apartament Bucuresti

Aragazul / plita și cuptorul

Sunt de obicei cel mai dificil de curățat, deși primesc cea mai mare porție de stropi și arsuri, și este ideal să le cureți după fiecare episod de gătit mai serios. Dacă nu, după ce s-a adunat mai multă mizerie, este cazul să pui mana pe sticla cu degresant, să îndepărtezi toate piesele mobile și să cureți temeinic tot. Iar după sărbători cu siguranță că s-au adunat stropi și grăsimi în orice spațiu imaginabil.

Cuptorul cu microunde

Acesta trebuie curățat regulat, așa cum te sfătuiește producătorul cuptorului! După perioade mai lungi de utilizare intensivă sau neglijare, poți recurge la dezinfectarea cu oțet, cu lămâie, sau bicarbonat, dar separat, nu amestecate!

Pune într-un bol o cană de apă și câteva linguri de bicarbonat SAU oțet / sare de lămâie, pune bolul în cuptor și pornește-l pentru câteva minute. Aburii de oțet sau lămâie pot înmuia stropii rezistenți pe care îi poți apoi îndepărta ușor cu o cârpă umedă, în timp aburii de bicarbonat au și puterea de  absorbi mirosurile mai puțin plăcute.

apartament plin de culoare bucuresti mdk2 studio living bucatarie 1
Apartament plin de culoare din Bucuresti

Blatul de bucătărie

L-ai comandat cât mai rezistent cu putință, pentru a putea “duce” toate cele ce se întâmplă în bucătărie, de la temperaturi extreme până la lovituri și tăieturi, dar de curățare trebuie să te ocupi cel puțin zilnic, în întregime. Nu ocoli nici o suprafață, ridică orice bol ornamental și curăță-l complet cu o cârpă umedă și dacă e necesar și cu detergent.

Protecția anti-stropire

Aceasta cere o curățare temeinică o dată la câteva săptămâni, depinde de gradul de utilizare al bucătăriei și cu siguranță trebuie curățată mai des în zona aragazului și a chiuvetei unde este stropită mai intens.

Casa cu bucataria mobilata de la IKEA

Dulapurile

Înainte de sărbători ai adunat provizii pentru aproape orice situație și cu siguranță acum ai prin dulapuri pungi pe jumătate sau aproape goale, și o parte din conținutul acestora se află pe rafturi, creaind un aspect grunjos și ușor murdar. Nu ai de ales decât să scoți toate pungile și recipientele, să le sortezi și să cureți toate rafturile. După o perioadă aglomerată obligatoriu, iar în restul anului, ori de câte ori e nevoie.

Obișnuiești să depozitezi multă mâncare? Consideră și incorporarea unui congelator mic în bucătăria sau cămara ta.

Pardoselile și covoarele

Orice mică pată de apă, ulei sau sos pe pardoseală se transformă în timp într-un punct imposibil de ignorat, fiindcă lichidul din care este formată inițial pata acumulează în timp praf, scame, mucegai, etc. În câteva săptămâni vei remarca o serie întreagă de pete negre sau maro pe jos lângă dulapuri / insula de bucătărie. Este momentul să te înarmezi cu apă caldă și detergentul/degresantul pe care îl permite pardoseala ta și să rezolvi problema. Pentru covoarele afectate de același fenomen soluția se află la curățătorie sau în cada cu apă caldă și detergent.

Casa ingusta de oras

Zona de colectare a gunoiului

De obicei zona de colectare a gunoiului este încorporată în mobilier și de obicei nu remarcăm nimic în neregulă până ce nu se adună mai multe pete suspecte și mici fărâme și firmituri pe lângă galeată, pentru că aruncatul gunoiului nu este, se știe, știință exactă. Atunci trebuie activat aspiratorul sau mătura pentru a îndepărtă substanțele solide și cârpa plus apa cu detergent cu pentru a curăța petele.

Ferestrele

Dacă tot ai curățat atât de multe suprafețe în bucătărie, îți vor atrage cu siguranță atenția și ferestrele. În primul rând, începând cu luna ianuarie zilele se măresc treptat și soarele este tot mai puternic, așa că va ieși în evidență orice strop și pată de pe geam. În al doilea rând, funcție de poziționarea chiuvetei / aragazului / blatului față de fereastră, pe aceasta vor fi putut ajunge același tipuri de stropi ca și pe celelalte suprafețe.

Deci da, aruncă o privire critică și la ferestre și fă-le o reîmprospatare.

Tu ce ai mai adaugă acestei liste?

casuta de 70 mp bucataria
Casuta de 70 mp, cu birou incorporat

 

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.