Cum pregătim balconul pentru vară. Idei, soluții și mobilierul potrivit

amenajare balcon
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Toate semnele vremii ne arată că cele mai reci și întunecate zile pot fi uitate pentru o perioadă, așa că putem planifica cum pregătim balconul pentru vară. Știm deja cu toții că felul în care te simți acasă depinde de modul în care îți folosești spațiul, mai mult decât de metrii pătrați și numărul de încăperi, dar starea de bine se pregătește din timp, așa că haide să ne gândim ce putem face ca să ne pregătim balconul pentru vara cea călduroasă.

Fă ordine

Există deja cărți despre cum să faci ordine și sigur le-ai întâlnit până acum, iar primăvară e un moment poate mai bun decât oricare altul pentru a decide ce e important și ce nu în viața de zi cu zi și a îndepărta sau depozita toate celelalte lucruri.

Așadar curăță balconul de orice lucru pe care nu l-ai folosi în ultimul an (de ce îl mai ții?), donează ce mai este utilizabil, și păstrează doar ce este util. Da, e mai greu decât la curte, unde mai poți arunca niște vechituri într-o magazie, până te decizi ce să faci cu ele, dar întrebarea este: casa e pentru tine, sau pentru a depozita diverse obiecte? Cei câțiva zeci de metri pătrați care te costă zeci de mii de euro sunt pentru tine sau pentru a depozita lucruri?

Așadar, îndepărtează cât mai mult din ceea ce există și lasă balconul așa cum l-a creat constructorul. Apoi îți va fi mult mai ușor să aduci înapoi în spațiul acela doar ce îți este util, dintre lucrurile vechi.

balcon cu mobila pe comanda
Balcon cu mobilier pe comanda

Împrospătează

Un balcon pe care îl vei folosi ca o cameră exterioară are nevoie de o împrospătare din când în când. După ce l-ai golit de lucruri și rafturi vechi, s-ar putea să constați că este nevoie și de acoperirea unor imperfecțiuni  și un strat nou de vopsea. Câțiva litri de var lavabil costă foarte puțin, dar fac o mare diferență. Curăță și pardoseala de beton, indiferent ce vei alege să pui deasupra.

Vorbind despre diferențe: dacă balconul este integral vizibil pe fațada blocului, nu îl vopsi într-o culoare prea diferită de aceasta. Rămâi la culorile folosite în clădire și pentru diferențiere folosește decorațiunile și plantele.

balcon alb verde
Balcon decorat in culori neutre, cu exceptia mobilierului

Pardoseală de beton sau pardoseală caldă?

E plăcut să simți pardoaseala răcoroasă când e foarte cald afară și e perfect ok să o lași așa cum a creat-o constructorul, din beton, dar nu este o idee rea nici pardosirea cu materiale calde, izolatoare termic și cu funcție estetică tot odată, cum sunt pavelele de cauciuc sau pardoselile modulare din PVC, lemn sau lemn compozit. Instalarea acestui tip de pardoseli se poate face ușor și în regim DIY, de aceea le și enumerăm aici.

balcon
Balcon cu pardoseala modulara din lemn

Pereți cu aspect rustic

Peretele exterior al balconului de obicei este beton văruit, structura de metal sau o combinație între acestea 2. Un strat de împletitură decorativă din bambus face minuni și schimbă complet atmosfera. La fel ca și o placare cu scânduri reciclate, ca în acest caz:

balcon placat la interior cu lemn reciclat din peleti
Balcon decorat cu lemn reciclat

Plante. Multe plante

Acum primăvara se schimbă pământul la multe plante și o parte dintre cele pe care le-ai ținut la interior toată iarna se pot descurca minunat și pe balcon. Împrospătează pământul în jardiniere, înlocuiește-le pe cele vechi, plivește și răsădește plante noi. În curând balconul tău va fi plin de viață. În ghivece mari, pe pardoseala sau suspendate pe pereți, plantele sunt minunate pentru atmosferă, umiditate și umbră. Dacă le plantezi în jardiniere de exterior, plantele cu flori te fac mândrul posesor al celui mai frumos balcon din zonă.

balcon ingust cu plante
Balcon cu pardoseala rece, mobila minimalista, supla si multe plante

Update la mobilier

Ne-am ocupat de pereți, pardoseala și plante. Dar tu? În final, pentru confortul și plăcerea ta este tot acest proiect. Piesele de mobilier potrivite ca mărime, comode și cu estetică specială desăvârșesc orice balcon destinat relaxării, așa că alege cu grijă, dar mai ales cu drag.

Un scaun balansoar induce relaxare în orice încăpere, dar cu atât mai mult în balconul tău proaspăt renovat.  Poate fi nou-nouț sau unul reciclat din dormitor: un balansoar este o piesă minunată dacă ai și spațiul necesar.

Chiar dacă ai făcut ordine, un dulăpior sau niște rafturi pot fi încă necesare, așa că alege cea mai bună variantă pentru tine. Poate fi un simplu raft metalic, deschis – dar aici trebuie să păstrezi ordine desăvârșită, pentru că toate lucrurile vor fi la vedere, sau un dulap suspendat din vechea mobilă de bucătărie. În acest ultim caz ai grijă să fie în perfectă stare de funcționare și să nu aibă un aer prea funcțional: o revopsire a ușilor, niște mânere decorative sau niște sticker-e ar putea fi necesare pentru a-i schimba alura.

Desigur, dacă vrei să permanentizezi schimbarea balconului poți merge și pe mobilă pe comandă, customizată 100%.

Tu ce schimbări ai de gând să faci în balcon?

balcon cu balasoar
Mobilier suplu, pardoseala de lemn si un balansoar generos.

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si primesti gratuit un ebook cu proiecte romanesti de amenajare a livingului

MAGAZIN SPORUL CASEI

Intreaba! Specialistul iti raspunde

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.