Cum alegi culorile din casă, astfel încât să nu regreți mai târziu

Suntem tentați să credem că lucrurile au o culoare “fixă” –  ce e roșu e roșu, corect? Altfel spus, ne așteptăm ca acel parchet nuanță cireș, care arăta în magazin atât de cald și luminos, să arate exact la fel și în casă. Ori, dacă canapeaua aceea gri deschis arată atât de bine în vitrină, cu siguranță va “deschide” și  paleta coloristică din livignul nostru. Sau, dacă am ales acea nuanță minunată de crem pentru pereții holului, ne asteptăm ca ea să arate exact la fel și după montarea mobilierului și așezare covorului, ca să nu mai vorbim despre toate acele lucrușoare și încălțări ce vor fi împrăștiate peste tot.

 Test:  Ce culoare au pereții din holul tau?

Unde a dispărut magia?  Am ales culorile din casă chiar atât de prost?

Probabil una dintre cele mai bune întrebări pe care ni le putem pune la începutul unei renovări nu este “ce culoare/nuanță să aleg”, ci “cum să aleg culoarea, astfel încât să nu am regrete după aceea”.

De ce? Din cauza luminii.

Lumina influențează major felul în care vedem lumea din jur. Gândește-te cum ți se pare lumea într-o zi noroasă. Sau fii atent la modul în care se schimbă lumina din camera în care lucrezi de-a lungul zilei. Or fii atent la modul  în care se schimbă o camera amenajată în culori neutre, atunci când introduci o piesă într-o culoare caldă, roșu sau galben, de pildă.

Sau fii atent la modul în care se schimbă atmosfera în cameră când schimbi becul și nimic mai mult! Oamenii au cumpărat și continuă să cumpere becuri economice, tip LED sau fluorescente, gândindu-se la numărul de Watti și la economiile pe care le vor aduce pe termen lung, dar ignora complet acel grafic micuț de pe cutia becului care arată culoarea sau temperatura luminii și care influențează major atmosfera din cameră.

amenajare apartament cu 3 camere living
Un exemplu de cum poti aduce lumina in parte din spatele camerei: montezi o oglinda de perete. Culoarea calda a parchetului, lumina si accentele aurii insufletesc aceasta camera

Lumina naturală și orientarea camerei

Lumina naturală variază foarte mult în funcție de vreme, anotimp, perioada zilei, poziția soarelui pe cer, locul și orientarea clădirii, precum și în funcție de poziția camerei în clădire.  Daca înțelegi aceste lucruri și ții cont de ele atunci când alegi culorile din casă, vei obține un decor minunat și luminos în orice moment.

Camerele în care trăim au de regulă o singură zonă cu ferestre, orientată spre un anumit punct cardinal. În emisfera noastră nordică, lumina și căldură vin dinspre sud / ecuator, astfel că nordul caselor este cel cu lumină rece tot timpul, se află tot timpul în umbră, din moment ce soarele bate dinspre cealaltă parte a clădirii.

Dar nu putem avea toate camerele orientate spre sud, și atunci trebuie să ținem cont de orientarea camerei când amenajăm și ce fel de lumină naturală vom avea, astfel:

Camerele orientate spre nord

Lumina din aceste camere este rece și palidă, așa că nu este o idee bună să folosești la interior culori fade și neutre în exces. Ai nevoie de puncte focale în culori puternice, dar chiar și acestea vor apărea cu o nuanță sau 2 mai închise decât în lumina caldă, așa că alege cu grijă. O alta idee de design interior pentru aceste camere este designul scandinav, centrat pe nuanțe de alb, materiale naturale și pete îndrăznețe de culoare.

living luminos cu ferestre mari insufletie de culori calda
Living luminos, in culori neutre, insufletit de piese de mobilier in culori calde, puternice
Camerele orientate spre sud

Lumina puternică și strălucitoare dinspre sud scoate ce este mai bun atât din culorile reci, cât și din cele calde. Culorile reci vor părea mai strălucitoare și se va vedea în amănunt orice textură, iar culorile calde pur și simplu vor străluci. Amintește-ți la cum arată culorile în zonele mai sudice, dacă ai fost în concediu într-o astfel de regiune, ca să-ți faci o idee despre efectele luminii dinspre sud. Sau privește imagini cu zone tropicale. Culorile sunt aceleași, însă modul cum reflectă acea lumină caldă, le face să pară mult mai vii.

Camerele orientate spre est

Camerele orientate spre est sunt scăldate în lumina strălucitoare și aurie a dimineților, dar după-miaza și spre seară lumina devine albăstruie  – camera ajunge într-o zona umbrită a casei prin simpla schimbare a poziției soarelui. Sunt camere ideale pentru nuanțe de roșu, galben, portocaliu, care luminează și îndulcesc decorul.

Camerele orientate spre vest

Camerele orientate spre vest arată cel mai bine după amiaza și spre seara, când sunt scăldate în lumina caldă a apusului. Dimineața, lumina piezișă a răsăritului produce umbre peste tot și poate face culorile din casă să pară palide și fară substanță. Un sistem de iluminat bine gândit poate face să dispară toate acele umbre și să pună culorile în adevărată lor lumină.

casuta de 70 mp cu birou inclus
Un decor dominat de culori neutre, dar cu multe accente de culoare si indulcit de nuantele lemnului reciclat de pe peretele din dreapta. Lemnul are acest efect aproape oriunde l-ai pune

Culoarea luminii și tipul de bec

Și becurile pe care le montăm în casă pot schimba drastic felul în care vedem lucrurile, pentru că fiecare tip de bec emite un alt fel de lumină. De aceea citirea etichetelor becurilor pe care le cumpărăm și cunoașterea efectelor luminii artificiale asupra decorului, pot schimba lucrurile în foarte bine pentru ambientul tău. Iată cum:

Becurile incandescente, deși cele mai mari consumatoare de energie și cu durata de viață cea mai mică, sunt în continuare cele mai flatante pentru fețele noastre, dar și pentru alimentele și decorurile noastre, pentru că lumina lor seamănă cel mai mult cu lumina soarelui. Ai obervat că în supermarketuri există corpuri de iluminat amplasate special și becuri cu lumină caldă în zona de aprozar, diferit față de restul magazinului? Vezi imediat de ce.

Becurile incandescente emit o lumină galbenă, incandescentă, care  flatează tot ce este roșu, portocaliu și galben și orice culoare caldă în general, și face culorile reci să fie mai puțin reci, astfel încât albastrul și verdele par și ele mult mai plăcute. De aceea fețele oamenilor par mai luminoase și mai sănătoase în astfel de lumină, iar alimentele par mai apetisante. De aceea, atunci când cumpărăm becuri cu consumuri mai mici, trebuie să fim atenți la culoarea luminii emise.

Becurile fluorescente pe de altă parte, emit o lumină rece, alb-albăstruie, de laborator, care scoate în evidență tot ce este albastru și verde și creează o atmosferă ușor nefirească în casă. Nici fețele noastre nu arată prea bine în această lumină.

Becurile cu halogen seamănă destul de bine cu lumina naturală și fac toate culorile să arata mai bine.

Becurile florescente denumite cel mai adesea becuri economice, produc fie lumină caldă, fie neutră, fie rece, așa că fii atent la etichetă și cumpără culoarea adecvată pentru fiecare cameră.

Becurile LED sunt cele mai economice (în termeni de consumuri și înlocuire) și cele mai versatile dintre toate becurile. Chiar dacă prețurile lor sunt mărișoare, becurile tip LED pot emite fie lumină caldă, fie rece, fie pot fi becuri smart cu mii de nuanțe, care pot fi controlate wireless și schimba instantaneu orice ambient.

becuri inteligente philips hue

Cum să alegem totuși culorile din casă, dacă lumina influențează atât de mult decorul?

Simplu: testăm.

Daca vrei să schimbi culoarea pereților, cere mostre din mai multe nuanțe de vopsea și dă pe perete, apoi ai răbdare și studiază câteva zile cum arată fiecare variantă. O altă soluție, dacă nu vrei să faci teste pe pereți, este să vopsești bucăți de gips carton. Bucățile de gips carton au și avantajul că pot fi mutate de pe un perete pe altul pentru a studia cum arată culoarea în lumina naturală a becurilor în fiecare poziție.  Este recomandat să dai măcar 2 straturi de vopsea, așa cum ai face și pe perete.

Ai grijă și la efectele vopselei. Astfel, vopselele pot avea efect mat, satinat, metalic, stucco, marmură, etc. Fiecare reflectă lumina naturală și artificială în alte moduri, așa că alege și testează cu grijă în fiecare tip de lumină.

Covoarele, mochetele și parchetul nu se pot testa altfel decât prin intermediul unor mostre. Cere așadar mostre și adu-le acasă, să le poți studia în voie atât în lumina naturală cât și în lumina becurilor.  Dacă schimbi mobilierul poți testa și culoarea  acestuia cerând mostre de PAL/MDF/blat bucătărie și studiindu-le la locul unde vor fi montate.

În timpul lucrărilor de renovare, constructorii scot corpurile de iluminat și abia dacă lasă câte un bec în fiecare cameră, pentru că așa este mai comod pentru ei să lucreze. Insistă pentru că acel bec să fie montat și ai grijă să fie din cele pe care le folosești de obicei, pentru a putea verifica și din mers cum arată culorile din casă, vopselele și celelalte materiale, în lumina ta favorită.

Mai ține cont și că obiectele își reflectă culorile unul altuia. Gândește-te la cum arată fața ta într-un hanorac verde și într-unul roșu, ca să-ți faci o idee despre ce este vorba. Exact la fel se întâmplă și în cameră. Obiectele mari, în culori puternice, își vor reflecta o parte din culoarea proprie pe obiectele din jur și pe pereți. De aici senzația ușor sinistră din camerele mici cu pardoseli închise la culoare. Sau senzația de cameră fară viață pe care ți-o dă o încăpere în care predomină maro-urile și neutrele și eventual are pereții bej/crem.

produse pentru amenajare baie și bucătărie

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Modifica Preferintele Cookies