O casă veche, monument istoric, este modernizată și lărgită pentru un cuplu de tineri iubitori de companie

Când vrei să locuiești într-o casă veche, monument istoric, îți asumi faptul că anumite lucruri nu vei avea voie să le modifici vreodată și că modernizările le poți face doar în condiții stricte. Însă casele vechi se pot aduce la standarde moderne, mai ales dacă arhitecții știu ce fac și colaborează în strânsă legătură cu autoritățile ce se ocupă de monumente istorice. Iată mai jos un bun exemplu de modernizare a unei clădiri cu valoare de monument.

În cazul acestei case construite în 1938, trebuiau păstrate caracterul și materialele fațadei, chiar dacă clădirea se afla într-un stadiu avansat de degradare, până într-acolo încât nu putea fi renovată. În plus, tânărul cuplu care a cumpărat-o își dorea o casă modernă, potrivită pentru adunări mari de oameni și petreceri oricând.

casa veche monument istoric extensie exterior 1

Modernizarea

Firma de arhitectură Matt Fajkus Architecture a găsit o soluție care să satisfacă atât autoritățile preocupate de conservarea zonei, cât și pe noii proprietari. În timp ce fațada clasică, perfect simetrică a fost reconstruită astfel încât să reproducă cât mai exact structura și alura inițială, partea din spate a casei este complet diferită și neateptat de dinamică.

Vezi Produsele recomandate

Remodelarea valorifică diferența de nivel de 3.6 metri de pe proprietate într-un mod absolut spectaculos: de la coama acoperișului vizibilă dinspre stradă, pleacă partea din spate a casei, care se extinde pe 3 nivele, structurate astfe încât să poată găzdui petreceri, și să păstreze în același timp intimitata cuplului proprietar.

Fațada istorică, perfect simetrică este minunată, iar firma de arhitectură a făcut tot posibilul să o păstreze în întregime. Pentru un aspect unitar al fațadei, au fost folosite cărămizi descoperite peste tot pe vechea proprietate, iar lemnul care a putut fi salvat a fost refolosit oriunde s-a putut integra frumos, în moduri neașteptate. De pildă un arbore uscat de pe proprietate a fost debitat și utilizat pentru a construi mobilier, precum masa din living.

Fațada vestică este cea mai expusă privirilor, dar designul său dinamic care asigură toată intimitatea necesară în casă și în curte. Această fațadă, cu texturi și materiale diferite, de la cărămidă, până la metal și lemn, face legătura între partea din față a casei, veche, din cărămidă, și cea din spate, modernă, spațioasă, cu deschideri și terase luminoase, dar protejată de ochi curioși.

Designul interior

Designul interior are un crescendo la fel de dramatic ca și exteriorul: intrarea este un spațiu intim, finisat cu un perete închis la culoare și mobilier clasic. Continuând spre partea din spate, cea modernă a casei, spațiile devin mai luminoase, mai largi, iar acolo unde există, culorile sunt  vii, puternice, având drept punct culminant un întreg perete decorat în stil graffiti. Parterul se extinde astfel spre spatele casei, care se termină cu o terasă deschisă, ce face legătura cu casa de oaspeți din spatele proprietății.

casa veche monument istoric extensie interior baie

Structura pe nivele

Casa evoluează spectaculos de la un singur nivel în partea istorică din față până la 3 nivele moderne în partea din spate. Primul nivel înglobează un garaj închis pentru 2 mașini și o zonă de zi compusă din bucătărie, lounge și depozitări, zona care se dechide spre o mică curte protejată de priviri cu un gard înalt, curte ce la rândul ei face trecerea spre casa de oaspeți.

Nivelul 1 este cel care începe în clădirea inițială și se termină în partea din spate cu o terasă largă , amenajată pe acoperișul casei de oaspeți. Este cel mai larg nivel și este dedicat în întregime activităților de zi și întâlnirilor diverse.

Nivelul al doilea este dedicat spațiilor de noapte și include 3 dormitoare, spălătoria și băile aferente.

  • Locație: Austin, Texas
  • Proiectanți:  Matt Fajkus Architecture
  • Proiect terminat in 2018
  • Fotografii: Charles Davis Smith

casa veche monument istoric extensie sectiune

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

X