O casă modernă de 100 metri pătraţi, cu liniile simple ale arhitecturii tradiţionale

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Arhitecţii Meta Kutin şi Tomaz Ebenšpanger proiectat o casă modernă de 100 metri pătraţi pe un teren deluros în Stara Fužina, deasupra văii glaciare din Parcul Naţional Triglav, Slovenia.

Casa se încadrează perfect în peisaj şi pare să fie acolo de când lumea, iar asta se datorează alegerii fericite a stilului şi finisajelor: liniile pure ale arhitecturii tradiţionale, acoperişul în 2 ape, adaptarea la micro-locaţia sa, lipsa decoraţiunilor inutile, suprafeţele mari de sticlă dublate de obloanele culisante de lemn, lemnul şi cimentul lăsate la vedere în interior.

casa-moderna-de-100-mp-slovenia10
Casa moderna de 100 metri patrati Slovenia – amplasament
casa-moderna-de-100-mp-slovenia8
Casa moderna de 100 metri patrati Slovenia – vedere asupra vaii
Amplasament şi poziţie conform tradiţiei locale reinterpretate

Casa se află amplasată pe locul unui fost atelier auto şi pentru că se află într-o arie protejată, arhitecţii au trebuit să negocieze câteva aspecte.

Prima problemă a fost poziţia clădirii. Pentru a profita din plin de lumina solară şi de priveliştea asupra văii glaciare, arhitecţii au trebuit să convingă Institutul sloven pentru protecţia patrimoniului cultural că rotirea noii clădiri cu 90 faţă de cea veche este în spiritul tradiţiei: toate clădirile din zona au fost construite pentru a beneficia la maxim de micro-locaţia lor – mult mai important decât alinierea perfectă la un anumit reper.

casa-moderna-de-100-mp-slovenia2
Fatada vestica, spre strada

Acoperişul – adaptarea la condiţiile locului

A doua problemă vizează acoperişul parţial prelungit în jos – diferit faţă de cel al caselor tradiţionale, care se termină la acelaşi nivel. Aici arhitecţii au argumentat cu pragmatismul ţărănesc, care adaptează clădirea condiţiilor locului.

În acesta caz, acoperişul prelungit este folosit pe faţada de nord pentru a proteja intrarea în casă de intemperii, iar pe faţada de sud pentru a proteja interiorul de căldura excesivă.

casa-moderna-de-100-mp-slovenia18
Intrarea in casa de pe fatada nordica

Învelitoarea acoperişului şi jgheburile sunt şi ele interesante

Învelitoarea este din şindrilă din fibre de ciment, cu profiluri extrem de elegante, iar jgheaburile sunt atipice, având acelaşi aspect unghiular ca şi coama acoperişului.

Nu există burlane pentru scurgerea apei de ploaie, ci lanţuri, care direcţionează şuvoiul de apă spre stratul de pietriş de lângă casă.

Metalul folosit pentru jgheaburi se regăseşte şi la obloanele culisante ale uşilor şi ferestrelor, sub formă de finisaje ale canturilor.

casa-moderna-de-100-mp-slovenia9 casa-moderna-de-100-mp-slovenia5

O casă modernă de 100 metri pătraţi cu piatră şi lemn din regiune

Interiorul este finisat cu lemn de răşinoase din zonă, tratat cu ulei şi ceară, funcţie de locul în care este folosit, la fel ca şi mobilierul. Toată piatra folosită la fundaţie şi pentru curte este din regiune.

casa-moderna-de-100-mp-slovenia1
Vedere dinspre strada

Structura internă: pentru o familie plus un micro-apartament pentru închiriat

Casa are o structură internă foarte interesantă şi extrem de practică, putând fi folosită atâta de o familie de 4-5 persoane, cât şi de o familiei de 2-3 membri, plus un apartament de închiriat.

Spaţiul de zi de la parter se află în partea de est a casei şi este complet dechis, dominat de un şemineu autentic, cu lemne, şi bucătăria organizată de-a lungul peretelui opus. Zona de zi este deservită de o baie de serviciu, la care se ajunge prin stânga şemineului.

casa-moderna-de-100-mp-slovenia12
Livingul, cu perete de sticla spre sud
casa-moderna-de-100-mp-slovenia11
Bucataria – minimalista si luminoasa
casa-moderna-de-100-mp-slovenia17
Bucataria – vedere spre valea glaciara

În partea de vest a parterului se află o cameră cu baie proprie şi chicinetă, care poate fi închiriată sau poate fi inclusă în viaţă familiei, la fel de uşor.  Accesul în această cameră se face din holul de intrare. Această zonă este vizibila in planul parterului:

casa-moderna-de-100-mp-slovenia19
Plan parter, cu micro-apartamentul in partea stanga

La etaj se ajunge pe o scară poziţionată în spatele şemineului. Aici se află un dormitor deschis, protejat doar de o garderobă generoasă, şi unul închis. Între ele se află baia, cu luminator sub formă de fereastră de mansardă.

casa-moderna-de-100-mp-slovenia20
Planul etajului
casa-moderna-de-100-mp-slovenia16
Scara ajunge la etaj, mascata de garderoba dormitorului
casa-moderna-de-100-mp-slovenia13
Dormitorul matrimonial dechis de la etaj
casa-moderna-de-100-mp-slovenia14
Baia de la etaj
casa-moderna-de-100-mp-slovenia15
Baia de la etaj

Ultimele produse listate in magazin:

Newsletter Sporul casei

Primesti noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Intreaba Specialistul

Recomandari Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.