
Ai luat în calcul vreodată mobilierul second hand pentru amenajarea casei tale? Chiar dacă ți-ai mobilat casa exact așa cum ai vrut, uneori dai peste o piesă fabuloasă la un târg de vechituri sau online și pur și simplu o cumperi înainte de a-ți da seama. Există piese de mobilier care îți vorbesc, îți amintesc de ceva, sau sunt exact ce trebuie pentru un anumit colț: te îndeamnă să le recondiționezi și să le integrezi în viața ta.
Pe lângă design, mobilierul second hand, chiar cel care nu arată foarte bine, este adesea mult mai bine construit decât cel nou. Structura, îmbinările, cantitatea de lemn natur este cu totul alta la o canapea veche de exemplu, decât la una nouă. Dacă ții la astfel de amănunte, poate că o canapea vechea retapițată corect este o idee mai bună decât o canapea nouă cu structură șubredă.
Din acest punct de vedere merită întotdeauna să dai o viață nouă unei piese vechi de mobilier: fie o folosești tu, fie o cureți, o retapițezi, o vopsești și o lustruiești și o poți vinde sau o poți face cadou. O nouă tapițerie, un nou strat de lac sau vopsea te despart de o nouă piesă de mobilier ideală.
Dacă găsești o piesă veche de mobilier la un preț de chilipir, dar cu design și structură solidă, cumpăr-o și dă-i o nouă viață. De cele mai multe ori este o afacere fantastică, dacă ești un fan al genului.
Alege piesele cu grijă
Tipul de mobilier va influența și nevoia ulterioară de recondiționare.
Dacă sunt piese de mobilier din lemn – mese, diferite tipuri de dulapuri, taburete – poți lucra și tu la recondiționarea lor, mai ales dacă este lemn masiv. Vopsitul sau lăcuitul te costă doar timpul tău personal și prețul vopselei, iar idei de recondiționare sa găsesc suficiente pe internet, mai ales în literatura de limbă engleză, care dezvoltă un adevărat cult al recondiționării.
Pentru piesele din furnir însă, este bine să găsești un specialist în domeniu, la fel și pentru antichități. Dacă este vorba despre antichități în general este nevoie de mână și priceperea unui cunoscător. Iată aici 1 exemplu de recondiționare de mobilier vechi – este o artă ce necesită cunoștințe de specialitate.
La piesele cu saltele și arcuri, costurile manoperei și a materialelor sunt altele, la fel și priceperea necesară. De asemenea, feroneria este o parte delicată a mobilerului din lemn și trebuie aleasă cu atenție. Cu și mai mare atenție dacă este vizibilă și devine astfel element de design. Există destule exemple de recondiționare în care doar schimbarea culorii și a feroneriei este suficientă pentru a schimba complet alura și destinația unui dulap.

Calculează atent
Indiferent dacă cumperi o piesă de mobilier pentru tine sau pentru a o revinde, trebuie să estimezi dinainte prețul recondiționării. Dacă nu îl știi și nu ești dispus să-l plătești, te alegi în final cu o piesă veche și uzată pe care fie o arunci, fie încerci să o revinzi la un preț mai mic decât ai cumpărat-o.
Iar în cazul mobilierului cu tapițerie, retapițarea și schimbarea umpluturilor, sau măcar dezinsecția este obligatorie, din motive de igienă dacă nu de confort. Regula este: Miroase? Trebuie schimbate textilele și umpluturile.
Piesele vechi cu arcuri presupun cunoașterea unui meșteșug vechi, pe cale de dispariție aproape. Mai există meșteri pricepuți în zona ta? Legarea arcurilor la un pat sau o canapea veche este o artă foarte specială.
In cazul unui pat matrimonial recondiționarea este mai simplă decât pare, de cele mai multe ori fiind vorba despre revopsirea elementelor din lemn, în timp ce un pat rabatabil presupune atenție sporită și verificarea atentă a rezistenței „cutiei” și a elemetelor metalice.
Ai un atelier de recondiționări cu care lucrezi frecvent și cu ale cărui tarife ești familiar? E cel mai simplu să estimezi cu ajutorul lor cam cât te-ar costa recondiționarea unei anumite piese de mobilier.
Ideea de bază este: nici o piesă gratuită sau foarte ieftină nu va rămâne la această valoare, decât dacă nu investești în ea. Iar dacă nu investești, adică nu o recondiționezi, nu îi vei evidenția potențialul și atunci de ce o mai cumperi?

Fii creativ
Uneori mobilierul second hand de la târgurile de vechituri sau chiar de pe site-urile de specialitate este prea deteriorat pentru a mai fi recondiționat la forma inițială, dar poate spune alte povești. O ușă se poate transforma în tăblia unui pat. O tavă din alamă poate deveni o măsuță de cafea. O culoare vie aplicată unui scaun demodat îl transformă într-o piesă statement pentru o anumită încăpere.
Dacă ești genul care nu se teme de o idee îndrăzneață, folosește-te de aceste prilejuri pentru a cumpără piese ce te inspiră și transformă-le în ceea ce îți dorești.

Caută cu răbdare
Dacă nu ești un vânător frecvent de chilipiruri și nici nu schimbi mobila din plictiseală, dar ți-ai dori un anumit model sau marcă de canapea, masă sau fotoliu, caută cu răbdare. Sau roagă-ți designerul de interior sau o facă.
Merită să aștepți pentru piesa perfectă de mobilier, pentru că pur și simplu este cea care îți va întregi decorul și imaginea ta despre tine și casa voastră.
Căutările pe site-urile de anunțuri sunt foarte instructive, dar poți lăsa vorbă și la magazinele de mobilier second hand din orașul tău să te anunțe dacă apare ce îți dorești.

Protejează-te
Mobilierul second hand nu trebuie tratat la fel cu cel nou. Nu îl instalezi direct în living, mai ales dacă este cu adevărat vechi, nu îi cunoști proveniența și nu știi în ce condiții au fost depozitat.
Piesele din lemn și metal sunt cel mai simplu de tratat: substanțele de curățat, vopselele și lacurile dau o nouă față produsului, dar îl și igienizează.
Cu piesele tapițate însă, poveste este mai complicată. Dacă ai dubii asupra folosirii sau depozitării anterioare, în nici un caz nu le duce direct în casă, mai ales dacă ai copii. Ploșnițele, șoriceii, purecii, furnicile sau diferite tipuri de paraziți pot fi bonus la o astfel de achiziție. Dacă ai cele mai mici dubii sau pur și simplu pentru instala liniștit piesa în casă, mai ales dacă nu-i schimbi tapițeria, cheamă dezinsecția.

Nu îți trasforma casa în depozit de mobilier second hand
Dacă te inspiră mobilierul second hand și cumperi o piesă nouă în ideea de a o recondiționa și păstra, evaluează spațiul disponibil și modul în care îl utilizezi. Fii gata să dai noi destinații pieselor vechi, ba chiar să le donezi sau să le vinzi dacă trebuie.
Degeaba ai găsit piesa perfectă, dacă nu se va vedea din cauza aglomerației sau a stilului prea eclectic rezultat în urma numeroaselor rearanjări și remobilări.
Încearcă să păstrezi un stil unitar sau măcar să îmbini piese ce au un numitor comun, pentru a nu rezulta un aspect de depozit de mobilier vechi.

Televizoare de vanzare.