Fatada solara sau cum te ajuta ferestrele sa scazi valoarea facturilor de energie
0 comentarii

Pana de curand doar o idee, tratata de unii drept moft prea de scump, fatada solara ni se prezinta astazi sub forma unui geam termopan clasic, dar cu un sistem de mini-panouri solare integrate intre foile de sticla.

Sistemul de fatade solare poate fi combinat cu sistemele de anvelopare termica pentru a creste eficienta energetica a oricarei cladiri.  Obtinem astfel o cladire mult mai eficienta energetic, dat fiind ca o parte din peretii exteriori vor si  produce energie, pe langa faptul ca o vor conserva pe cea produsa in interior.

fatada_solara_aplicatie1

Ce este o fatada solara si prin ce se deosebeste de un perete cortina obisnuit

Geamurile incorporate in fatada solara sunt triplu armate si incorporeaza o protectie solara fixa pentru incalzirea apei. Prin constructia si functionarea sa, un astfel de geam contribuie simultan la producerea energiei termice, izolare fonica, confort vara, claritate naturala, lumina difuza.

Se monteaza ca si un geam termopan, dar in rama fixa (geamul respectiv nu se va deschide) pentru fatade sau acoperisuri si luminatoare de mansarda.

Se conecteaza si functioneaza ca un colector solar conventional care urmeaza sa fie utilizat pentru a produce agent termic pentru preparare ACM si/ sau incalzire, insa este mult mai usor de intretinut fata de un sistem montat pe acoperis.

Atunci cand este instalat pe fatada, pozitia verticala a geamului ajuta la producerea de energie pe tot parcursul anului, dar concomitent ajuta si lapentru a mentinerea unei temperaturi placute in interior.

Desi fereastra in sine are suficient de multe functii si avantaje pentru a o face dezirabila, randamentele sale sunt dependente de locul si orientarea fata de soare, precum si umbrele oferite de cladirile si vegetatia din jur. De aceea consultanta de specialitate este indispensabila. Este recomandat ca acesta consultanta sa fie efectuata inca din stadiul de proiect.

fatada_solara_aplicatie5

Functiile unei fatade solare

Functia sa de baza este captarea energiei solare si transmiterea ei pentru a fi transfomata in forme de energie utile cladirilor in care locuim si lucram. Pe langa aceasta, geamul solar mai este folositor casei noastre astfel:

  • Izolatie termica si acustica, la fel ca orice fereastra termopan triplustrat
  • Datorita pozitionarii mini-panourilor solare ofera soare in timpul iernii si umbra pe timpul verii
  • Produce agent termic pe tot parcursul anului
  • Ofera confort in timpul zilelor insorite, captand mare parte din energia solara
  • Elimina efectul de sera pentru camerele orientate spre sud
  • Directioneaza lumina spre spatele camerelor

fatada_solara_aplicatie10

Structura geamului din fatada solara

 fereastra_solara_structura • 1.foaia de sticla exterioara, calita termic
• 2.gaz de argon, ca la orice alt geam termopan
• 3.foaia de sticla interioara, calita termic si tratata impotriva radiatiilor UV
• 4.benzi reflectoare de aluminiu, al caror rol este de a capta radiatia solara ce trece de profilele U si a o reflecta spre partea din spate a acestora, pentru a fi valorificata
• 5.inca un strat de sticla calita termic
• 6.serpentina de cupru cu lichid pentru transferul caldurii solare
• 7.profile U din aluminiu cu celule speciale pentru captarea energiei solare.

Cum functioneaza o fereastra solara

Fluxul de energie solara este captata de catre componentele fatadei solare astfel:

 fereastra_solara_captarea_energiei • Prima parte, constanta aproape tot timpul anului, este captata de catre partea exterioara a profilului U
• A doua parte, prezenta in sezonul cald, cand soarele are un parcurs mai inalt pe cer, reuseste sa treaca de profilele U, dar este captata de catre benzile reflectoare de aluminiu si trimisa in cea mai mare parte catre cealalta fata a profilului U, pentru a fi folosita.
• A treia parte nu este interceptata si nici absorbita de nici o parte a ferestrei: corespunde soarelui de iarna si este acea parte a energiei solare lasata sa treaca in interior pentru a avea lumina naturala tot timpul anului.

Datorita acestui mod de captare selectiva, ferestrele solare ofera in acelasi timp lumina naturala atata de necesara in timpul iernii si umbra si racoare pe timpul verii.

Vizual, umbra produsa in incapere de catre structura interna a ferestrei solare este partea din fluxul solar interceptata si transformata in energie de catre aceasta. Aceasta este energia preluata de catre apa care circula prin serpentinele de cupru si trimisa apoi intr-o unitate de stocare, de unde va fi folosita functie de nevoi: apa calda, incalzire, etc.

fereastra_solara_umbra

Cum arata fereastra solara

Fereastra solara vazuta de la exterior, arata ca si cum ar exista o scara de culoare albatru inchis in interiorul geamului termopan. Functie de traseul soarelui, intensitatea luminii si pozitia privitorului, albastrul acesta se poate transforma in rosu sau verde.

Vazuta din interior, „scara” este mascata aproape complet de catre benzile reflectorizante de aluminiu, amplasata intre foile de sticla de la interiorul ferestrei. Prezenta „scarii” si a benzilor reflectorizante obtureaza in permanenta jumatate din suprafata ferestrei, care, in plus, nu trebuie sa fie dintre cele care se deschid.

Din cauza prezentei tuturor elementelor necesare producerii de energie termica, fereastra trebuie sa fie una fixa, de aceea este ideala pentru peretii cortina.

fereastra_solara_exterior_interior

Fatada solara in cifre

  • Daca instalam 2 m² de ferestra/fatada solara pe persoana care locuieste in cladire, vom reusi sa acoperim 2/3 din necesarul anual de apa calda al cladirii
  • Daca instalam 1 m² de fereastra/fatada solara pentru fiecare 10 m² construiti, vom reusi sa acoperim intre 15 si 60% din necesarul de incalzire al cladirii – functie de zona.
  • Dupa primii 2 ani, o astfel de ferestra/fatada solara, isi va fi amortizat integral pretul de achizitie – vizibil in economiile la facturile de energie conventionala, astfel incat energie produsa va fi castig net.

fatada_solara_aplicatie4

Sursa foto:  Robin Solar Sun.

Cere o oferta:  info.smart.install@gmail.com

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

X